Back to top

A meztelencsigák rejtett világa

Kevés kutatás irányult a meztelencsigákra, holott a körülbelül harminc magyarországi fajuk közül öt-tíz lehetséges vagy aktuális kártevő. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében 2018 óta tart a hazai meztelencsiga-fauna szisztematikus feltárása, és ez idő alatt hét, a magyar faunában új vagy bizonytalan adattal rendelkező faj került elő.

Ezek egy része a nemzetközi szakirodalom alapján inváziós fajnak számít, többen közülük dokumentált kártevők. Magyarországon a legsúlyosabb károkat a spanyol meztelencsiga okozza. Cikkünkben bemutatjuk a hazai meztelencsiga-kutatás főbb irányvonalait és eredményeit, valamint a legelterjedtebb kártevőket és a védekezési módszereket.

Hét, a hazai faunára új meztelencsigafaj, fentről lefelé Ambigolimax parvipenis, Ambigolimax valentianus, Deroceras invadens, Krynickillus melanocephalus, Limacus maculatus, Milax nigricans és Tandonia kusceri. A skálák mindenhol 1 centimétert jelölnek
Hét, a hazai faunára új meztelencsigafaj, fentről lefelé Ambigolimax parvipenis, Ambigolimax valentianus, Deroceras invadens, Krynickillus melanocephalus, Limacus maculatus, Milax nigricans és Tandonia kusceri. A skálák mindenhol 1 centimétert jelölnek
A magyar meztelencsiga-fauna a szakirodalmi adatok alapján 26 fajt jegyzett 2018 előtt. Azután egy doktori kutatás keretében megkezdődött a csoport intenzív feltárása, országos felmérések, „citizen science” módszerek (Facebook-felhívások, internetes kérdőívek stb.) és célzott terepi gyűjtések segítségével hét, Magyarországon eddig nem vagy kevéssé ismert faj jelenlétét erősítettük meg Páll-Gergely Barnával. Ezek a következők: Ambigolimax parvipenisAmbigolimax va­len­­tianusDeroceras invadensKrynickillus melanocephalusLimacus maculatusMilax nigricans és Tandonia kusceri. Érdekesség, hogy az elsőként felsorolt meztelencsigát 2022-ben írták le kutatók tudományra új fajként, miután szintetizáló munkájukban több meztelencsiga-nemzetség és -faj nem megfelelő határozásából eredő hibát tártak fel, amelyek a szakirodalomban évtizedeken át halmozódtak.

Eredményeik alapján, az addig más fajhoz sorolt meztelencsigát ivarszervi különbözősége okán új fajként írták le, és az Ambigolimax parvipenis fajnevet adták neki.

Eredményeiket molekuláris adatok is megerősítették.

A felsorolt meztelencsigák magyarországi kártételéről jelenleg nem rendelkezünk adatokkal, ami a friss felfedezésükkel magyarázható. Több olyan faj is van azonban, amelyek esetében a nemzetközi szakirodalom károkozásról tudósít (pl. az A. valentianus Angliában súlyos károkat okoz, nagy tömegben elszaporodik), illetve olyanról is tudunk, amelynek rokonai jól dokumentált kártevők. A budapesti meztelencsiga (Tandonia budapestensis) például egy hazai fau­nában is őshonos, talaj alatt károsító faj.

Az idegenhonos fajok bekerülését alapvetően két tényező segítheti elő: a klímaváltozás és a nemzetközi kereskedelem erősödése.

Míg a klímaváltozás következményeit számtalan faktor együttes hatása miatt nehezen lehet kimutatni, addig a nemzetközi kereskedelem szerepének jól nyomon követhető mutatói vannak.

Az a tény, hogy az utóbbi öt év során azonosított hét idegenhonos meztelencsigafaj közül négyet kizárólag budapesti kertészetekben, valamint a Füvészkertben sikerült kimutatni, annak bizonyítéka lehet, hogy az importnövényekkel kereskedő bolthálózatok és üvegházak forró pontjai az idegenhonos fajok országhatárokon keresztül áramló transzportjának.

Hálós meztelencsiga
Hálós meztelencsiga
Fotó: Turóci Ágnes

Föld fölött és föld alatt

Jelenlegi tudásunk szerint Magyarországon a legtöbb kárt okozó meztelencsigák a spanyol meztelencsiga (Arion vulgaris), a hálós meztelencsiga (Deroceras reticulatum), a sárgaszalagos meztelencsiga (Arion fasciatus), a budapesti meztelencsiga (T. budapestensis) és a pincelakó meztelencsiga (Limacus flavus).

A jellemzőbb kártételek lehetnek földfelszín felettiek: a meztelencsigák megrághatják a friss leveles zöldségeket vagy a tökfélék terméseit, a szamócát és dísznövényeket (pl. spanyol meztelencsiga, hálós meztelencsiga).

Ezenkívül előfordulhat föld alatti kártétel, amikor az állat beássa magát a talajba és ott haladva a gyökérzöldségek vagy a burgonya gumóját pusztítja (pl. budapesti meztelencsiga). Az úgynevezett készletkártevők (pl. a pince­lakó meztelencsiga) pedig a hűvös, nedves klímájú raktárhelyiségben tárolt terményt (almát, sárgarépát, burgonyát) rágják meg.

Sárgaszalagos meztelencsiga
Sárgaszalagos meztelencsiga
Fotó: Turóci Ágnes

A károk nagyságát nehéz becsülni, aminek több oka is van. A meztelencsigák többsége rejtett, éjszakai életmódot folytat, ezért a károkozás „elkövetőjét” nehéz pontosan azonosítani. Ahhoz, hogy biztosan tudjuk, reggelre melyik faj tett kárt a konyhakerti növényeinkben, napszállta után, fejlámpával kellene felkutatni a tettest, ez azonban csak a legritkább esetben történik meg. Ezért sok az anekdotikus, nem ellenőrizhető adat, legjobb példa a vízaknákban és egyéb hűvös helyeken gyakran előforduló nagy meztelencsiga (Limax maximus), amelyre sokszor ráfogják, holott az esetek többségében nem ez a faj felelős a kártételért.

Nem válogat

Az egyik legjobban dokumentált meztelencsiga kártevőnk a spanyol meztelencsiga (A. vulgaris). Egy internetes felmérés során (2018-ban) a kutatáshoz arra voltunk kíváncsiak, hogy a kérdőívet kitöltők ismerik-e a spanyol meztelencsigát, és ha igen, hol találkoztak vele, okoz-e nekik károkat (ha igen, akkor milyen jellegűt), valamint milyen módszerekkel védekeznek ellene, és azok mennyire hatékonyak.

Összesen 853 kérdőív érkezett be, amelyekből kiderült, hogy az alföldi száraz régiókat kivéve a faj az egész országban elterjedt, de a legnagyobb tömegben a Dunántúl nedvesebb, hűvösebb területű vidékein fordult elő.

Összehúzódva pihenő budapesti meztelencsiga
Összehúzódva pihenő budapesti meztelencsiga
A kitöltők 86%-a jelezte, hogy a spanyol meztelencsiga okoz valamilyen szintű kárt a kerti veteményesében. A faj veszélyes kártevő, esős időszakokban nagy tömegben szaporodik el, jól alkalmazkodik az emberi zavaráshoz, a táplálékban pedig nem válogat. A legtöbben a salátaféléket, a hüvelyeseket (borsó, bab), a szamócát és a különböző dísznövényeket (árnyliliom, bársonyvirág, petúnia stb.) említették a pusztításban leginkább érintett haszonnövények közül. A becsült országos kár akár a milliárd forintos nagyságrendet is elérheti évente.

A spanyol meztelencsiga gyorsan szaporodik
A spanyol meztelencsiga gyorsan szaporodik
A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók többsége igyekszik valamilyen módszerrel védekezni a spanyol meztelencsiga pusztítása ellen. A legtöbben egyszerűen összeszedik és fizikailag elpusztítják őket (valamilyen szerszámmal, pl. kapával), de gyakori a metaldehid-tartalmú csigaölő granulátum használata is (ennek vásárlásához ma már növényvédelmi szakképesítés szükséges). Sokan higroszkópos anyaggal (só, mész, hamu stb.) szórják körbe a megvédeni kívánt területet, és elterjedt a sörcsapda is: egy tálba sört öntve és azt leásva az illóanyagok odacsalogatják a meztelencsigákat, amelyek beleesnek az 5% körüli alkoholba és elpusztulnak.

A biológiai védekezési módszerek legjobb példája az indiai futókacsa tartása, amellyel hosszú távon megelőzhetjük a spanyol meztelencsiga károsítását.

Összességében megállapítható, hogy a meztelencsigák között vannak konyhakerti kártevők, és idegenhonos, esetenként inváziós fajjal is egyre több esetben találkozhatunk. Akad köztük feltételezett, és jól dokumentált, súlyos károkat okozó faj is, ezért a jövőben elengedhetetlen a nemzetközi trendek, valamint a hazai populációk monitorozása.

Turóci Ágnes

tudományos segédmunkatárs

ELKH ATK Növényvédelmi Intézet

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/20 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új csávázószert készül bevezetni az uniós piacon a Corteva

Az Eden Research plc kérelmezte az Ecovelex™ engedélyezését az Európai Unióban és ezt követően majd az Egyesült Királyságban is benyújtja a kérelmet, forgalmazási partnerével, a Corteva Agriscience vállalattal. Az Eden egy AIM tőzsdén jegyzett vállalat, amely fenntartható megoldásokat fejleszt és szállít növényvédelmi, állat-egészségügyi és fogyasztói termékekhez.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Öt vidám asztali -és partidekor-ötlet muskátliból a nyári összejövetelekhez

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről - megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit?

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

A tavasz idén sem maradt el

Az idei ültetési szezonra, az anyák napjára, valamint a ballagásra való fölkészülést megannyi kérdés, bizonytalanság előzte meg, a növényházi kertészek, a díszfaiskolai termelők és a dísznövény-kereskedők sem voltak könnyű helyzetben. Nemcsak az elszabadult infláció, a mindenkit sújtó drágulás, hanem a hűvös, csapadékos tavasz is kiszámíthatatlanná tette, hogy milyen lesz a kereslet, a vásárlási kedv.

Egy egész sor károsítónak kedvez az idő – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Alig van növényfaj, ami ne lenne levéltetves, rajzik az almamoly, fertőz a lisztharmat, mindent lerágnak a csigák, kezdődik a cseresznyelégy szezonja, és még hosszan sorolhatjuk. Egyedül a tűzelhalás nem fertőz még, de az időjárási feltételek ahhoz is egyre kedvezőbbek.