0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Megjelent az ázsiai lódarázs!

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület közleményében hívta fel a méhészek figyelmét, hogy nem meglepő módon, de a vártnál kicsit hamarabb, Magyarországon is megjelent az ázsiai lódarázs.

A probléma már jó ideje ismert, az ázsiai lódarazsat először 2004-ben hurcolták be Kínából Európába. Elsőként Dél-Franciaországban figyeltek fel rá, majd elterjedt teljes Franciaország, Németország és Olaszország területén is, mígnem a Kárpát-medencéig ért.

Az OMME közleményében azt írja: „Megjelenése nem volt kérdés senki számára, azonban mivel ausztriai jelenlétéről nem volt hivatalos információ, a szakma a megjelenésére később számított.”

Az első hazai észlelés híre egy Győr-Moson-Sopron vármegyei méhészetről érkezett. Az észlelet darazsakat begyűjtötték, az OMME rovarszakértői azonosították. Hasonlóan tett a Magyar Természettudományi Múzeum egyik munkatársa is, aki szerint a befogott példány valóban ázsiai lódarázs (Vespa velutina). A hivatalos azonosítást követően Magyarország illetékes szervei jelentést tesznek az EU felé az említett invazív faj hazai megjelenéséről.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület azt kéri a méhészektől és további érintettektől, hogy fokozottan figyeljék ennek az invazív fajnak a megjelenését, észlelés esetén fotóval, videóval dokumentálják azt, és jelezzék a megyei szaktanácsadójuk felé.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: