A másnaposság tünetei
Az alkoholfogyasztás másnapján jelentkező tünetek legtöbbször a hányinger, hányás, émelygés, fejfájás, gyomorfájdalom, étvágytalanság és fáradtság. Ez rendszerint kiegészül ingerlékenységgel, koncentráció zavarral, valamint gyakran hang- és fényérzékenység is jelzi azt, ha valaki túl sokat ivott.
A tünetek általában egy napig tartanak, de a rendszeresen ivók ritkábban, vagy rövidebb ideig másnaposak.
Mi az oka a macskajajnak?
Az elfogyasztott alkoholt szervezetünk lebontja, de ennek során káros anyagok is termelődnek. A máj alkohol-dehidrogenáz nevű enzimje az alkoholt acetaldehidre bontja, ami az agyat is károsítja. Ez mérgező vegyület, ám ennek köszönhető az, hogy késleltetve érezzük másnaposság tüneteit.
Ez akkor fejti ki hatását, mikor már nem iszunk, az alkohol már lebomlott bennünk.
A máj az alkohol bontásával van elfoglalva, ezért a glükóz termelése csökken, ám mivel ez adná a sejtek energiáját,ezért fáradtság is kialakul. Az alkoholfogyasztás megzavarja az alvás természetes fázisait, emiatt az ittas ember nem tud alvás közben kellőképpen regenerálódni. Másnaposság során étvágytalanság és dehidratáltság is kialakul, ezért érdemes ilyenkor sokat inni (vizet)…
Megelőzhetők egyes tünetek
Vannak jól bevált és kevésbé hasznos praktikák arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet elkerülni, vagy csökkenteni a másnaposság hatásait.
A kevésbé hasznosakat hagyjuk, csak egy közülük érdekességként… Az ókori rómaiak úgy vélték, hogy ha piálás közben a fejükön virágkoszorú van, akkor nem lesznek másnaposak.
1. Mértékletességgel megelőzhető a másnaposság, hiszen ha nem terheljük túl a szervezetünket akkor nem lesznek ilyen jellegű válaszreakciói.
2. Ha alkoholt éhgyomorra fogyasztunk akkor sokkal nagyobb a kockázata a másnaposságnak, mintha étkezés közben, vagy az után innánk.
3. A vodka és a gin fogyasztása után kevésbé másnapos az ember (bár ez egyéni érzékenységtől függően eltérő lehet), mintha bort vagy whisky-t fogyasztanánk.
4. Alkohol fogyasztás előtt, közben és után ne igyunk cukros italokat, különben erősebb másnapossági tünetekre számíthatunk.
5. Alkoholfogyasztás közben és utána ha vizet is iszunk, ezzel csökkenthetjük a másnaposság mértékét.
Gyógynövényekkel a gyorsabb „gyógyulásért”
A másnapos hányinger ellen egyik legjobb gyógynövény a gyömbér. A lereszelt gyömbért forrázzuk le, majd hagyjuk langyosra hűlni az így elkészített teát, és lassan kortyolva fogyasszuk. A menta minden emésztési probléma jó ellenszere, így a gyömbért követően egy mentateát is utánaküldhetünk. Fejfájás esetén ezek kakukkfű és kamilla teával egészíthetők ki.
A kurkuma gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Közvetlen hatással van a májsejtekre, hiszen ösztönzi a regenerálódásukat és a helyreállításukat. Ezt is bevethetjük, ha szükséges.
A rozmaring pedig egy természetes stimuláns, amely enyhíti a másnaposság miatt kialakult fáradtságérzetet és a kellemetlen gyomorpanaszokat.
Az édeskömény is csökkenti a hányingert. Végül nagyobb adagú C vitaminnal is segíthetjük szervezetünk immunműködését, amivel gyorsítható a kellemetlen tünetek lefolyása.