Back to top

Megkóstolná a nyomtatott tortát?

Egy kutatótcsoport olyan robotot tervezett, mely képes egy torta megsütésére, elkészítésére maximum hét összetevő felhasználásával. Ez jelenleg a legtöbb összetevő, melyeket kezelve egy robot képes ételt "nyomtatni".

A tudósok a programozható "cukrászuk" létrehozásához speciális fúvókákkal láttak el egy 3D nyomtatót, melyek képesek a kiválasztott élelmiszer összetevő adagolására. Ezután pedig beprogramozták, hogy ezeket egymásra rétegezzék, ezzel létrehozva a süteményt - számol be az innovációról a Science.

Az első próbálkozások háromszögletű édes trutyikat eredményeztek, azonban a kutatóknak végül sikerült kidolgozni a nyerő receptet, mellyel a létrehozott alakzat már megtartotta a formáját.

A lágyabb összetevőket, például a zselatint vagy a banánpürét olyan szilárdabbakba ültették be, mint a földimogyorókrém vagy a nutella, és mindezt gondosan adagolt kekszmorzsával erősítették meg. Ezután a külső kérget lézerrel pirították meg, és a tetejét tortabevonóval és cseresznye glazúrral díszítették. Így sikerült egy sajttortához hasonló édességet alkotniuk.

Watch a 3D-printer create a seven-ingredient cheesecake cake

Az újdonság varázsának ellenére azonban nem valószínű, hogy egyhamar cukrászversenyeket fog nyerni ez a "robot cukrász".

Egyetlen szelet "kinyomtatása" ugyanis nagyjából 30 percet vesz igénybe.

A jövőben azonban ennek a rendszernek egy továbbfejlesztett változata már segítségére lehet azoknak, akik utálnak a konyhában tevékenykedni. Egy "étel nyomtató" pedig abban is segítségünkre lehet, hogy precízen beállított tápanyag- és kalóriatartalmú ételeket alkosson, ami a szigorú diétát követő emberek számára óriási segítség lehet.

Forrás: 
Science

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Jelentősen nőtt a beruházások volumene az ingatlanberuházások, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság területén

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 első negyedévében a beruházások mértéke éves alapon 2,8 százalékkal mérséklődött.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

"Made in Germany"

A német kormány jóváhagyta a Cem Özdemir szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter által előterjesztett, az eredetmegjelölésről szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a csomagolatlan húsokon is fel kell tüntetni a származás helyét.

Kabáról indult hazai térhódítása

A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.

Borfesztiválozunk – a borászok és a fesztiválozók

Május elején kitör a fesztiváli láz, ami eltart októberig. Fél éven keresztül zajlik ez a színes forgatag, amelyben minden hazai borász megtalálhatja önkifejezésének lehetőségeit. A szervezők Erdőbényétől Sopronig sokat áldoznak arra, hogy a kiváló borokon kívül jó program, mindenekelőtt viszonylag színvonalas zene és a bóvlitól a minőségi egyediségig ívelő kézműves vásár színesítse a programot.