Back to top

A MIND és a mediterrán étrendet követők kisebb eséllyel szenvednek Alzheimer-kórban

A tudósok megállapították, hogy azoknál az idősebb pácienseknél, akik szorosan követték ezen étrendek valamelyikét, kevesebb amiloid plakk és tau-tangulum volt az agyban, mint azoknál, akik nem tartották szigorúan ezt az étrendet.

Az Alzheimer-kór a demencia egyik típusa, amely az agyban felhalmozódó, fehérjéből származó abnormális mennyiségű amiloid plakkokkal és tau-tangulákkal járhat. Ezek a felhalmozódott plakkok és csomók olyan agyi változásokat okozhatnak, amelyek a betegség kialakulásához vezetnek.

Bár a tudósok még nem teljesen értik azokat a tényezőket, amelyek a plakkok és a csomók növekedéséhez vezetnek, egyesek úgy vélik, hogy az étrend szerepet játszhat a folyamatban.

A Neurology című folyóiratban megjelent új tanulmány azonban további kapcsolatot fedezhetett fel az étrend és az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható fehérjék felhalmozódása között.

Fotó: pixabay.com

A kísérlet elvégzéséhez a tudósok 581 idősebb felnőttet toboroztak, akiknek átlagéletkora 84 év volt. A résztvevők beleegyeztek, hogy haláluk után agyukat a demenciával kapcsolatos tudományos kutatások számára adományozzák.

A résztvevők minden évben kérdőíveket töltöttek ki, amelyekben beszámoltak arról, hogy milyen típusú élelmiszereket és abból mennyit fogyasztottak.

A résztvevők átlagosan hét évvel a vizsgálat kezdete után haltak meg. Haláluk előtt 39 százalékuknál diagnosztizálták a demenciát, és a haláluk utáni vizsgálat során 66 százalékuk megfelelt az Alzheimer-kór diagnosztikai kritériumainak.

A kutatócsoport megvizsgálta az elhunyt résztvevők agyában az amiloid plakkok és a tau-tangulák számát, és amit találtak, azt összehasonlították az éves kérdőívekben megadott étrendjük minőségével.

Miután megvizsgálták ezeket az összehasonlításokat, és kiigazították az olyan tényezőket, mint a nem, az iskolai végzettség, a teljes kalóriabevitel és az Alzheimer-kór kockázatával összefüggő gének, a kutatócsoport azt találta, hogy azoknál a résztvevőknél, akik jobban betartották a MIND-diétát, a plakkok és tau fehérjék mennyisége olyan volt, mintha 12 évvel fiatalabbak lettek volna, mint azoknál a személyeknél, akik nem követték olyan szigorúan az étrendet.

Mi is az a MIND diéta?

A MIND alapja két, korábban már ismert étrendtípus, a mediterrán diéta és a vérnyomáscsökkentő hatásáról ismertté vált DASH-diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) volt, ezeket kombinálták és egészítették ki a szakemberek. Az így megalkotott étrendnek a MIND-diéta nevet adták: a „mind” jelentése „elme”, ugyanakkor egy betűszóról van szó (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay).

A MIND-diéta a zöldségek, bogyós gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék, halak és baromfi fogyasztását hangsúlyozza - miközben korlátozza a vörös húsok, sajtok, vaj és margarin, sütemények és édességek, valamint a sült vagy gyorséttermi ételek fogyasztását.

Fotó: pixabay.com

Ezzel szemben a mediterrán étrend a mediterrán országok - például Görögország, Olaszország és Spanyolország - lakóinak hagyományos étkezési szokásai által inspirált táplálkozási minta.

Ez az étrend nagy mennyiségű teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, diófélék és magvak fogyasztását foglalja magában, valamint az olívaolajat, mint elsődleges zsírforrást.

Emellett a mediterrán étrend lehetővé teszi a tejtermékek, a halak és a baromfi mérsékelt fogyasztását, miközben korlátozza a vörös húsok, a feldolgozott élelmiszerek és az édességek fogyasztását.

A mediterrán étrendet szigorúan betartóknál a tau fehérje és a plakkok mennyisége 18 évvel fiatalabbaknak felelt meg, ellenben azokénál, akik nem tartották be ilyen szigorúan az étrendet.

A kutatók azt is megállapították, hogy azoknál a résztvevőknél, akik hetente hét vagy többször fogyasztottak zöld leveles zöldséget, a plakk mennyisége 19 évvel fiatalabbnak felelt meg, mint azoknál, akik hetente egyszer vagy egyszer sem fogyasztottak zöldséget.

"Bár kutatásunk nem bizonyítja, hogy az egészséges étrend kevesebb amiloid plakk lerakódást eredményezett az agyban, ami az Alzheimer-kór jelzőjeként is ismert, tudjuk, hogy van kapcsolat, és a MIND és a mediterrán étrend követése lehet az egyik módja annak, hogy az emberek javíthassák agyuk egészségét és megvédhessék a kogníciót az öregedés során" - mondta a tanulmány szerzője, Puja Agarwal, Ph.D.

Agarwal azt is megjegyzi:

"az a megállapításunk, hogy a több zöld leveles zöldség fogyasztása önmagában is összefügg az Alzheimer-kór kevesebb jelével az agyban, elég érdekes ahhoz, hogy az emberek fontolóra vegyék, hogy több ilyen zöldséget iktassanak be az étrendjükbe".  
Forrás: 
healthnews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Meggyilkolt brit újságíróról és brazil őslakos-szakértőről neveztek el két új élesztőgombafajt

Az Amazonas őserdejében tavaly meggyilkolt két férfiról, Dom Phillips brit újságíróról és Bruno Pereira brazil őslakos-szakértőről neveztek el egy-egy új élesztőgombafajt - számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.

Aligátor "kopogott be" a házba, majd belekóstolt az ajtót nyitó férfiba

Aligátor "kopogtatott" be egy floridai férfi házába, akit az ajtónyitást követően meg is harapott - írta vasárnap a The Guardian című brit napilap.

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.

Így rontja egy édesítőszer az immunválaszt

Egy új tanulmány szerint a nagy mennyiségű szukralózzal etetett egereknél kevésbé aktiválódtak a T-sejtek - melyek az immunrendszer szerves részét képezik.

Az Amerikában csomagolt élelmiszerek több mint fele tartalmaz káros adalékanyagokat

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az amerikai háztartások által vásárolt előre csomagolt élelmiszerek közel 60%-a tartalmaz mesterséges színezéket, aromákat, tartósítószereket és édesítőszereket.