0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Svédországban borzalmasan drága, Indiában a földön rothad

Szinte az egész világon alapvető élelmiszernek számít a hagyma, mégis óriási különbségek tapasztalhatók az árak és termések között.

Svédországban a nagyon magas zöldségárak 72 éve a legnagyobb élelmiszerár-emelkedést okozzák, miközben hozzájárulnak az elmúlt 30 év legmagasabb inflációjához. Az infláció Svédországban 2023 februárjában 12%-ra emelkedett.

Szakértők szerint Svédországban 1951 óta nem volt ilyen drasztikus élelmiszerár-emelkedés.

A póréhagyma és a karfiol például 2022 februárjához képest  mintegy 80%-kal drágult, a paprika pedig 54%-kal.

– Az inflációt az élelmiszerárak általános emelkedése befolyásolta, de a zöldségárak valamivel nagyobb mértékben emelkedtek, mint más élelmiszereké” – mondta Mikael Nordin, a Svéd Nemzeti Statisztikai Hivatal statisztikusa.

Peter Horvath, a Svenska Odlarlaget, az ország egyik legnagyobb termelői szövetségének munkatársa szerint az ukrán-orosz háború és a magasabb energiaárak az okai a svéd gyümölcsök, zöldségek és bogyós gyümölcsök magasabb eladási árainak.

Ellenben Ázsiában egész más problémákkal néz szembe a mezőgazdasági szektor. Indiában többek között az alacsony felvásárlási árak borzolják a kedélyeket.

Indiában a hagyma sok gazdaságban a földön rohad, egyes gazdák pedig elégetik a termést. Néhányan úgy döntenek, hogy kötegeket csomagolnak, és elküldik a zöldséget Narendra Modi miniszterelnöknek tiltakozásul. Mint kiderült, a termelőknek nem éri meg munkaerőt alkalmazni a betakarításhoz, mivel a költségek messze meghaladják a zöldség eladásából származó nyereséget.

A történet azonban ennél többről szól. A monszunszezonban lehullott sok eső miatt a gazdák késleltették a termést, ami márciusban többletterméshez vezetett. A helyzet még rosszabb lesz, amikor néhány hét múlva a piacra kerül a téli vetésű növények termése.

Ez annál is inkább érdekes, mivel Európában óriási hiány van hagymából, és az árak soha nem látott magasságokba szöknek.

Forrás: sadyogrody.pl