0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 15.

Több mint duplájára növeli gyártókapacitását a kecskeméti Univer Product Zrt.

A kecskeméti Univer Product Zrt. több mint a duplájára, évi 12-15 ezer tonnára növeli a magyaros ételízesítői gyártókapacitását a kormányzati támogatással közel 8 milliárd forint értékű, kedden átadott beruházásnak köszönhetően.

Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az átadó ünnepségen elmondta: a fejlesztés révén egyebek mellett a Kecskemét-Hetényegyházán kialakított üzemben a legkorszerűbb műszaki színvonalon készül a jövőben a hungarikum Erős Pista és a Piros Arany.

Kiemelte: a kormány stratégiai célja a rendszerváltás éveiben meggyengített élelmiszeripar újjászervezése, a magyarországi piacon a magyar élelmiszerek arányának növelése.

Az államtitkár szerint az élelmiszerbiztonság megerősítéséhez „nagy szükség van az olyan magyar vállalkozásokra, amelyek készek és képesek részt venni ebben az építő munkában”.

Az államtitkár szerint a sarokszámok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság ma jóval ellenállóbb, mint a korábbi válságok idején, a 2010 előtti időszakban volt.

Hangsúlyozta: a magyar gazdaság az elmúlt időszak veszélyes és kiszámíthatatlan környezetében érte el 2022-ben – az uniós szinten is kiemelkedő – 4,6 százalékos eredményt. Magyarország tavalyi növekedési eredménye az uniós rangsorban a nyolcadik helyezést jelentette, és mindezt úgy érte el az ország, hogy a neki járó uniós pénzeket és helyreállítási forrásokat továbbra sem kapta meg.

Tóth Tibor kifejtette: a számítások szerint a gazdaságnak az idén is sikerül elkerülnie a recessziót, jövőre pedig visszatérhet a 4 százalékos gazdasági növekedési pályára. Az inflációt az év végére sikerül egyszámjegyűvé tenni, és a következő években tovább csökken – tette hozzá.

A pandémia lecsengése óta kétszeres erővel csökkenti a kormány az államadósságot, az idei év végére 70 százalék alá, jövőre pedig 66 százalékos szint alá kerül, míg az államháztartási hiányt a következő évben már 3 százalék alatt tartja – mondta.

Beszélt arról is, hogy a beruházási ráta évek óta 28 százalék fölötti értéket mutat, ami az Európai Unióban az első helyet jelenti.

A munkavállalók száma tartósan 4,7 millió fölött van, és a munkanélküliség is tartósan 4 százalék alatt áll.

Tóth Tibor emlékeztetett: az elmúlt év második felétől a szankciós infláció az élelmiszerárakat emelte meg a legnagyobb mértékben, aminek egyik oka a külpiacoknak való még mindig jelentős kitettség. Az elmúlt hónapok rámutattak az élelmiszerbiztonság kérdésének fontosságára.

El kell jutni addig, hogy az élelmiszerbiztonság válsághelyzetekben is stabil legyen – hangsúlyozta. Ezt a célt szolgálja egyebek mellett a nagyvállalati beruházási program is, amelyben az elmúlt 8 évben több mint 226 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segítették a nagyvállalatokat.

Ennek eredményeként több mint 570 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg Magyarországon, a támogatott beruházásoknak köszönhetően pedig 4570 új munkahely jött létre – sorolta.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke elmondta: a vállalat 75 éves fennállása „egy olyan történeti példázat, amelyben az Univer egy határokon átnyúló védjegyet jelent”. A cég termékei, köztük a hungarikummá nyilvánított Piros Arany és az Erős Pista olyan csúcsteljesítményei a magyar élelmiszeriparnak, amelyek egyre nagyobb teret hódítanak világszerte.

Molitorisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója elmondta: a beruházás során megépítettek egy 8400 négyzetméteres csarnokot gyártóüzemmel, raktárral, laboratóriumokkal. A 21. századi technológiát felvonultató üzemcsarnokban készülnek majd az Univer Product Zrt. hungarikumai mellett számos más magyar ételízesítői is, egyebek mellett a gulyáskrém, a reszelt torma vagy éppen a hagymakrémek. A nem egészen két év alatt megújult üzembe új tubus- és üvegtöltő berendezéseket vásároltak.

Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója elmondta: az 1948-ban alapított, idén 75 éves fennállását ünneplő, jelenleg is magyar tulajdonban lévő cég első élelmiszeripari üzeme 1965-ben kezdte meg működését a Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán.

Kínálatukban 1983-ban még nyolc termék, napjainkban viszont már közel ezer féle szerepel.

A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint a cég termeltetési rendszere több száz, jellemzően Kecskemét 80 kilométeres körzetében dolgozó magyar termelőre épül. A teljes kapacitásának elérésekor a gazdák mintegy 600 hektárról közel 10 ezer tonna minőségi erős- és édes fűszerpaprikát, pritaminpaprikát és kápiát, valamint fokhagymát, vöröshagymát és tormát szállítanak majd az üzembe.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a jelenleg több mint 650 főt foglalkoztató Univer Product Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 2022-ben csaknem 41 milliárd forint, míg 2021-ben 30,5 milliárd forint volt, több mint 30 százalékban exportból származik.

A vállalat adózott eredménye 2021-ben 1,7 milliárd forint, 2022-ben pedig közel 2,9 milliárd forint volt.

Az Univer Product Zrt. az Univer Csoport tagja. A holding érdekeltségi körébe tartozik továbbá a kereskedelmi egységeket tömörítő Univer Coop Zrt. és a kecskeméti Alföld Áruház bevásárlóközpont.

Forrás: MTI