0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Huculfiak

Húsvét óta 27 csikó született az Aggteleki Nemzeti Park hucul ménesében és még hármat várnak.

Valamennyi csikó a nemzeti park Gergésbércen lévő ménesében látta meg a napvilágot. Az ellések komplikáció nélkül zajlottak, mindössze egy esetben kellett segíteni: a köldökzsinór nem szakadt el.

A csikók a születés után azonnal megkapták a kötelező védőoltást és 3 napon belül az azonosító csipet is – tájékoztatta s Kistermelők Lapját Ádám László ménesgazda.

További képek a csikókról a galériánkban, ide kattintva érhetőek el.

A Kárpátok pónija

A huculok az Északkeleti-Kárpátok külső vonulatain, a Tisza forrásvidékén és a máramarosi Havasmezőn élnek – napjainkban mintegy 30 ezren. Elődeik a 16-19. századok közti időszakban, Galíciából és Bukovinából vándoroltak be ezekre a területekre, ahol a legtöbb néptől eltérően nem völgyekben, hanem a hegyek magaslatain telepedtek meg, és jellemzően állattenyésztésből tartották fenn magukat. A huculokat a történelem lovasnépként tartja számon: a korabeli elbeszélések szerint még a lakodalmaikba és a templomaikba is lóval jártak, amelyre nemcsak közlekedési eszközként, hanem málhás állatként is tekintettek. Éppen ezért volt kiváló társuk a mindennapokban a huculnak nevezett lovuk, amely a feltételezések szerint egyenes ági leszármazottja a mára kihalt eurázsiai vadlónak, a tarpánnak.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu