0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Új csapdatípus az inváziós poloskák gyérítésére

Talán hihetetlen, hogy nem is olyan régen még sem a hazai termesztőknek, sem a lakosságnak nem kellett szembenéznie az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) és a mediterrán vagy afrikai eredetű zöld vándorpoloska (Nezara viridula) kártételével és zavaró hatásával.

A zöld vándorpoloska érkezésének épp csak a huszadik évfordulóját tartjuk, annak pedig még tíz éve sincs, hogy 2014-ben hazánkban először felfedezték a mára tömegesen előforduló márványospoloskát.

Ennek a két poloskának a megállítására többen többféle módszerrel is próbálkoztak már. Kereskedelmi forgalomban repellens, távoltartó anyagokat tartalmazó készítmények ugyanúgy elérhetők, mint az egy helyre csalogatásukra szolgáló aggregációs feromonjaik, vagy a növényi illatanyagot tartalmazó poloskacsapdák. De valahogy ugyanúgy jelen vannak, és komoly problémát okoznak a kiskertekben, a növénytermesztő fóliasátrakban és a gyümölcsösökben is. Emellett mind a mai napig az őszi időszakban tömegesen jelennek meg a lakásokban, borzolva az ott lakók kedélyét.

A küzdelem ezért nem állhat meg ezen poloskák ellen.

Ennek újabb érdekes mérföldköve az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének kutatói által kifejlesztett, teljesen új megközelítésű csapdázási módszer. A saját tervezésű és kivitelezésű új csapdatípus azon alapszik, hogy ezek a fajok a telelőre vonulás időszakában (szeptember, október) olyan helyeket keresnek, amelyek jobb túlélést tesznek lehetővé a számukra.

Ezek általában a környezetüknél melegebb, jól védett, sokszor ember által épített tereptárgyak, lakások.

A kutatók által kifejlesztett csapdák mesterséges hőforrást alkalmaznak a poloskák csalogatására: a csapdatesten belül elhelyeztek egy termosztáttal szabályozott fűtőlapot, amivel folyamatosan megfelelő hőmérsékletet lehet fenntartani, ezzel a poloskáknak kedvező telelőhelyet imitálnak. A kutatás során a csapdákat október folyamán helyezték ki egy poloskák által kedvelt telelőhely előtt, ahol a márványospoloskák hatalmas egyedszámban voltak jelen. A mesterségesen fűtött csapdák mellé ellenőrzésül fűtetlen kontrollcsapdákat is kiraktak.

Egy átlagos csapdázási napon, a csapda ötórás működése alatt a terület közelében felvételezett poloskák átlagos egyedszámának a 13%-át csalogatták be a fűtött csapdákba.

A fűtött csapdák alkalmazása éppen abban az időszakban eredményes, amikor a más típusú (feromon- vagy illat­anyag-) csapdák hatékonysága csökken. Így a poloskák elleni védekezést hosszabb időszakra bővíthetjük ki, ezzel is segítve a kártevők további gyérítését.

Az új csapda prototípusa teljesen környezetbarát kialakítású, nem tartalmaz semmiféle toxikus kémiai anyagot.

Ez a csapdatípus a hétköznapi emberek számára is lehetőséget fog nyújtani, amennyiben nagy számban jelennek meg a poloskák az otthonaik közelében az őszi időszakban Bár kereskedelmi forgalomban még nem kapható, az ELKH ATK Növényvédelmi Intézetének kutatói bíznak abban, hogy sikerül megoldaniuk a sorozatgyártás kidolgozásához szükséges néhány fontos apró fejlesztést, és nemsokára az áruházak polcain is elérhető lesz az új típusú poloskacsapda.

Bozsik Gábor, Szőcs Gábor, Kontschán Jenő

Forrás: Kertészet és Szőlészet