Back to top

Paradicsombetakarító robot - négy-öt év alatt megtérül

A hajtatott paradicsom termesztése és betakarítása során még nem kiforrott a robotok alkalmazása. A gyártó és forgalmazó cégek kedvező finanszírozási és szervizelési megoldásokkal próbálják a korszerű eszközök terjedését ösztönözni.

A két robotkar a szalagra helyezi a leszedett fürtöt
A két robotkar a szalagra helyezi a leszedett fürtöt
Fotó: Metomotion
Az izraeli MetoMotion startup cég 2017-ben alakult kifejezetten paradicsombetakarító robot létrehozására, majd azokat a Bayern, a Duijvestijn Tomaten és a RedStar paradicsomtermesztő vállalkozásoknál tesztelték, a kapott gyakorlati eredmények alapján pedig már több ízben továbbfejlesztették a prototípust.

Az izraeli gyártmányú önjáró GRoW paradicsombetakarító robot jobb és bal oldalán is van egy szedőkar, amelyeket ollóval szereltek fel. A karok képfelismerésen alapulva vágják le a fürtöket, majd azokat egy szállítószalagra helyezik, amely végül megtölti a ládákat.

A prototípusnak kezdetben csak egy szedőkarja volt, de rájöttek, hogy így nem lehet az emberi munkaerő sebességét elérni, ezért fejlesztették tovább és látták el két karral. A vágó műveletet végrehajtó egység pedig korábban túl nagy volt, nehezen tudott manőverezni a növény száránál, így áttértek egy kompaktabb ollóra.

Képfelismerésen alapul a megfelelő méretű olló működése
Képfelismerésen alapul a megfelelő méretű olló működése
Fotó: Metomotion
A szoftver fejlesztése igényelte a legtöbb munkát. A robot minden fürtről és a környezetéről képet készít. Ezeket a képeket elemzi a számítógép a termések mérete, színe és a fürt helyzete alapján. Minél több képet gyűjt be és elemez, annál „okosabb” lesz. Jelenleg 20 másodperc alatt képes kiválasztani egy fürtöt. A fejlesztések során előrehaladásnak nevezhető az is, hogy a robot egyre több órán át képes folyamatosan dolgozni. Elérhető célnak tartják, hogy 10 másodperc alatt legyen képes betakarítani egy fürtöt.

A gyakorlati tesztek során látható, hogy termelők és vásárlóik igénye eltér a leszedett paradicsom érési állapotával kapcsolatban. Ezért

a robotokban beállítható az a színskála, ami alapján a szedés történik. Ez a változtatható színskála akkor is nagy segítség, ha például a vártnál gyorsabb az érés és erősebb a bogyószín.

A GRoW paradicsombetakarító robotokat képviselő és forgalmazó, a nemzetközi piacon is jelen lévő Dipper vállalat stratégiai igazgatója szerint a robot készen áll a szélesebb körű piaci bevezetésre. Céljuk, hogy Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban több paradicsomhajtató vállalkozásnál munkára fogják. Ez a robot önállóan halad, útvonalváltáskor azonban támogatásra szorul. Számítások szerint öt robot mellé kell egy irányító ember, aki felügyeli a sorváltásokat és utasítja a robotokat a teli ládák elszállítására, illetve a minőség­ellenőrzésre. Egy robot átlagosan egy négyzetméterre vetítve 15-20 eurós beruházást igényel, ami a jelenlegi komissiózási sebesség mellett négy-öt év alatt megtérül. Előnye, hogy az emberi munkaerővel ellentétben éjjel-nappal bevethető. Alternatív finanszírozási modellekről is tárgyalnak a termelőkkel, és felmerült a robotok bérlési lehetősége is.

Még emberi beavatkozás kell, hogy a teli ládákat elszállítsa
Még emberi beavatkozás kell, hogy a teli ládákat elszállítsa
Fotó: Metomotion

A termelők részéről nagy az érdeklődés, mindenki tudja, hogy ez a jövő. A kérdés nem az, hogy akarják-e a ter­mesztés során használni az új technológiát, hanem az, hogy mikortól és milyen finanszírozási feltételekkel.

Felmerül természetesen az is, hogy hány éven át képes egy robot üzembiztosan dolgozni és milyen üzemeltetési költségek társulnak hozzá. Ennek megoldására szerviz- és karbantartási szerződést kötnek, ez szavatolja, hogy a robot legalább tíz évig naprakész és használható marad.

(Forrás: www.onderglas.nl)

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.