Az alkalmazott enzimatikus eljárás akár 30%-kal csökkenti az egyes összetevők, például a maláta, tej és gyümölcslevek természetes cukortartalmát, úgy, hogy közben alig befolyásolja azok ízét és textúráját. Ennek a cukormennyiségnek a pótlására nincs szükség édesítőszerek vagy térfogatnövelő anyagok hozzáadásával. Az így már csökkentett cukortartalmú összetevőket ezután különböző termékek receptúráiban használják fel.
A szabadalmaztatott cukorcsökkentési módszer a tejalapú termékek esetében növeli a prebiotikus rostok mennyiségét is. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy ezek a rostok többféle – a köznyelvben jótékony baktériumnak nevezett – baktérium növekedését támogathatják, ami egészséges felnőtteknél kedvező mikrobiom-összetételt eredményeznek.
Stefan Palzer, a Nestlé technológiai igazgatója elmondta:
Emellett kutatóik felfedezték, hogy az alkalmazott enzimatikus eljárás során a mikrobiomot támogató prebiotikus rostok keletkeznek, ami további előnyt jelent. Jelenleg azon dolgoznak, hogy világszerte mielőbb alkalmazhassák az eljárást a különböző termékekben és kategóriákban.
A cukorcsökkentési technológiát a Nestlé először a kakaó- és malátaalapú fogyasztásra kész italoknál vezette be Délkelet-Ázsiában, és az elmúlt évben több ázsiai, afrikai és latin-amerikai országban már kiterjesztette a kakaó és maláta alapú italporokra is, így ott már például a Milo márkanevű termék is alacsonyabb cukortartalommal készül. A cukorcsökkentési technológiát 2021 óta több mint 200 000 tonna kakaó és maláta alapú fogyasztásra kész italban és italporban alkalmazták. A technológia bevezetése folytatódik, és más termékkategóriák, például a tejporok esetén is alkalmazzák majd.
Az új cukorcsökkentési technológia a meglévő megoldások széles körét egészíti ki, amelyeket a Nestlé az évek során külső innovációs partnerekkel és beszállítókkal együttműködve fejlesztett ki. Ide tartoznak a természetes édesítőszerek, az édes ízt fokozó vagy keserűséget elfedő aromák, valamint a természetes térfogatnövelő anyagok, így a rostok és gabonafélék alkalmazása, valamint az egyedi fogyasztási igényeket kielégítő tej- és kakaóporok kifejlesztése.