0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 24.

Hőségnek ellenálló komlófajta kerestetik!

A világ legnagyobb komlókereskedője a háború utáni időszak legerősebb terméscsökkenéséről számol be. Ebből vonja le a következtetéseit.

A komló szenved a szárazságtól. Tavaly a világ komlótermesztői 107 000 tonna komlót takarítottak be, 19 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, bár a vetésterület szinte változatlan maradt. Németországban a betakarítás 28 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2021-ben.

„Ez a legérezhetőbb visszaesés a termésben a háború utáni időszakban”

– mondta Barth-Haas, a világ legnagyobb komlókereskedője a Frankfurter Allgemeine Zeitung-nak. A komlótermesztők a szélsőséges időjárási körülményeket okolják, mindenekelőtt a szárazságot, illetve az erős zivatarokat is, amik tavaly különösen Hallertaut, Németország legnagyobb komlótermesztő vidékét sújtották. A helyzetet tovább rontotta, hogy a betakarított komló kevesebb alfasavat is tartalmazott.

A rossz tavalyi termés ellenére komlóból nem lesz hiány, hiszen a korábbi évek beraktározott komlójából továbbra is elegendő mennyiség áll rendelkezésre.

Feldolgozott formában, pelletként és kivonatként a komló több évig tárolható. A vetésterület a korábbi években jelentősen nőtt, a kézműves sörök iránti igény miatt is, amelyek különleges igényeket támasztanak.

Hosszú távon olyan új komlófajtákra lesz szükség, amik jobban bírják a hőséget, mert egyre valószínűbb a szárazság. Az éghajlatváltozás során sok régebbi komlófajta „nem tudta kihasználni a benne rejlő lehetőségeket” – mondta Peter Hintermeier, a Barth-Haas ügyvezető igazgatója. Az új fajtákat kevésbé érinti az aszály által okozott stressz, és jobban ellenállnak a betegségeknek.

Németország a második legnagyobb komlótermelő

Az új nemesítésű fajták népszerűsége azonban eddig elmaradt a sörfőzők körében, akik többnyire ragaszkodnak a hagyományos fajtákhoz, mert az újak íze kicsit más. Az új fajták aránya Németországban egyelőre még a termés 5 százaléka körül mozog és az elfogadottságuk is szerény – mondta Hintermeier. A komlókereskedő a sörgyártókkal való együttműködésre törekszik, hogy az új, ellenállóbb komlófajtákkal főzött sörök ugyanolyan ízűek legyenek, mint korábban. A hülli komlókutató központban azt vizsgálják, hogy az új fajták milyen mennyiségben és formában használhatók fel a főzés során, hogy a hagyományos ízt elérjék.

Németország az Egyesült Államok után a második legnagyobb komlótermelő a világon. A világ megművelt komlóterületének aránya az USA-ban 39 százalék, Németországban 33 százalék. A harmadik helyen Csehország áll 8 százalékkal.

Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung