0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Összefüggés a virágpor minősége és a méhanyák petézése között

A méhveszteség legtöbb esetben kórokozókra, táplálékhiányra és a növényvédő szerekre vezethető vissza. Táplálékhiány léphet fel monokultúrás mezőgazdasági környezetben, ahol a méhek az év bizonyos szakaszaiban nehezen találnak megfelelő mennyiségű virágport és nektárt

Viszont nem csak a virágpor mennyisége, hanem a minősége is kulcsfontosságú tényező, mely befolyásolja a méhcsaládok egészségi állapotát – már a méhanya petézésének kezdetén. 

Az Amerikai Egyesült Államokban néhány méhész arról számol be, hogy a méhanyák gyenge petézése miatt a méhcsaládok több mint 50%-a elpusztulna. Az okokat alig ismerjük.

Lehetséges, hogy a méhanyák teljesítőképességében szerepet játszik a méhek minőségi virágporhoz való hozzáférése?

Ezt a hipotézist vizsgálva, 2017 és 2019 között méhcsaládokat különböző környezetben tartottak. Iowa államban szabadföldi kísérletben (Apis mellifera ligustica) méhcsaládokat  egy szójamezőre illetve egy prérire helyeztek.

Az év során a szójamezőn nem végeztek rovarirtást. A gyomnövényeket gyomirtókkal (Clethodim, Fomesafen, Lactofen) irtották. A prérin nem végeztek munkálatokat. A családokat mindkét környezetben rendszeresen ellenőrizték és  a Varroa atka (Varroa destructor) ellen tervszerűen kezelték.

Minden méhanya petézését és a gyűjtött virágport is mérték. 

Az eredmények azt mutatták, hogy a méhanyák a kísérleti időszak során (2017-2019-ig) a prérin több petét raktak, mint azok a méhanyák, melyeket a szójamezőn helyeztek el. A méhkaptárakban mért virágpor mennyisége nem különbözött, az összetétel természetesen igen.

A virágpor-analízis alapján reprezentatív virágporkeverékeket állítottak össze, amelyeket később ellenőrzött laboratóriumi környezetben lévő méhcsaládoknak adtak. Itt is az volt a cél, hogy megvizsgálják, hogyan hatnak a méhanya petézésére a virágporkeverékek. Az eredmény azonos volt: 

laborkörülmények között is többet petéztek a préri virágporkeverékével táplált családok méhanyái.

Úgy tűnik, a megfelelő reprodukció érdekében a méheknek nagyon fontos a virágpor változatossága, illetve a rendelkezésre álló virágporkeverék komplex összetétele. 

A kísérletben nem mérték a virágpor-összetétel dajkaméhekre való hatását.

A teljes kutatást lásd: 

St. Clair AL, Suresh S and Dolezal AG (2022) Access to prairie pollen affects honey bee queen fecundity in the field and lab. Front. Sustain. Food Syst. 6:908667. doi: 10.3389/fsufs.2022.908667

 

Ajánljuk még cikkeinket:

Mit tartalmaz a legjobban teljesítő méhtakarmány?

Hogyan használjuk a virágport?

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu