0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Nőtt a veszélyhelyzet – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

Ahogy az intenzív növényfejlődésnek, úgy a károsítóknak is kedvez a nyári forrósága és magas páratartalom. Gombabetegségek egész sora fertőz minden növényt, és a gyümölcsmolyok is rajzanak. A levéltetű-jelenlét viszont visszafogottabb a nagy esőzések óta.

Az elmúlt hetet leginkább a nyári forróság jellemezte, 30 °C körüli nappali hőmérséklettel és magas páratartalommal. Éjszakára sem csökkent 15-20 °C alá a hőmérséklet, erős volt a harmatképződés. Az intenzív növényfejlődéssel párhuzamosan a károsítók zöme is növelte a növényvédelmi veszélyhelyzetet. A hónap utolsó hetében egy átvonuló hidegfront lehűtötte a levegőt, záporokat, zivatarokat okozott, több körzetben jéggel kísérve vonult át az országon.

Az alma- és körteültetvényekben tovább erősödtek a varasodásfertőzés levél- és terméstünetei. A konídiumos fertőzés a

legnagyobb gondot a házikertekben okozza, de kismértékben az üzemi telepítések fogékony fajtáin is terjedt a betegség.

Ugyanez vonatkozik a lisztharmatra, de az a gyümölcsöket még nem támadta meg. Mindkét kórokozó ellen további, intenzív védekezés javasolt. Az almamoly erősen rajzik, a csapdák heti 40-50 darabot fognak. Az almalevél-aknázómoly rajzása állandósult, a heti fogás csapdánként 60-100 darab. A magas hőmérséklet és a heves esőzés csökkentette a levéltetű-fertőzést, különösen a szürke levéltetűét, a szaporodás jelenleg stagnáló.

A csonthéjas-ültetvényekben általános probléma a sztigminás levéllikasztó betegség.

Legnagyobb mértékben a cseresznye károsítja, de a meggy, a kajszi, a szilva és az őszibarack is veszélyben van. A folyamatban lévő betakarítás miatt korlátozott a védekezés lehetősége, de szüret után intenzív védekezés javasolt minden fajon. A cseresznye és a meggy moníliás gyümölcsrothadását tovább fokozta az elmúlt napok esőzése, emiatt a termés minősége és eltarthatósága jelentősen leromlott.

A dióültetvényekben tovább erősödött a levelek és a termés baktériumos-és gnomóniás foltossága. Emellett a sárga levéltetű is megjelent a leveleken, viszont a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása még nem kezdődött el.

A szőlő intenzív növekedése miatt néhány fajtán indokolt a zöldmunkák elvégzése és a hajtásválogatás.

A magas páratartalom és az éjszakai harmatképződés kedvez a peronoszpóra levéltünetek megjelenéséhez, de néhány fajtán már a fürtkezdeményeken is megfigyelhető a betegség. Ugyancsak fertőz a lisztharmat, a lombozaton és a fürtön egyaránt. Enyhe tünetekkel, de a feketerothadás is fertőzi a leveleket, tehát komplex, intenzív védekezés javasolt, akárcsak az amerikai szőlőkabóca ellen.

A lárvák kétharmada már L3-as fejlettségű, ezért nem halasztható az ellenük való védekezés.

A kiültetett szabadföldi káposztaféléken egyik napról a másikra tömegesen fertőz a mezei- és az üvegházi molytetű, ezért a korlátozott lehetőségek ellenére intenzíven kell védekezni.

A paradicsomot és a burgonyát erőteljesen támadja a burgonyavész. A magas páratartalom, a hosszú ideig tartó nedvességborítás miatt veszélyben van a lombozat és a termés egyaránt, ezért ezeknél az állományoknál sem hanyagolható el az intenzív védelem.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu internetes oldalon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet