Back to top

Férfias szakma, mégis egész jól megy

A sertések szerelemből fogadott munkatársak Barabás Renáta életében. Egy éve Tápiószőlősön és Újszilváson vezeti sertéshizlaldáit egyetlen alkalmazottal, és évi 6600 kibocsátott hízóval. Hajnali kettőkor egy felhajtásra érkezem először a tápiószőlősi telepre.

„Kelj fel Lázár” kiabálással ébresztjük a 130 kilogrammos átlagsúlyú sertésállományt az utolsó reggelükön. Hónapok óta nem láttam ilyen szép állatokat – jegyzi meg a kamion sofőrje. Igaza van, hibátlanok.

Barabás Renátának meggyőződése, hogy akkor lehet valaki jó ebben a szakmában, ha szerelemből csinálja. A fiatal mezőgazdasági mérnök telepvezető minden állatban fel tud fedezni egy külön személyiséget és sokaknak nevet is ad. Minden foltos Nikoletta, a lusták Lázárok, de van Kriszta, Stan és Pan is. Kettős érzés van benne, amikor a felhajtás előtt végigsétál a bokszok között a már kész állományt figyelve. – Amikor megérkeznek a kismalacok, azok onnantól kezdve olyanok, mintha a gyermekeim lennének. Ha megnőnek, átvált a lelkem állattenyésztőbe: de jó, hogy megnőttetek, most már menjetek – mondja mosolyogva Renáta, aki Pesten nevelkedett egy panelház tizedik emeletén, mégis fizikai fájdalmat érez, ha reggelente nem ellenőrizheti hízói jóllétét.

Ez a szerelem 365 munkanapot és áldozatokat jelent.

Tévhit, hogy az intenzív tartásmódban hizlalt állat szenvedne
Tévhit, hogy az intenzív tartásmódban hizlalt állat szenvedne
Fotó: Kósik Dorka Liza
– El kell dönteni nőként, hogy a karrieredet választod fiatalkorodban vagy családanya szeretnél lenni. Mert az állattenyésztés nem működik együtt az anyasággal, ezek biztosan ütni fogják egymást egy pár évig. Nekem az életem úgy alakult, hogy a karrierem épült – mondja a harminckét éves telepvezető, aki nem magányos. Kétezer-kétszáz barátja van a telepeken, melyek kiemelkedő eredményeket érnek el. Ezek az állatok olimpikonként működnek. Csak akkor tudnak megfelelően fejlődni, ha minden feltétel adott hozzá. Ez a biológiában lehetetlen, de törekedni kell rá. Barabás Renáta telepein gyakran három nappal hamarabb elérik a sertések a technológia által meghatározott 130–140 kilogrammos végsúlyt. Ez ökonómiailag is előnyös, mert három nappal kevesebbet kell takarmányozni, energiaárat fizetni, és a gyorsabb rotációk hamarabb hozzák a bevételt. Renáta szerint a sikert meghatározza a jó genetikai potenciálú DanBred hibrid, mely az igényeihez igazított beltartalmú takarmányt fogyasztja, így eléri a nevelési időszak végén az 1,5 kilogrammos napi súlygyarapodást, ami megegyezik egy hízóbikánál elvárt eredménnyel.

– Nőként ötször annyit kell dolgozni ebben a szakmában mint egy férfinak.

A téeszek világából maradt itt az a rossz beidegződés, hogy egy nő ebben a szakmában csak egy fejős kislány lehet, de ezt el kell felejteni, mert akármi lehetsz a mezőgazdaságban, ha megfelelő intelligenciával és kitartással rendelkezel. Én tíz év után is megkapom, hogy ez egy férfi szakma, mégis egész jól megy – teszi hozzá mosolyogva.

A jelenlegi gazdasági helyzet is megpróbálja az állattenyésztőt. A két telepet ellátó takarmánykeverőnek megtöbbszöröződött a villanyszámlája, így a pelletálási költség is háromszorosára nőtt kilogrammonként, nem beszélve az alapanyagárról. – Most, ha jól csinálod, pozitív nullán vagy. Dolgozol négy hónapot, azért, hogy elfáradj. Termelőként szorítanak az inputárak, de semmilyen ráhatásod nincsen a felvásárlási árra – közli Renáta a jelenlegi helyzetről, majd azzal folytatja, hogy két stratégiát lehet választani a túlélésre. Feladni vagy növekedni. Ő az utóbbit választja, és hozzáteszi: globálisan gondolkozva, mindenki nem hagyhatja abba, amit csinál.

Az itt felnevelt állományt többségében a Kométa99 Zrt. vásárolja fel, mely kiemelkedő minőséget vár el minden termelőjétől.

A fiatal telepvezető szerint a kitartás az első és legfontosabb vezetői tulajdonság az állattenyésztésben. Ezt megalapozza az elméleti tudás, és segíti a problémamegoldó és stressztűrő képesség. Ha elmegy az áram, elromlik a takarmányadagoló berendezés vagy csőtörés van, tudni kell, hogyan lehet a létszükségleti feltételeket, levegőt és vizet biztosítani az állatnak. Ismerni kell telepvezetőként az istálló aerodinamikáját, mert ha negyven fokban leállnak a ventilátorok, neked kell megszüntetni egy vészhelyzetet. Tisztában kell lenni azzal, hogy mennyi időt képes elviselni az állat stresszhelyzetben és mennyi idő alatt tudod visszahozni abból az állapotból. Renáta azt ajánlja, hogy egy telepen hetente beszéljenek át a dolgozók egy tervet, az ilyen helyzetek gyors és veszteségmentes megoldására.

A jövőben mindkét hizlalda férőhelyét maximálisra szeretné növelni, a kifutókat négy évszakossá tenni, az újszilvási telepen egy vendégház létrehozása mellett a téli időszakban látvány disznóvágásokat tervez tartani.

Missziójának tekinti megváltoztatni azt a tévhitet, mely szerint az intenzív tartásmódban hizlalt állat szenved, hiszen az ő telepein a sertések inkább esznek, isznak, játszanak és gyarapodnak.

Kósik Dorka Liza

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2023/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az állattenyésztés -halmozottan hátrányos- helyzetképe

A fenti címen tartotta előadását Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) ügyvezető igazgatója, amiben az ágazat helyzetét értékelte. Véleménye szerint, egy nehéz év után, egy még nehezebb év jön az állattenyésztők számára.

Hogyan növelhető a takarmányozás fenntarthatósága – az ipar válaszai

A melléktermékek takarmányban történő felhasználása mindig kompromisszummal jár a szakemberek szerint. A formulázás során a táplálóérték mellett érdemes figyelembe venni a termelés volumenére, valamint a végtermékre (élvezeti érték, technológiai tulajdonságok változása) gyakorolt egyéb pozitív vagy negatív hatásokat.

A baromfiágazat 2022-ben

A baromfi termelés minden termékpályán tapasztalható a csökkenés hangzott el az Eurofins budapesti rendezvényén. A webináriumon az Agrárminisztérium és az ágazat szakmai szervezetei részletesen ismertették tavalyi tapasztalataikat és az ágazat kilátásait.

A génszerkesztés nem fér össze az ökológiai gazdálkodással

Köztudott, hogy az ökológiai gazdálkodás elutasít mindennemű génmódosítást. Ökológiai gazdálkodó nem termeszt génmódosított növényeket, nem tenyészt ilyen állatot, és nem használ genetikai módosítással vagy genetikailag módosított szervezet által előállított terméket. A génszerkesztés témakörét körbejárva azonban egy érdekes cikkre bukkantam, amiben Urs Niggli a zöld géntechnológiáról ír.

Gazdasági kilátások a sertéságazatban

Milyen ma a hazai sertéságazat helyzete? Milyen a világban és Európában? Mi várható sertés fronton? Ezekre a kérdésekre adott választ Dr. Nemes Imre a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) szakmai igazgatója.

A körforgásos takarmányozás 13%-kal növelheti az élelmiszertermelést

Egy új tanulmány szerint, ha több élelmiszer-mellékterméket körforgásos takarmányozásban hasznosítanánk, azokkal akár egymilliárd embert is táplálhatnánk. A Finnországi Aalto Egyetem új kutatása szerint a takarmányipar már most is nagymértékben felhasználja az élelmiszergyártás melléktermékeit, de még mindig bőven van lehetőség a hatékonyság növelésére.

Sokkoló győzelmet arattak a klímapolitika ellen tiltakozó holland gazdák

Utak lezárásával, trágyalerakással és a politikusok háza előtti tiltakozással hívták fel magukra a világ figyelmét a holland gazdák, mivel eltúlzottnak, igazságtalannak és hatástalannak tartják az ország klímapolitikáját.

Kezdődnek az élményprogramok a Fővárosi Állatkertben

Hétvégente tavaszköszöntő élményprogramokkal: látványetetésekkel, állatbemutatókkal, állattréningekkel, merüléses cápatréninggel és egyéb eseményekkel indítja a tavaszi szezont a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely már megnyitotta a Margitszigeti Kisállatkertet is.

A spanyolok szigorítottak az állatjóléti törvényükön

Legfeljebb három napig lehet magára hagyni egy háziállatot, a macskákat kötelező ivartalaníttatni és chippel ellátni, a kutyatulajdonosoknak felelősségbiztosítást kell kötniük - egyebek mellett ezek szerepelnek az új állatjóléti törvényben, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a spanyol parlament Madridban.

A siker kovásza az ágazati szereplők összefogásában rejlik

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc március 15-ei emléknapja alkalmából, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban rendezett ünnepségen, Nagy István agrárminiszter a vidéket a magyar nemzet gerincének nevezte, és akiknek tett ígéretét betartja, amivel soha nem látott fejlesztések indulnak el az agráriumban.