Back to top

Árspirálban a vöröshagyma

Már a 2022/23-as szezon elején látható volt, hogy a nyári hőség és aszály Európa nagy részén befolyásolta a hagyma mennyiségét és minőségét. Az EU-ban és az Egyesült Királyságban mindössze 6,3 millió tonna termést takarítottak be, 13%-kal kevesebbet az előző évinél.

Hollandiában az erős exportkereslet, a kisméretű hagymafejek magas aránya és a nagy válogatási veszteség a készletek gyors csökkenéséhez vezetett. 2023 elején Európa-szerte szűkössé vált a vöröshagyma-kínálat, az árak csúcsot döntöttek. Az EU-n kívüli területeken is lényegesen alacsonyabb a betakarított mennyiség, ezért korlátozott a kínálat Közép-Ázsiából és Új-Zélandról is.

Illusztráció
Illusztráció

Az EastFruit elemzői szerint a hagyma továbbra is az egyik legkeresettebb termék a zöldségkereskedelemben, az ára sok országban tovább emelkedik, a kínálat csökkenése pedig szokatlan értékesítési tranzakciókhoz vezet. Számos ország vezetett be exporttilalmat, ami tovább rontotta a helyzetet.

Tekintettel a hagyma árára, jelenleg elsősorban a gazdag, jóléti országok és/vagy azok a hatékony logisztikával rendelkező országok tudnak jelentősebb készleteket beszerezni, ahol nincsenek vámok vagy egyéb kereskedelmi akadályok.

A globális hagymapiac változásai vélhetően jövőre is éreztetik a hatásukat, érdemes azokra az országokra odafigyelni, amelyek a legdinamikusabban növelték hagymaimportjukat.

Tavaly Ukrajna vásárlása nőtt a legnagyobb mértékben, ám a korábbinál mintegy hétszer nagyobb importra a háború miatti terméskiesés következtében kényszerültek. Az Egyesült Királyság 59%-kal, azaz csaknem 136 ezer tonnával növelte az importját.

A brit szupermarketekben egyébként jelenleg már komoly hiány van zöldségekből és gyümölcsökből, a hagyma pedig az egyik legritkább árucikk lett.

Szaúd-Arábia több mint harmadával növelte a külföldi hagyma vásárlását, miközben továbbra is a világ harmadik legnagyobb hagymaimportőre az Egyesült Államok és Malajzia után. Az Egyesült Államokba irányuló hagymaimport gyakorlatilag változatlan maradt.

Ami a hagymaexportőröket illeti, India, Kína és Irán növelte a legnagyobb mértékben a külföldre irányuló kereskedelmét 2022-ben. India több mint 2 millió tonna hagymát exportált, ez 48%-os növekedés, míg Kína 25, Irán pedig 24%-kal több hagymát szállított, mint egy évvel korábban.

Forrás: 
east-fruit.com/Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

Edzési terv növényeknek: a bent telelőket így szoktassuk ki a kertbe

A fagyérzékeny növényeket csak fokozatosan célszerű újra a kertbe szoktatni, mert ellenkező esetben ahelyett, hogy gyorsan fejlődésnek indulnának, rosszabb állapotba is kerülhetnek.

Genetikai szelekció a hazai ciroknemesítésben

A karcagi székhelyű Alfaseed Kft. a 2010-es években fogott bele a tematikus ciroknemesítésbe, amelyet megelőzően a főként hazai nemesítésű fajták és hibridek vetőmagtermesztésével foglalkozott. A cég 2010 után európai ismertségre tett szert, elsősorban szudáni fű-, illetve silócirokhibridjei által.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Zöld kiajánlás: konkrét javaslatokat kapnak a gazdák

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az Agro-ökológiai Program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.