Back to top

Embertelen körülmények a német ültetvényeken

A német ültetvényeken dolgozó idénymunkások olyan körülmények között dolgoznak, amelyek az emberi méltóságot csorbítják, derül ki az Oxfam nemzetközi humanitárius szervezet legfrissebb felméréséből.

Fotó: Pixabay
A szervezet fő vádjai között szerepel a ledolgozott munkaórák tisztázatlan elszámolása, az elégtelen egészségbiztosítás, a drága és penészes szállás. A jelentés szerint ez nem Európa. Kizsákmányolás a németországi spárga-, szamóca- és zöldségszüretelésben.

A szervezet az erről írt jelentésében elmarasztalja a németországi mezőgazdasági idénymunkások munkaadóit.

Az Oxfam nemzetközi humanitárius szervezet, amely a világ éhezése elleni küzdelemmel és a fejlődő országok segélyezésével foglalkozik.

Tanulmányát többek között a német szupermarketeket ellátó négy ültetvényen dolgozó munkásokkal végzett felmérésekre alapozta.

A humanitárius szervezet felmérésében a leggyakrabban említett problémák között szerepelnek:

- a fizetés kiszámításának nem egyértelmű szabályai,
- a túlzott munkaidő,
- a munkaidő tisztességtelen elszámolása - a munkavállalók jelezték, hogy akár 12 órát is dolgoznak, de csak 8 óráért kapnak fizetést,
- a teljes bérszámfejtéshez való hozzáférés hiánya - a bérszámfejtés nem minden válaszadó számára volt elérhető, és a munkaszerződéseket nem adták ki a munkavállalóknak, hanem "a személyzeti irodában tartották",
- irreális termelékenységi célok,
- a munkaórák helytelen nyilvántartása.

A munkavégzéssel kapcsolatos nehézségek mellett a szállással kapcsolatos problémák is megjelennek.

A felmérésből kiderül, hogy igazságtalan a szállásköltségek levonása a bérekből. Az egyik vizsgált ültetvényen a munkásoknak négyzetméterenként 40 eurót számoltak fel a barakkban (konyha és fürdőszoba nélkül) való lakhatásért. Eközben például München központjában az átlagos négyzetméterenkénti bérleti díj 23 euró, Berlin-Charlottenburgban pedig 15 euró.

A munkásszállások nem csak borzasztóan drágák, de az állapotuk is siralmas. A meleg víz hiánya, a penész, a konyhához való hozzáférés hiánya és a szűk szobák csak a jéghegy csúcsa. A higiénia sokkal rosszabb. A mosdóként használt épületek-barakkok körülbelül 50 emberre vannak tervezve. A barakkok mellett mobil WC-k vannak.

Fotó: Pixabay

A német gazdaságokban dolgozó idénymunkások kizsákmányolásának másik nagyon fontos eleme a biztosítás kérdése. Egyes munkáltatók csoportos egészségbiztosítást kötnek, amely általában sokkal szűkebb körű szolgáltatásokat nyújt, mint a kötelező biztosítás,

de a munkavállalók jelentős része egyáltalán nem rendelkezik biztosítással, olvasható a jelentésben.

Szakértők rámutatnak, hogy Németország legnagyobb szupermarketjei nagymértékben felelősek a szezonális munkaerő-piaci helyzetért. Az olyan óriáscégek, mint az Aldi, a Rewe, az Edeka, a Kaufland és a Lidl, amelyek a német élelmiszer-kiskereskedelem több mint 85 százalékán osztoznak egymás között, hatalmas árnyomást gyakorolnak a spárga- és epertermelőkre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ha kigyomláltuk a vadkomlót, együk meg! Az egyik legdrágább zöldféle

Talán sokkoló lehet, ha megtudjuk, hogy a világ legdrágább zöldsége az, amit sok helyen gyakran gyomnövénynek tartanak, míg a németek, franciák és belgák akár 1000 eurót is képesek fizetni kilójáért. Vajon miért olyan kívánatos a vadkomlócsíra?

Spárgából műanyag?

Felhasználható-e a spárgaszedéskor keletkező hulladék új műanyagokhoz? Egy németországi kutatási projekt tanúsága szerint igen; az alsó-szászországi spárgamúzeum új állandó kiállításán pedig meg is lehet tekinteni, hol tart a tudomány ezen a téren, írja a fruchthandel.de.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

A megfizethetetlen ár a fenntartható étrend legfőbb gátja

Egyre többen vannak, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy fenntartható módon étkezzenek, derült ki a WWF tizenkét országra kiterjedő felméréséből. Az idén a megkérdezettek 56%-a, 2021-hez képest 9%-kal többen válaszolták, hogy nem tudják megfizetni a fenntartható étrendet. Muszáj csökkenteni az egészséges élelmiszerek áfáját, érvel a WWF németországi szervezete.

Köszönet az agrárszakképzésben dolgozó pedagógusoknak

„Kell egy alkalom, hogy kilépve a hétköznapokból, ünnepelhessünk. A pedagógusok is magvetők, akik sok fiatalban plántálták el a tudás magvait”- köszöntötte Nagy István agrárminiszter a megjelent tanárokat, oktatókat a Magyarországon 1952 óta minden év június első vasárnapján megrendezett Pedagógus Nap alkalmából szervezett kitüntetésen.

Az EU megkettőzi nyáron az erdőtüzeket oltó légiflottáját

A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített légiflottáját - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.