A citrom illata élénkít, felvidít, növeli az összpontosító képességet, segít szellemi fáradtság esetén.
A következő illatkompozíció kifejezetten ajánlott munkához és tanuláshoz, például a dolgozószobában történő párologtatáshoz.
Habár ebben az esetben olaj nem kerül a bőrre, viszont a borsmenta igencsak intenzív hatású még belélegezve is. Alkalmazása előtt biztonságos körülmények között szimatoljuk meg, lehetőleg valaki jelenlétében, mert légzési problémákat okozhat.
Aduász a konyhában
Oly rengeteg ételben, italban profitálhatunk belőle, hogy összeszámolni is képtelenség lenne. Érdemes mindig tartani otthon, mert jól jöhet az ételek ízesítéséhez néhány csepp, vagy egy kis korty frissen facsart citromlé. Most azonban engedjük, hogy teljes pompájában ragyogjon és elvarázsoljon minket.
Citromos- csicseriborsós leves: egy evőkanál kókuszolajon, közepes lángon pirítsunk 5-7 percig egy kis fej apró kockákra vágott vöröshagymát és három szál megtisztított, összekockázott sárgarépát. Adjunk hozzá három gerezd feldarabolt fokhagymát és folyamatos keverés mellett még egy percig pirítsuk. Öntsünk a zöldségekre egy liter zöldséglevest és egy liter vizet, adjunk hozzá két doboz konzerv csicseriborsót és 1 csésze leöblített rizst. Főzzük készre a rizst, majd miután elzártuk a hőforrást, keverjünk bele 1/3 csésze tahinit, ¼ csésze citromlevet, egy nagy marék vékonyra szelt, zsenge kelkáposztát, és ízlés szerint apróra metélt, friss kaprot. Szükség esetén ízesítsük sóval és őrölt borssal.
Citromkenyér: mérjünk ki két csésze búzalisztet, keverjünk el benne egy csapott teáskanál szódabikarbónát, egy nagy csipet sót, és egy evőkanál frissen reszelt citromhéjat. Egy másik tálban keverjünk össze ½ csésze natúr joghurtot, ¾ csésze tejjel, ¼ csésze olajjal, ¼ csésze citromlével, ½ csésze cukorral és egy teáskanál vaníliaeszenciával. Melegítsük elő a sütőt 175 °C- ra. Keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, simítsuk gyümölcskenyérformába, és süssük kb. 30-35 percig, elkészültét tűpróbával ellenőrizzük.
Bio citrom otthonról
Magunk is termeszthetünk citromot, és az biztosan nem lesz vegyszeres, nem kezelik semmiféle emberi fogyasztásra alkalmatlan anyaggal. A citromcserje nyugodtan kint töltheti a nyarat a kertben, tegyük szűrt fényre, védett helyre.
Rendszeresen, kéthetente tápoldatozzuk. Időnként ellenőrizzük és legyen gondunk a védelmére, mert a pajzstetveknek is nagy kedvence. Ősszel helyezzük vissza a házba ablak közelébe, fagymentes teraszra, télikertbe. A hideget jobban bírja, mint a száraz meleget. A megváltozott körülmények miatt veszíthet néhány levelet, ez mondhatni természetes. Kellemes lakótárs, lágy energiája szinte felhőként lebeg felette és képes arra, hogy a negatív energiákat pozitívvá alakítsa. Már tél végén megtölti a légteret virágainak üdítően édes, stresszoldó, vidámságot fakasztó illatával. Aztán már csak azt kell türelmesen kivárni, hogy megérjenek a termések.
A problémás bőr barátja
A citrom csökkenti a gyulladást és a bőr zsírtartalmát, ezáltal gátolja a pattanások képződését. Miután leoldja az elhalt hámsejteket, előkerül a ragyogóan friss bőr. Világosítja a foltokat, hegeket, kezeli a gombás fertőzéseket.
Azonban nem árt az óvatosság, mert irritálhatja a bőrt, illetve UV- sugarak hatására gyulladást válthat ki. Ezért feltétlenül el kell különíteni időben a napozást és a citrom használatát.
Citromos arcvíz: 100 ml tiszta vízhez adjunk 10 ml citromlevet. Tisztít, bársonyossá teszi a bőrt, pattanásos bőrre is jótékony hatású.
Citromecetes fürdő: hámozzunk le vékonyan 3 citromot, tegyük a héjakat egy széles szájú üvegbe, majd öntsünk rájuk 1 liter gyümölcsecetet. Lezárva meleg helyen érleljük 2 hétig. Szűrjük át egy tiszta üvegbe. Egy kádnyi meleg vízhez egy csésze citromos ecetet adjunk. Frissíti, tisztítja és fertőtleníti a bőrt, összehúzza a pórusokat.
A citromról nem könnyű újat mondani, de bármikor akadhat egy csodálatos fogás, amit még nem ismertünk és érdemes megszeretni.