0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Jó hozam, visszafogott kereslet

Csak a rák halad hátra. Sokáig tartotta magát ehhez a mondásához Roszik Tamás dunavecsei kertész, tavaly például a nehézségek ellenére tovább bővítette a sárgadinnye területét.

Idén azonban ő is behúzta a féket, mert több előrejelzés is piaci nehézségeket jósolt. Sajnos beigazolódtak a becslések, az emberek apadó pénztárcája érződik a sárgadinnye-keresleten, ám árujának megtalálta a piacot, és bízik abban, hogy ez október végéig így marad. A sárgadinnye fogyasztása ugyanis nem függ az időjárástól, nem kell tartani a szezon gyors lefutásától.

Éppen negyedszázada alapította a dunavecsei családi vállalkozást Roszik Tamás, melynek keretében egyebek közt sárgadinnyét ter­meszt.

Bár idén az előző évinél csaknem 10 hektárral kisebb területen, hozzávetőleg 55 hektáron ültetett, így is ő viszi a piacra a legtöbb sárgadinnyét hazánkban.

A sajátján kívül évek óta néhány termelőtársának áruját is értéke­síti, ám hosszú idő óta most először volt olyan időszak, amikor nem tudott minden termésnek gazdát találni. A kereslet szűkülése miatt az értékesítési csatornákat is átrendezte, az eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet a kisebb piacokra, és további áruházak felé nyitott. Már öt kiskereskedelmi láncba szállít, most az viszi el azt a mennyiséget, amit tavaly kettő. Csak akcióknál ugrik meg az értékesítés, ami nem túl jó hír a termelőknek, főként, hogy a termesztési költség jócskán megnőtt az utóbbi évben. Mindennek ellenére Roszik Tamás jövedelmezően termeszti a sárgadinnyét, köszönhetően a fajtaválasztásnak, az intenzív technológiának és persze a 25 éves termelési tapasztalatnak.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: