Back to top

Kína népességcsökkenése a dollár megerősödését eredményezte

A magyar élelmiszer-termelés kihívásairól és lehetőségeiről rendezett konferenciát a Gazdálkodás agrárökonómiai tudományos folyóirat szerkesztőbizottsága május 25-én, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. Az évente megrendezett tematikus konferencia célja, hogy támogassa a hazai agrárgazdaság elméleti és gyakorlati témáiról, kérdéseiről szóló, minőségében színvonalas publikációkat.

A konferenciát a MATE rektora, Gyuricza Csaba nyitotta meg. Az egyetem legfontosabb célkitűzésének a nem minél több, hanem minél nagyobb és átfogóbb tudással bíró végzős hallgatók agráriumi pályára állítását nevezte meg, ugyanis a mezőgazdaságnak rendkívül szüksége van az innovációkban jártas, szakképzett munkaerőre.

Kapronczai István, a Gazdálkodás agrárökonómiai tudományos folyóirat főszerkesztője az agrárökonómiai oktatás minél magasabb szintre emelésének fontosságát hangsúlyozta. A jelenlegi helyzetre kitérve elmondta, a Kormány ráébredt arra, hogy az agrárökonómia nemzetgazdasági kérdés is, és most minden lehetőség adott ennek érdekérvényesítésére.

Székely Csaba, a Gazdálkodás agrárökonómiai tudományos folyóirat elnöke a folyóirat idei Nívódíjait adta át. Mint elmondta, azokat a szerzőket részesítik a díjban, akik kimagasló minőségű, agrárágazati kérdéseket tárgyaló szakcikkeket publikáltak.

A harminctagú zsűri Hamza Eszter – A generációváltás akadályai és ösztönzői a magyar mezőgazdaságban; Goda Pál Hamza Eszter Mezei Katalin Rácz Katalin – A vidékfejlesztés helye és szerepe a fejlesztéspolitikában; Takácsné György Katalin – A technológiai fejlődés hozzájárulása a fenntarthatósághoz, az agrárgazdasághoz című tudományos cikkeket találták idén a legrangosabbnak a Nívódíj elnyeréséhez. 

A számos előadó közül Udovecz Gábor A magyar élelmiszer-gazdaság fejlesztésének stratégiai dilemmái című előadásában a jelenleg zajló háborút a Kelet–Nyugat dominanciaharcának titulálta, amely a Kaszpi-tenger alatti kőolajmezőkre és a Donyec-medencében rejlő szénkészletről szól.

Szerinte a háború megreccsentette a nyugat-európai kultúra alapértékeit: veszni látszik a korrekt piaci verseny, a magántulajdon szentsége. Továbbá paradigmaváltás zajlik a világban, a fosszilis energiának szép lassan leáldozik, és a nagyhatalmaknak egyre inkább a megújuló energia felé terelődik a figyelme. Az energiahordozók fokozott szükségszerűsége mellé az élelmiszer-ellátás biztonságát emelte egy szintre, ez a kettős pedig csak eszkalálódik a háborús, válságos időkben.

Kihangsúlyozta, Magyarországnak szerencséje van a tekintetben, hogy termőföldjei jó minőségűek, édesvízkészlete bőséges – noha három Balatonnyi vizet engedünk át az országon hasznosítás nélkül, ami tarthatatlan ilyen időkben. A termőföldi adottságokkal és a hatékony vízfelhasználással hazánk megtehetné, sőt „kötelessége megtenni” az önellátás felállítását – de egyelőre ott tartunk, hogy kukoricából importra volt szükségünk.

A hazai szakképzett munkaerőhiányra kitérve elmondta, tanult, szaktudással bíró emberekre van szüksége az agrárgazdaságnak, de ehhez az oktatásnak-kutatásnak a hathatós közreműködésére van szükség. Kis cinizmussal élve elmondta, nem csak laboratóriumi, integer eredményeket kell oktatni, érdemes lenne inkább adócsalókat elhívni előadást tartani, akik tudják, mi az igazi üzletpolitika, és hogy hogyan kell profitorientált és jövedelmező gazdaságokat üzemeltetni – érzékeltetve a gyakorlat szükségszerűségét.

Potori Norbert, az AKI Agrárgazdasági Intézet igazgatója A globális agrártermék-piacok átalakulása, jellemzői címmel tartott előadásában a termelői és a fogyasztói környezet átalakulására hívta fel a figyelmet, amit főképpen a tudomány, a technológiai fejlődés és a politika formál.

Külön kiemelte 2023.01.17-ét, amikor is a kínai statisztikai hivatal bejelentette, Kína népessége csökken.

Akkor még kevesen sejtették, hogy a kínai demográfiai adatok milyen mértékben befolyásolják a geopolitikai és -gazdasági helyzetet. Kifejtette, a kínai népesség olcsó munkaerőt jelent, ugyanakkor az ország nagy felvevő piaccal bír, az ország mégsem tudott felzárkózni a jóléti társadalmakhoz. Ez a bel- és geopolitikai destabilizáció pedig tőkeáramlást eredményezett, ami lényegében a dollár megerősödését jelentette. A dollár megerősödésével pedig a szegényebb országokban megjelent az infláció, ami kamatemelésekkel, fejlesztések visszavonásával és fogyasztás-visszaeséssel jár.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Jelentősen nőtt a beruházások volumene az ingatlanberuházások, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság területén

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 első negyedévében a beruházások mértéke éves alapon 2,8 százalékkal mérséklődött.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Zavarosan indult a felvidéki agrár-ágazat éve

Nehéz időket kell megtapasztalniuk a szlovákiai gazdáknak. Nyakukon a támogatási kérelmek leadása, de újak és sokszor kidolgozatlanok, előkészítetlenek a követelmények. A kormány – és vele az agrárminiszter – cseréje emellett csak mellékes eseménynek tűnik. Az agrárminisztérium vezetőinek cseréjéhez lassan már hozzászoknak.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

Embertelen körülmények a német ültetvényeken

A német ültetvényeken dolgozó idénymunkások olyan körülmények között dolgoznak, amelyek az emberi méltóságot csorbítják, derül ki az Oxfam nemzetközi humanitárius szervezet legfrissebb felméréséből.

"Made in Germany"

A német kormány jóváhagyta a Cem Özdemir szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter által előterjesztett, az eredetmegjelölésről szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a csomagolatlan húsokon is fel kell tüntetni a származás helyét.