0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 24.

A Vatikánban máshogy teszik el az uborkát

Az uborkaszezon javában tart és ezek a zöldségek szó szerint mindenhonnan áradnak. Köztudott, hogy nyersen fogyasztva is megállják a helyüket, de nyáron a téli előkészületeké a főszerep. Néha érdemes a megszokott recept mellett újat is kipróbálni. A vatikáni uborka például egy egészen meglepő összetevőt tartalmaz.

Az uborkaszezon javában tart és ezek a zöldségek szó szerint mindenhonnan áradnak. Köztudott, hogy nyersen fogyasztva is megállják a helyüket, de nyáron a téli előkészületeké a főszerep. Néha érdemes a megszokott recept mellett újat is kipróbálni. A vatikáni uborka például egy egészen meglepő összetevőt tartalmaz.

A vatikáni uborka nem különbözik az általunk általában elkészített uborkáktól.

Ropogósak és lédúsak, de érdekes édes-savanykás ízük van, és némileg eltérnek a megszokott kis sózott, savanyított vagy konzervált uborkáktól.

Mitől különleges a vatikáni uborka? Egy olyan összetevő az oka, amit az uborka mellett nem szoktunk látni. A vatikáni uborka egyedi ízéért a mazsola a felelős.

Így készül

Hozzávalók:

5 kg uborka

3 evőkanál só

3 liter víz

500 ml ecet (10%-os)

600 g cukor

1 marék mazsola

12-15 borsszem

4-5 gerezd fokhagyma

kb. 2 teáskanál kapormag

Minden uborkát alaposan megmosunk, majd hosszában negyedekre vágjuk. Adjunk hozzá sót, és tegyük félre 2 órára, hogy megpuhuljon és vizet engedjen.

Közben készítsük elő az üvegeket és a fedőket. A legjobb, ha nemcsak megmossuk, hanem leforrázzuk, majd nagyon alaposan megszárítjuk.

Két óra elteltével kell leönteni az uborkáról a felgyülemlett vizet. Közben forraljuk fel a vizet az ecettel és a cukorral egy edényben.

A felnegyedelt uborkákat szorosan az üvegekbe helyezzük, és mindegyikbe tegyünk mazsolát,  fokhagyma gerezdet, pár szem borsot és fél teáskanál kapormagot.

Öntsük a sós páclét a megtöltött üvegekbe, azonnal csavarjuk rá szorosan a fedeleket, és dunsztoljuk. Pár nap múlva már fogyasztható is.

 

 

Forrás: interia.pl