0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

Innováció a paradicsomhajtatásban

A high-tech üvegházak beruházási költsége igen magas, ezért arra kell törekedni, hogy folyamatos termesztéssel minél nagyobb legyen a kihasználtságuk. Mit lehet tenni azonban akkor, ha a hagyományos termesztéshez szükséges feltételek hosszú távon megváltoznak, például egyre kevesebb a megbízható munkaerő, az energiaköltségek pedig óriásit nőnek? A megoldást a szakemberek a robotizációban látják.

Idén év elején már beszámoltunk a 2017-ben alakult MetoMotion izraeli startup cégről, amely létrehozta a GRoW paradicsombetakarító robotot. A gyakorlati tesztelések alapján a robot prototípusát már több ízben továbbfejlesztették, így született az a változat, amelyből már öt-hat megelégedéssel működik holland kertészetekben, így bátran merik értékesíteni. A robot technikai paramétereit a Magyar Paradicsom Napján az izraeli cégkép­viselő távollétében a kelet-közép-európai forgalmazó HortiGreenTech Kft. kereskedelmi vezetője, Antal Anikó mutatta be.

Három ember helyett

A hajtatás költségeinek ma már Magyarordszágon is akár 30-50%-át is kiteheti a munkabér, de eleve nehéz megbízható munkaerőt találni.

Ezért is nagy segítség a GRoW, ami ráadásul nemcsak szedi és ládázza az árut, hanem adatelemzést is végez, és ezzel megkönnyíti a kertésznek a termesztésre vonatkozó döntéseket, illetve előrevetíti a következő hetek várható termésmennyiségét.

A mesterséges intelligenciát is használó, 3D technológiával dolgozó önjáró robot wifin és 4G mobilhálózaton keresztül csatlakozik az adatbázisokhoz, okostelefonra és laptopra is csatlakoztatható. Két karjával egyszerre két oldalról tudja szedni a paradicsomot, a sorok hossza beprogramozható, a sorváltást önállóan végzi.

A roboton beállítható, hogy milyen érettségi állapotban szedje le a paradicsomot, meghatározható a kívánt vágási pont, a leszedendő fürtök nagysága, súlya. Több kamerával látták el, így folyamatosan detektálja a levelekkel nem takart fürtök érettségét és azokat a beállításoknak megfelelő színben szedi le, ezzel egy időben pedig eljuttatja a mért adatokat egy adatbázisba.

A levágott fürtöket a karok a szállítószalagra helyezik, amely azokat a kocsin lévő ládákba finoman beleejti. Beállítható az is, hogy egy rekeszbe hány fürtöt rakjon.

A fejlesztések nem álltak meg, a robot képességeit folyamatosan bővítik. Jelenleg fürtös és cseresznyeparadicsomok szedésére alkalmas, 16 másodperc alatt vág le egy fürtöt, ám a további fejlesztésekkel 10 másodperc/fürt a cél, és ezzel a mostani kb. 160 kilogrammos teljesítmény 250 kilogrammra növelhető óránként. Gyakorló hazai termesztő szerint egy szedő teljesítménye 8 órás műszakban napi 1500 kilogramm, ez alapján a robot jelenleg három ember munkáját tudja helyettesíteni, ha 24 órában dolgozik (ugyanis éjszakai működésre is képes a lámpái és szenzorai segítségével).

A 600 kilogramm önsúlyú robot a fűtéscsöveken közlekedik, 65 métert tesz meg percenként. Elektromos akkumulátorral üzemeltethető, 16 órát tud dolgozni egy feltöltéssel. A szedőkocsija külön elektromos meghajtással rendelkezik.

Máshogy gondolkoznak

A holland Certhon cég Magyarországon is ismert üvegházairól. Az elmúlt években pedig a Hollandiában működő kutatóközpontjukban forradalmian új technológiát dolgoztak ki a paradicsom termesztésére. Szakítottak a hosszúkultúrás, kézimunka- és energiaigényes hajtatással, helyette

asztalokon termesztenek kistermetű, determinált, mindössze 35 cm magas fajtákat, amelyek egyszeri, két hétig tartó virágzásuk után egyszerre érlelik be a bogyókat.

Ehhez a Certhon közös vállalatot alapított egy nemesítőcéggel, és az innovatív Gronos-technológia magában foglalja a nemesítést és az automatizált technikai megoldásokat is. Az évekig tartó nemesítési munka és termesztéstechnológiai fejlesztés eredményeként jelenleg évente 50 kilogramm cseresznyeparadicsom szedhető négyzetméterenként. Az új technológiában az állományok csupán 15 hétig vannak a termesztőberendezésben, nincs nyári csúcsszezon, a terméshozam kiegyenlített, és zöldmunkára sincs szükség a növények habitusából adódóan.

A termesztési ciklus három szakaszra osztható: a vetés, illetve palántázás után több száz növény lehet négyzetméterenként; majd 18 nap után történik az átültetés; végül az utolsó, tízhetes termésképzési szakaszban 16 növény/négyzetméter az állománysűrűség. Ez a három szakasz folyamatosan, párhuzamosan zajlik a termesztőberendezésben. Tehát ugyanazon a napon lehet szedés és magvetés is.

Az automatizáltan mozgatható gördülő asztalokon – ahogyan ez már ismert a cserepes dísznövényeknél – hatékonyabb a helykihasználás, a munkaerő-felhasználás, mint a hosszúkultúrás paradicsomhajtatásban, és a növényvédelem is könnyebb.

A 15 hetes termesztést követően a betakarítás egyben a növények életének a végét is jelenti, tehát nem baj, ha a szintén automatizált szedéskor sérüléseket szenved. Szedéskor ugyanis átkerül a növény a termesztőterületről a betakarítási épületrészbe, ahol kiveszik a cserepekből a támasztópálcákat és elvágják a szárat a közeg felett. Az érett bogyókkal teli növény futószalagon egy rázófejhez ér, ami leválasztja a termést. A bogyókat és a zöldhulladékot elválasztja a gép, így szintén sok munkaerő megtakarítható.

A rendszer előnyeihez sorolható az egyszerűbb növényvédelem, egyrészt a növény rövidebb életciklusából adódóan, másrészt pedig annak köszönhetően, hogy egyszer sem kell érinteni őket emberi kézzel (Hollandiában a hosszúkultúrás állományokban minden növényt legalább kétszázszor megérintenek a tíz hónap alatt). Ha mégis fellépne valamilyen fertőzés a 15 hét alatt, akkor annak megszüntetése kisebb gazdasági kárral jár.

A holland kertészek paradicsomhajtatási adatai alapján számolták ki, hogy ezzel az új módszerrel 80%-os munkaerő-megtakarítás érhető el.

A termesztés tervezése, ütemezése is könnyebb, hiszen a szezonban akár többször is változtatható a fajták aránya és a termés mennyisége. A fajtanemesítés folyamatos, jelenleg három piros cseresznyeparadicsom-fajtával rendelkeznek, hamarosan elérhető lesz egy narancssárga bogyójú fajta is.

A Gronos-technológia beruházási költsége az automatizálás miatt nagyobb, mint a hagyományos hosszúkultúráké, de minden érdeklődő számára egyedi kalkulációt készítenek.

Forrás: Kertészet és Szőlészet