0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 24.

A biológiai termékek alkalmazása a növénytermesztési technológiák újragondolását teszi lehetővé

A biológiai termékek fejlesztése és mindennapi használata egyre nagyobb hangsúlyt kap a mezőgazdaságban. Nem véletlenül hallunk olyan sokat ezekről a termékekről, hiszen jól illeszkednek a fenntarthatósági és környezetvédelmi intézkedések gyakorlataiba.

A biológiai anyagok lehetnek élő szervezetek vagy élő szervezetekből, természetes forrásokból származó anyagok. A biológiai készítmények természetes megoldásokat kínálnak a gazdálkodóknak és hatékony módon egészítik ki a szintetikus termékeket alkalmazó hagyományos termelést – mutat rá Rácz István, a Corteva Agriscience kiemelt partnerkapcsolati menedzsere.

A biológiai termékek kutatása és forgalomba hozatala ma már minden mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat fenntarthatósági célkitűzései között szerepel, hiszen használatuk olyan eszközt ad a gazdálkodók kezébe, mellyel gazdaságaikba fenntartható, termelékeny és természetes megoldásokat tudnak bevezetni.

Ezek a termékek legtöbbször a természetben már létező anyagokból állnak. Valódi élő szervezetek, mint például a hasznos baktériumok, míg mások, mint például az enzimek, természetes anyagokból származnak.

A biológiai készítmények segíthetnek az európai gazdálkodóknak abban, hogy a Green Deal gyakorlatának megfelelően járjanak el, például a tápanyagveszteség csökkentése érdekében, a talaj termőképességének megőrzése mellett. E cél elérése érdekében a biológiai termékek hatékonyan kiegészíthetik a hagyományos műtrágya-alapú növénytáplálás és a kémiai növényvédelem technológiai elemeit. A gazdálkodók célja mindemellett változatlan: a növénytermesztésben a termés maximális mennyiségének és minőségének biztosítása, mely érdekében nem csak a növényvédelemre, de a növények táplálásában új, természetes források biztosítására, az állomány kondicionálására, ellenálló képességének növelésére is kiemelt figyelmet kell fordítani a technológiákban.

A tápanyag utánpótlásban fontosságát tekintve a nitrogén az elsők között áll. Nélkülözhetetlen a növények egészséges, optimális fejlődéséhez.

Nemcsak nukleinsavak, fehérjék elsődleges alkotóeleme, hanem szerves építőanyaga más bioaktív vegyületeknek is, mint például a klorofillnak. A nitrogén sokféle állapotban megtalálható a természetben, de ezek túlnyomó többsége olyan formában van jelen, amely a legtöbb növény számára elérhetetlen. Vannak azonban olyan endofita mikroorganizmusok, melyek a növénnyel szimbiotikus kapcsolatban élnek és képesek kiegészítő nitrogént juttatni azoknak.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat Magyarországon jelenleg engedélyezés alatt álló, de több európai országban már jól ismert biológiai terméke, a BlueN® Methylobacterium symbioticum SB23 szelektált törzsét tartalmazza, képes megkötni a legnagyobb nitrogén forrásban, a levegőben megtalálható nitrogént. A folyamat során a nitrogenáz komplex működésével a megkötött nitrogén hozzáférhetővé válik a növény számára. A megkötött nitrogén mennyisége a kijuttatás körülményeitől, a növénykultúrától és a környezeti tényezők alakulásától függően 30-60 kg N hatóanyag/hektár lehet.

De vajon mennyiben tér el egy ilyen biológiai termék kijuttatása a már megszokott hagyományos növénytáplálási és növényvédelmi technológiáktól?

Ahhoz, hogy egy ilyen egyedülálló biológiai termék a növénytáplálásban alkalmazható legyen, felhasználását illeszteni kell a meglévő a gyakorlatba. Ennek alapja a termék formulációja, a vízoldható mikrokapszulázott por, ami lehetővé teszi az egyszerű, rugalmas kijuttatását. Azonban mivel élő, organikus anyagról van szó, szem előtt kell tartani néhány fontos szabályt a siker érdekében. A baktériumok érzékenyek a környezetükre és kiemelten fontos, hogy az oldatba kerülés során is biztosítani kell az életfeltételeiket. A permetlé készítése során figyelembe kell venni annak pH értékét (5-8) és klór tartalmát (<2ppm). Amennyiben más növényvédelmi vagy kondicionáló szerrel kombinációban kívánják kijuttatni, meg kell bizonyosodni arról, hogy a partner készítmény nem biocid típusú. A keverhetőségről a Corteva rendelkezik megfelelő adatbázissal, mely számtalan teszt eredménye, ezek rendelkezésre állnak.

A kijuttatás során figyelnünk kell a növények állapotára is. A növényvédelemben megszokott, hogy a növény fenológiához időzítjük a kezeléseket.

A BlueN® esetében fontos, hogy legyen megfelelő zöld levélfelület, amire a permetezés történik, stresszmentes, egészséges, intenzíven növekvő állományban. A baktérium a nyitott sztómákon keresztül jut a növénybe, ezért törekedni kell a kora reggeli permetezésre, amikor ezek nyitva vannak. A növény fenológiai állapotánál talán még fontosabb, hogy a tavaszi fagyok elmúltával, legalább egy hetes fagymentes időszak után kerüljön sor a permetezésre és lehetőleg azt követően pár napig ugyancsak ne legyen fagy. A fentieket betartva a BlueN® egy hatékony, természetes biológiai termék, mely kiváló eszköze lehet a fenntarthatóbb növénytermesztésnek, a változó, kihívásokkal teli gazdálkodási környezetben.

Forrás: Corteva Agriscience közlemény