0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 15.

Térkép a traktorban – A precíziós gazdálkodás bevezetése 7.

Ha könyvet nem is olvas, de ráér észrevenni az eliramodó nyulat az a gazda, aki a műtrágyát kijuttatási térképek alapján, autokormányzással szórja a földjén. De vajon hogyan is kerül a térkép a traktorba?

youtube://v/9ANSDdbnqDk

Drónos felmérés, shape fájlok elkészítése, menedzsmentzónák lehatárolása, talajmintavételezés és a minták elemzése, tápanyag-, vetőmag és egyéb kijuttatási térképek elkészítése.

A gazdálkodó, a növényorvos, és a különféle külső szakértők összehangolt munkájának eredménye az az úgynevezett kijuttatási térkép,

amivel a gazdának más dolga nincs, mint a fájlt betölteni a traktorba, a műtrágyaszórót feltölteni és a robotkormány már centiméter pontosan el is végzi a kijelölt feladatot. Ezt gondoljuk mi, de azért ne feledjük, minden kezdet nehéz…

Amikor megvásároltuk a traktort, akkor megbeszéltünk a kereskedővel, hogy milyen formátumban tudja beolvasni a shape fájlokat ez a gép.
Azt mondták, VGS 84-es kiterjesztésben kell majd a drónosoknak megcsinálni a térképeket. Miután elkészülnek, nekem csak annyi dolgom lesz, hogy egy pendrive-ra letöltöm őket és azt bedugom a traktorba

– mondja Nemes Gergely uszódi gazda.
Aztán amikor megkaptuk az első fájlokat, szépen lementettük őket.

A pendrive-ot bedugtuk a traktorba, mire azt írta a gép, hogy nincs benne pendrive.

Akkor kiderült, hogy az sem mindegy, hogy milyen a pendrive, mert ha túl nagy, az nem tetszik a traktornak. Akkor a gépkereskedő javaslatára vettünk egy kisebbet, de azt se ismerte föl. Újra telefonáltunk a gépkereskedőnek. hogy legyetek szívesek, akkor adjatok egy gyárit. Négyezer forintba került, de mondhatták volna az elején is, hogy csak ezzel működik a traktor.

Ez tehát rendben volt, de még mindig nem működött a rendszer, mert nem ismertük, nem tudtuk, hogyan működik. Ekkor újra telefon a gépkereskedőnek, aki elmondta, hogy ezt kapcsoljam be, azt kapcsoljam ki. Az engedélyeztetések, szakaszvezérlés, minden-minden elég hosszadalmas volt – vagy öt órát tartott, de most már így összeállt.


Tehát mindennek mi a tanulsága?

  • Először is a traktorba használatos pendrive-ot érdemes a gyártótól, a traktorral együtt megvenni.
  • Másodszor rá kell szánni az időt, hogy beállítsuk a rendszert, amihez jó, ha velünk van egy, a traktor szoftveréhez értő szakember is.
  • Harmadszor érdemes a beállítási procedúrát végig jegyzetelni, vagy fotózni – biztos, ami biztos.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu