Back to top

Hogyan növelhető a takarmányozás fenntarthatósága – az ipar válaszai

A melléktermékek takarmányban történő felhasználása mindig kompromisszummal jár a szakemberek szerint. A formulázás során a táplálóérték mellett érdemes figyelembe venni a termelés volumenére, valamint a végtermékre (élvezeti érték, technológiai tulajdonságok változása) gyakorolt egyéb pozitív vagy negatív hatásokat.

Pelletálóüzem a norvégiai Stokmarkban
Pelletálóüzem a norvégiai Stokmarkban
Fotó: Wikipedia
A termelés gazdaságosságának fenntartásáért kulcsfontosságú, hogy a takarmányok táplálóértéke egy-egy melléktermék használatával is lehetővé tegye az állatban rejlő genetikai potenciál kiaknázását.

A Vitafort ZRt. meglátása szerint

a magyar takarmánygyártás számára a gabona, a cukor, a citrusfélék és az olajos magvak feldolgozása során keletkezett anyagok (korpa, takarmányliszt, CGF, DDGS, melasz, extrahált olajmagdarák, stb.) felhasználásának van a legnagyobb jelentősége.

Fotó: Vitafort
A növényi maradványok mennyisége (pl. szalma) rendszerint szűkös, továbbá az állattenyésztés céljaira megfelelő minőségű anyagok jelentős részére igényt tart az ipar is. Az állatitermék-előállítás során keletkező fehérjelisztek és olajok (vérliszt, hús- és csontliszt, baromfiolaj, stb.) alkalmazása részben a keresztetetés korlátozása, részben a petfood szektor nagy felvevőképessége miatt alacsony, míg a magyar haltermelés és halfeldolgozás révén keletkező melléktermékek kis mennyisége okán azok takarmány célú felhasználása elenyésző.

A feldolgozóipari melléktermékek beszerzése az elmúlt három évben a megnövekedett kereslet és az energiahordozók drágulása miatt bonyolultabbá vált.

Mivel ezek többségében jól formulázható, és a gyártási technológiába hatékonyan illeszkedő anyagok, a takarmánygyártók irányából jelentkező egyre növekvő igény következtében felértékelődtek a magas tápanyagtartalmú (fehérje és keményítő) melléktermékek, míg az energiahordozók árának emelkedése azok további feldolgozásának pl.: szárításának költségeit növelték. A kialakult árversenyt tovább fokozza a dráguló élelmiszeripari alapanyagok humán élelmezésben történő hasznosításának növelése, mely eredményeként csökken a keletkező melléktermék mennyisége.

Alpár Botond, az Agrofeed Kft. kutatás-fejlesztésért felelős vezetője elmondta, hogy cégük a közelmúltban végzett egy hízó takarmányozási kísérletet, ahol extrahált szóját helyettesítettek ipari melléktermékekkel. A szükséges beltartalom-korrekciót (szintetikus aminosavakkal) valamint enzimkiegészítést is elvégezve nem lettek olcsóbbak a receptúrák, így alkalmazásuk gazdasági előnyt nem jelentett.

Fotó: Agrofeed

Az extrahált szójadara viszonylag stabil beltartalmával szemben az ipari melléktermékek táplálóanyag tartalma – főként a nem azonos helyről származóké – jóval nagyobb változékonyságot mutat.

Például attól függően, hogy a malátacsíra mely országból származik, a nyersfehérje-szintje 17 és 26% közötti mértékben eltérő lehet. Ugyanez igaz a répaszeletre, napraforgó- vagy repce eredetű olajipari melléktermékekre, vagy a malomipari melléktermékekre is. Nem mindegy ugyanis, hogy a kiadott termék búzaliszt, korpa, lisztes korpa, korpás liszt, egységes búzatakarmány-őrlemény ETŐ, vagy EBTŐ… Az ipari melléktermékek beltartalmi kontrollját ezért jóval gyakrabban el kell végezni!

Egyes ipari melléktermékeket „piacosságuk” vagy éppen költséghatékony szállításuk miatt szárítani, sok esetben granulálni kell. A szárítást, granulálást viszont szakszerűen kell elvégezni, a túlzott hőkezelés ugyanis egyrészről fehérje károsodást (denaturációt) okozhat, másrészről Maillard-reakció játszódhat le, aminek következtében ízletességük is kárt szenved.

Köztudott, hogy azokban az években, amikor az időjárásnak köszönhetően az alaptakarmányok minősége rosszabb, akkor a feldolgozás után képződő melléktermékeik minősége is az.

A feldolgozás során általában kinyernek belőlük valamit (olaj, keményítő, szénhidrát), emiatt a melléktermékeikben a szennyeződések koncentráltabban lesznek jelen. Ez negatívan hat az állatok termelési eredményeire.

Összegezve az ipari melléktermékek alternatívái lehetnek az import fehérjehordozóknak, felhasználásuknak piaci elérhetőségük, és árszínvonaluk szabhat korlátokat. Az ipari melléktermékek táplálóanyag-tartalmát érdemes sűrűn ellenőrizni beszerzési forrás, gyártási tétel, vagy hőkezelés minősége szerint is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Vitafort ZRt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhbiológia alapjai 2. - A párzás

A méhek párzása a levegőben, repülés közben történik. A fiatal anya gyakran már a kelését követő napon kirepül kaptárjából. Nem párzási céllal, hanem tájoló repülést végez. Ezt később többször megismétli. Az első néhány repülés 1-3 percig tart, hogy megismerje saját kaptárjának helyét, a későbbiek 5-10 percig, amikor már messzebbre távolodik.

Edzési terv növényeknek: a bent telelőket így szoktassuk ki a kertbe

A fagyérzékeny növényeket csak fokozatosan célszerű újra a kertbe szoktatni, mert ellenkező esetben ahelyett, hogy gyorsan fejlődésnek indulnának, rosszabb állapotba is kerülhetnek.

Genetikai szelekció a hazai ciroknemesítésben

A karcagi székhelyű Alfaseed Kft. a 2010-es években fogott bele a tematikus ciroknemesítésbe, amelyet megelőzően a főként hazai nemesítésű fajták és hibridek vetőmagtermesztésével foglalkozott. A cég 2010 után európai ismertségre tett szert, elsősorban szudáni fű-, illetve silócirokhibridjei által.

Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra

Idén is megrendezik a TeSzedd! hulladékgyűjtő akciót, amelyre már jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára hétfőn, Budapesten.

Zöld kiajánlás: konkrét javaslatokat kapnak a gazdák

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az Agro-ökológiai Program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Az év halőre 25 éve végzi munkáját

Sipos Károly hivatásos halőr, az év halőre a halak és egyben halőrök napján vette át a kitüntetést. 2017 óta a csillagászati tél és tavasz fordulónapján, március 20-án ünnepeljük a halak napját, két éve pedig ugyanekkor a halőrök napját is.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Bárány hatosikrek születtek az Egyesült Királyságban

Különleges eseménynek lehetett tanúja egy ifjú gazda a walesi Meirionnydd megyében, amikor az általa gondozott egyik anyajuh hat egészséges báránynak adott életet.