0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Strand helyett erkély

Ha nyár, akkor pihenés és kikapcsolódás. A legtöbb ember számára ez azt is jelenti, hogy időben megtervezik úti céljukat, pénztárcájukhoz mérten szállást foglalnak, és várják, hogy elérkezzen a nagy kaland időpontja.

Egy nyaralás megszervezése persze időbe telik, és sokszor némi stresszel is jár. Egy felmérés szerint egyre többen inkább lemondanak a nyaralással együtt járó problémákról, és helyette a saját balkonon, erkélyen igyekeznek kikapcsolódni, feltöltődni.

balkonkertesz

A Toom Baumarkt német barkács­áruházlánc egy vásárlói felmérés során arra kérte az erkélytulajdonosokat, hogy alaposabban gondolják át, milyen szerepet tölt be a balkon az életükben, és mérjék fel, hogy az ott eltöltött idő helyettesítheti-e az igazi nyári vakációt.

Bármekkora is legyen, egy erkély ideális lehetőséget kínál arra, hogy a meleg nyári hónapokat is változatosan és élményekkel fűszerezve tölthesse mindenki akár a saját otthonában, anélkül, hogy órákat kellene utaznia valamely szabadtéri kikapcsolódást nyújtó zöldfelület, park felkereséséhez.

A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek több mint harmada elsősorban napozásra és pihenésre szánja az erkélyét.

Hasonlóan nagy arányban nyilatkozták, hogy inkább csak rövid pihenőkre, egy gyors levegővételnek, vagy cigarettaszünet eltöltésére használják. Mindez természetesen függ az erkély méretétől is. A kisebbeket gyakrabban csak rövid szünetekre használják, míg a nagyobb erkélyeken szívesen grilleznek vagy akár kertészkednek is a tulajdonosok. Egyesek számára az balkon a társasági élet színtere is: barátokkal vagy a családtagokkal együtt élvezhetik a szabad levegőn elköltött vacsorát.

Az is kiderült, hogy továbbra is népszerű a balkonkertészkedés, majdnem minden tizedik megkérdezett nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen kertészkedik az erkélyen.

Noha összességében egyértelműen elmondható, hogy az erkély inkább a pihenés, mint a munka helye, néhányan mégis úgy nyilatkoztak, hogy otthoni irodaként is használják.

A felmérés szerint a németek a nyári hónapokban átlagosan napi 2-5 órát töltenek az erkélyükön. Egyesek azonban akár napi 8 órára is kimennek „szabadtéri nappalijukba”.

Hogy ezt az időt pihenésre vagy munkára fordítják, az teljesen változó. A megkérdezettek mintegy 40%-a azonban naponta csak egy órát vagy még kevesebbet van odakint.

Azért, hogy az erkély valóban a pihenés és a kikapcsolódás helye legyen, a legtöbb erkélytulajdonos szívesen csinosítja, dekorálja a lakásnak ezt a területét. A megkérdezettek háromnegyede szereti a hangulatosan berendezett erkélyt, sőt néhányan úgy fogalmaztak, hogy egyenesen erkélyszépségversenyt rendeznek a szomszédokkal. A megkérdezettek mindössze 21%-a nyilatkozott úgy, hogy kisebb jelentőséget tulajdonít annak, hogyan néz ki a balkonja. A válaszadók csaknem kétharmada azt mondta, hogy hajlandó lenne magasabb bérleti díjat fizetni egy olyan lakásért, amelynek vonzó erkélye van, sőt minden ötödik megkérdezett akár harmadával több bérleti díjat is fizetne ezért.

A fiatalabb generáció körében még szembetűnőbb a különbség: ők akár kétszer akkora bérleti díjat is fizetnének egy szép erkéllyel rendelkező lakásért. Ezzel szemben az idősebb generáció számára az erkély kevésbé fontos, és az 55-65 évesek közel 40%-a egyáltalán nem fizetne többet egy balkonos lakásért.

Érdekes tanulsága a felmérésnek az is, hogy a megkérdezettek többsége inkább lemondana egy szobáról (de legalábbis fontolóra venné), cserébe egy élvezhető erkélyért. A megkérdezetteknek 42%-a nyilatkozta azonban azt, hogy a lakótér méretét helyezi előtérbe, és fontosabb számára, hogy egy szobával több legyen a lakásban. Csak kevesen áldoznának fel egy kisebb helyiséget, például vendégmosdót vagy tárolóhelyiséget azért, hogy több időt tölthessenek az erkélyen.

A felmérés rámutatott, hogy a távoli országokba utazás helyett egyre többen választják az otthoni nyári vakációt. A megkérdezettek harmada választotta ezt a lehetőséget, és inkább otthon, az erkélyen nyaral. Ennek számos oka lehet, a növekvő utazási költségektől kezdve a kényelmi szempontokon keresztül az ökológiai vonatkozásokig. Ennek ellenére a válaszadók mintegy 28%-a még mindig a távoli országokba vágyik.

A felmérésből tehát egyértelműen kiderül, hogy sok ember számára a saját erkély fontos helyszíne a kikapcsolódásnak és feltöltődésnek, legyen szó kertészkedésről, napozásról vagy otthoni irodáról – számos funkciót tölt be, és népszerű alternatívája lehet a távoli országokba való, nem éppen pénztárcakímélő utazásnak.

A felmérést a Toom Baumarkt bar­kácsáruházlánc az Appinio ügynökséggel együttműködve készítette 2023 májusában és júniusában, mintegy ezer, erkéllyel rendelkező lakos részvételével.

(Forrás: Toom Baumarkt)

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: