Back to top

Svédországban borzalmasan drága, Indiában a földön rothad

Szinte az egész világon alapvető élelmiszernek számít a hagyma, mégis óriási különbségek tapasztalhatók az árak és termések között.

Svédországban a nagyon magas zöldségárak 72 éve a legnagyobb élelmiszerár-emelkedést okozzák, miközben hozzájárulnak az elmúlt 30 év legmagasabb inflációjához. Az infláció Svédországban 2023 februárjában 12%-ra emelkedett.

Szakértők szerint Svédországban 1951 óta nem volt ilyen drasztikus élelmiszerár-emelkedés.

A póréhagyma és a karfiol például 2022 februárjához képest  mintegy 80%-kal drágult, a paprika pedig 54%-kal.

- Az inflációt az élelmiszerárak általános emelkedése befolyásolta, de a zöldségárak valamivel nagyobb mértékben emelkedtek, mint más élelmiszereké" - mondta Mikael Nordin, a Svéd Nemzeti Statisztikai Hivatal statisztikusa.

Peter Horvath, a Svenska Odlarlaget, az ország egyik legnagyobb termelői szövetségének munkatársa szerint az ukrán-orosz háború és a magasabb energiaárak az okai a svéd gyümölcsök, zöldségek és bogyós gyümölcsök magasabb eladási árainak.

Ellenben Ázsiában egész más problémákkal néz szembe a mezőgazdasági szektor. Indiában többek között az alacsony felvásárlási árak borzolják a kedélyeket.

Indiában a hagyma sok gazdaságban a földön rohad, egyes gazdák pedig elégetik a termést. Néhányan úgy döntenek, hogy kötegeket csomagolnak, és elküldik a zöldséget Narendra Modi miniszterelnöknek tiltakozásul. Mint kiderült, a termelőknek nem éri meg munkaerőt alkalmazni a betakarításhoz, mivel a költségek messze meghaladják a zöldség eladásából származó nyereséget.

A történet azonban ennél többről szól. A monszunszezonban lehullott sok eső miatt a gazdák késleltették a termést, ami márciusban többletterméshez vezetett. A helyzet még rosszabb lesz, amikor néhány hét múlva a piacra kerül a téli vetésű növények termése.

Ez annál is inkább érdekes, mivel Európában óriási hiány van hagymából, és az árak soha nem látott magasságokba szöknek.

Forrás: 
sadyogrody.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Halálos áldozatok és milliós károk

Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították az észak-olaszországi Cesenát, valamint Emilia-Romagna és Marche tartományokat a térséget sújtó felhőszakadás, majd a megáradó folyók miatt. Egyes területeken több mint 300 milliméter esett néhány nap alatt, ami 2022 egész évi csapadékmennyiségének felel meg.

Most a csomagolás miatt lesz jóval drágább az élelmiszer?

A termékek, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémák orvoslása és a hatékonyabb újrahasznosítás érdekében, uniós irányelv alapján, az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezették az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, röviden EPR-t.

70 ezer tonna gyorsfagyasztott zöldség és gyümölcs Karcagról

A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök piacán mától Karcag lesz Európa központja, köszönhetően annak a kapacitásbővítő beruházásnak, amelyet az AgroSprint Zrt. valósított meg a városban - jelentette ki a pénzügyminiszter a cég új gyorsfagyasztó üzemének keddi átadásán.

8 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztunk

Ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk, a cukornak negatív hatásai lehetnek az egészségünkre. De, hogy mik is azok pontosan? Íme, néhány lehetséges mellékhatása a cukorfogyasztásnak.

Válság és munkaerőhiány tehet pontot az brit bogyósgyümölcs-termesztés végére

Egy 75 éve bogyós gyümölcsökkel foglalkozó családi gazdaság a növekvő költségek miatt kénytelen leállni a termesztéssel. A brit nottinghamshire megyei Southwell közelében található Starkey's Fruit már nem talál a termesztéshez elengedhetetlen idénymunkásokat.

Átírnák az eredetjelölésre vonatkozó paragrafusokat

A friss és szeletelt zöldség-gyümölcsök forgalmazási előírásairól szóló új jogszabálytervezetről folytat nyilvános konzultációt az Európai Bizottság. Megszólalt az ügyben az európai friss zöldség-gyümölcs ágazatot képviselő szövetség (Freshfel Europe), és rámutatott, hogy messzemenő következményei lesznek, ha az országspecifikus eredetmegjelölés kötelező szabályait fenntartják a konyhakész, szeletelt gyümölcsök és zöldségek esetében.

5 étkezési szokás a gyors fogyásért 50 éves kor felett

Amikor azt látjuk, hogy a mérlegen a szám lefelé mozog, nagyszerű érzés, de amikor ezek a számok növekednek vagy stagnálnak, az kissé frusztráló lehet. A megfelelő ételek és az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú, ezért a szakértők megosztják a titkot a fogyáshoz, mely 50 éves kor felett is könnyen kivitelezhető.

Átadták az abdai vásárteret

A magyar gazdaság megerősítése, a családok és a munkahelyek védelme a kormány legfontosabb célja – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Abda Agora átadó ünnepségen.

Ha kigyomláltuk a vadkomlót, együk meg! Az egyik legdrágább zöldféle

Talán sokkoló lehet, ha megtudjuk, hogy a világ legdrágább zöldsége az, amit sok helyen gyakran gyomnövénynek tartanak, míg a németek, franciák és belgák akár 1000 eurót is képesek fizetni kilójáért. Vajon miért olyan kívánatos a vadkomlócsíra?

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.