0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 1.

A nálunk is üldözött kukorica üszög Mexikóban „a szarvasgomba”

Várjuk már a mexikói szarvasgombaszezont? Mindez elsősorban a hozzáállásunktól függ, hogy szeretjük-e és megtaláljuk-e a módját a hasznosításának, vagy csak az ellenséget látjuk benne.

A hongo de maiz vagyis a kukoricagomba Latin-Amerika egyik legkedveltebb csemegéje. Már az aztékok is ismerték, és szívesen fogyasztották, ők nevezték el cuitlacoche- nak.

A huitlacoche vagy cuitlacoche a Nahuatl szóból származik és elfajzott kukoricacsutkát jelent.

Kedvező feltételek

A kukorica- golyvásüszög (Ustilago maydis) által megfertőzött növényen fejlődik, és a kukoricaszemeket szürkés pöffetegekké duzzasztja. A beporzás alatti meleg, száraz illetve az azt követő csapadékos időszak, a szél, a talajban levő nitrogénfelesleg és a növény bármely részének sérülése (megrágcsálás, jégeső okozta) elősegíti a terjedését.

A spórák egyébként képesek átvészelni a telet is és megfertőzhetik a következő évi növényeket.

Jó helyen, jó időben

Szedésének időpontja meglehetősen rövid, mint ahogy ez a gombáknál megszokott. Fiatal, még éretlen állapotban kell begyűjteni. Viszont nem is olyan könnyű eltalálni az optimális érettségi fokot, mivel sem a túl zsenge nem jó, mert túl keserű és ízetlen; sem a túlérett, mert nagyon sérülékeny; idősebb korában pedig már száraz és élvezhetetlen. Íze intenzív, összetett, kissé földes, kissé füstös, leheletnyit fás, és szerencsés esetben egy kis édeskésség is érződik benne.

Néhány évtizede nagy sikerrel szerepel a mexikói és amerikai luxuséttermek kínálatában. Miért is ne adhatnánk neki mi is egy esélyt?

Közép-Amerikában leggyakrabban frissen fogyasztják, töltelékek, levesek készítésénél, vagy konzerválják. Fagyasztható és szárítható is. Természetesen gyorsan romló és érzékeny a nedvességre, ezért ajánlott a betakarítást követően minél hamarabb feldolgozni. Hőközlés közben feketévé válik, ami nem túl bizalomgerjesztő, de normális reakció.

Különleges csemege kukoricából

Lássunk néhány egyszerű ötletet…Hagymával, paradicsommal párolva, bőséges adag sajttal tortillába csomagolhatjuk. Dobhatunk egy-két marékkal pörköltekbe, gulyásba vagy bablevesbe, jószerivel bármilyen ételbe, amibe egyébként passzol a gomba (pl. omlettbe, rizottóba, fasírtokba). Tejszínnel pürésítve ínycsiklandó szószt vagy mártogatóst kapunk. A legbátrabbak desszertekbe (pl. flanba) is belecsempészhetik. Lehetőség szerint ajánlott többféle módot kipróbálni a felhasználására, hogy megtaláljuk a nekünk tetszőt.

Kiváló tápértékkel dicsekedhet

A mexikói szarvasgomba 18 féle aminosavat tartalmaz és fehérjetartalma sokkal magasabb, mint a kukoricáé. Egészen elképesztő módon a lizin mennyisége is megnövekszik benne a kukoricához képest.

Alternatív fehérjeforrásként javasolt beemelni a vegetáriánus étrendbe. Zsírtartalma alacsony, a zsírsavak közül az olajsav, a linol- és a linolénsav található meg benne legnagyobb mennyiségben.

Immunvédelmet fokozó és antikarcinogén hatással bíró béta-glükánt, valamint szelént, káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, nátriumot, riboflavint, niacint, D-vitamint és rostokat is tartalmaz.

Ritka, hogy egy kórokozó értékesebbé tenné a termést, annak tökéletesen egészséges mivoltánál. A kukoricával és a gombájával pedig éppen ez a helyzet.

Nagyobb profitot hoz egy fertőzött kukoricacső, mint egy hagyományos. És ez a gomba még a beltartalmi tulajdonságait is kedvezőbbé módosítja, ezáltal egy valóban értékes táplálékforrásnak számít.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu