0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Hazánkban is sikeres lehet a „személytelen” közvetlen értékesítés? – Helyi termék az automatából

Előző cikkünkben áttekintettük a németországi kistermelők helyi termékeinek regionális, közvetlen értékesítésére megoldást jelentő étel-automaták népszerűségét. A hazai lehetőségek megismerése épp ugyanannyira fontos, ezért utánajártunk a magyar viszonyoknak. Segítségünkre Sirály Ferenc, a Magyar Ital és Áruautomata Szövetség elnöke volt.

Cikkünk első része itt olvasható: Németországban sikeres az automatás értékesítés

Mint megtudtuk, a lakosság arányában az automaták száma az unió átlagának mindössze 3%-a. Tehát, ha megtízszereződne a számuk, akkor is csak az uniós átlagba tartoznánk, és még mindig nem érnénk utol az élen álló Olaszországot. A piaci helyzet kifehéredését hozta az automaták NAV-hoz történő online bekötése, ugyanakkor üdvözítő, hogy ez nem azt jelentette, hogy a gépek száma drasztikusan csökkent volna.

Sirály Ferenc az adatok mellett több olyan érezhető tendenciát is lát, ami az automatákból történő értékesítés felfutását jelentheti. Az egyik ilyen a munkaerő hiánya. A vidéki kisboltokban, a piacokon egyre kevésbé lehet megfelelő munkaerőt, kofát találni.

Az automatákból való értékesítés ellenben 0-24 órás, tehát nincs piaci naphoz kötve.

A covid hatására megnőtt az online rendelések száma, így a vásárlók már megszokták a csomagautomaták használatát. Nem csak a fiatalok, a nyugdíjasok is előszeretettel választják ezt a megoldást. Látható tendencia, hogy a közeljövőben az automatizálás és a digitalizáció a munkafolyamatokat, ahol ez lehetséges, ki fogják váltani. Ez a gyakorlatban azt eredményezi, hogy ezekről a helyekről a munkaerő a nem automatizálható munkakörökbe fog átkerülni. Már most is látható, hogy Nyugat-Európában egyre elterjedtebbek például az élelmiszer- vagy gyógyszerautomaták, de hazánkban is van már automata benzinkút, újra megjelentek a MÁV-Volán Csoport Utasellátó automatái, de sikeresnek nevezhetők a tejautomaták is. Automatizálódik a fejés, miért ne automatizálódjon a tej értékesítése is? Az ilyen megoldásokkal rövidül az ellátási lánc, így a valódi termelők számára jobb anyagi feltételek alakulhatnak ki.

Ezen értékesítési formának három gátja lehet: a „nem így szoktuk”, a költségek és az esetleges biztonsági kérdések. Az Ital és Áruautomata Szövetség alelnökével mind a három kihívást megvizsgáltuk.

Az első nehézség, hogy sem a kistermelők, őstermelők, sem a fogyasztók nem ezt a formát szokták meg – persze a covid ezen kicsit változtatott. Akik ragaszkodnak a személyes kapcsolathoz, azok ezek után is keresni fogják a piaci vásárlás lehetőségét. De azok számára, akik nyitvatartási időn kívül vásárolnának, igen jó kényelmi megoldást jelenthetnek az élelmiszer-automaták.

A költségekről Sirály Ferenc 2023. június közepén ismertette az aktuális árakat: egy olyan gép, amelyben egy csavart fém pálca továbbítja a terméket (pl.: kólát, csokoládét, de akár sajtot, szalámit, mézet) újonnan 3500-7000 euró (1,3-2,6 millió Ft), míg egy 3-4 éves használt gép 1400-2000 euróba (500-700 ezer Ft-ba) kerül. A gépek bérlésére is van lehetőség: a hazai szolgáltatóknál 30-40 ezer Ft/hónapos díjjal lehet kalkulálni. Ebben viszont benne van a szervizszolgáltatás is, amely saját gép esetén 5-10 ezer Ft/hónap. Ezen költségen felül további két tétellel kell még számolni. Az egyik az online felügyeleti költség, amelynek belépési díja 120 ezer forint, plusz havonta 5000 forint és 13 havonta 10 ezer forint, ami az ellenőrzési díjat jelenti. (Tejautomatáknál ilyen díjat nem kell megfizetni!) Továbbá, a gépek típusától függően, a jelenlegi villamosenergia-árak mellett havonta 5-15 ezer forint költséggel lehet számolni. Ezek a díjak jóval kedvezőbbek, mint egy saját mintabolt kiépítése és üzemeltetése. És hogy a számítás teljes legyen, érdemes tudni, hogy ezek a gépek 56-féle terméket tudnak kezelni, a termék méretétől függően 280-tól 1568 darabig. Ezek a számok azért is fontosak, mert így tervezhető az automaták újratöltésének ideje, melyhez az online rendszer egyik hozadéka, a valós idejű készletnyilvántartás is hozzájárul.

Az automaták esetén az elhelyezés nemcsak a forgalom, de a fizikai biztonság miatt is fontos. Sirály Ferenc szerint jó megoldás lehet csomagautomaták vagy pénzfelvételt biztosító ATM-ek mellett, azok közvetlen közelében elhelyezni a kistermelői automatákat. A biztonságot fokozza, ha csak bankkártyás fizetési lehetőséget választunk az automatákhoz, így csökkentve a kísértést.

A sikeres üzemeltetés új eszköze a fogyasztói élmény fokozása. Az érintőképernyős, akár monitorral is ellátott gépek lehetőséget adnak a termelők személyes üzenetének közvetítésére.

Aki ilyen értékesítési megoldásban gondolkodik, annak a termékek csomagolását is érdemes az automaták méretéhez igazítani. Ennek két előnye van: egyrészt biztosabban és több termék helyezhető el a gépben, másrészt az egyedi méret és kiszerelés csökkenti az összehasonlítás lehetőségét a tömegmárkák termékeivel.

Az Ital és Áruautomata Szövetség bízik benne, hogy több kedvező jogszabályi változás is az automaták elterjedését fogja eredményezni. A jogalkotó szándéka a gazdaság tisztítása. A 2024 júliusában bevezetett E-nyugta bezárja a kiskapukat és nyomon követhetővé teszi az áruk mozgását, ezáltal egyenlőbb feltételeket teremethet. A másik remélt változás a jövedéki törvény változtatása, amely lehetőséget teremtene például arra is, hogy a helyi ízek, sajtok, szalámik, mézek, lekvárok, szörpök mellett a helyi pálinkák vagy a kézműves sörök is árusíthatóak legyenek az automatákból. Az egyesület vezetése több minisztériumban is tárgyal az iskolákban árusítható termékek körének bővítéséről (NETA). A kistermelők számára a tanulók igényeihez igazított termékek automatából történő árusítása szintén kiaknázatlan terület.

Forrás: Magyar Ital és Áruautomata Szövetség