0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Gombával oldanák meg a szántóföldi növények védelmét

Olyan gombafajjal oltottak be repcét, amely képes a kártevő rovarok ellen hatékonyan védekezni. A hasznos gombák és a haszonnövények közötti kapcsolat gyakorlati alkalmazása a mezőgazdaság új korszakának kezdetét jelentheti.

A finnországi Turkui Egyetem kutatói által vezetett tanulmány kimutatta, hogy egy vadon növő gombafaj, amely elpusztítja a rovarokat, sikeresen beoltható repcébe, ahol egyedülálló szimbiózis kialakulását segíti elő. A felfedezés egy lépés a fenntartható mezőgazdaság jövője felé, amelyben a hasznos gombák képességeinek kihasználása a növényvédelem és a termelékenység fokozása érdekében nagy lehetőségeket rejt magában.

Beauveria bassiana gomba által elpusztított sáskák
Fotó: Stefan Jaronski/Wikimedia Commons
A kutatók a Beauveria bassiana nevű gombafajt használták, amely a kártevő rovarok elleni hatékony védekezési stratégiájáról ismert. Általában biopeszticidként a növények levelére permetezve használják. Ezeket a biopeszticidek világszerte elterjedtek, azonban egyik gyenge pontjuk, hogy UV fény hatására gyorsan elbomlanak.

Ez késztette a kutatókat arra, hogy egy alternatív megközelítést vizsgáljanak, amelynek során a repcét beoltották a gombával, hogy elősegítsék egy egyedülálló szimbiózis kialakulását. A kutatásról szóló cikket a Phys.org idézte a Pest Management Science című szaklapból.

„Az volt a célunk, hogy feltárjuk a Beauveria bassiana potenciálját a növényvédelemben, miközben endofitikusan élhet a növényi szövetekben. Ily módon egy természetes védekező mechanizmust kívántunk létrehozni a kártevők ellen” – magyarázta a tanulmány első szerzője, Anne Muola docens, a Turkui Egyetem Biodiverzitási Részlegének munkatársa.

A sikeres szimbiózistól nőtt a flavonoid bioszintézis

A kutatók áttörést értek el a gomba és az olajos növények közötti endofita kapcsolat létrehozásával. A gomba növekedése a növényi szövetekben a flavonoidok bioszintézisének és olyan vegyületek növekedését váltották ki, melyek a növény számára hasznosak, többek közt antioxidáns tulajdonságokkal bírnak.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a gomba és a növény közötti kölcsönhatás inkább pozitív választ váltott ki a fokozott anyagcsere formájában, ahelyett, hogy a betolakodó gomba elleni védekezést váltott volna ki”

– mutatott rá a tanulmány vezető szerzője, Benjamin Fuchs akadémiai kutató, a Turkui Egyetem Biodiverzitás Részlegének munkatársa.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: