0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

A legújabb európai kutatások reményt adnak az ASP elleni jobb védekezésre

Német és skót tudósok egy kulcsfontosságú tudományos eredményről számoltak be, amely segíthet az afrikai sertéspestis (ASP) elleni jövőbeni védekezésben.

A közelmúltban német és skót tudósok egy kulcsfontosságú tudományos eredményről számoltak be, amely segíthet az afrikai sertéspestis (ASP) elleni jövőbeni védekezésben.

Jelenleg nincs nemzetközileg jóváhagyott kezelés vagy vakcinázási eljárás az ASP ellen

Az európai házisertés állományokban az összes afrikai sertéspestises esetek száma idén már meghaladta a kétezret, a vaddisznóban pedig több, mint 5900 fertőzött egyedet regisztráltak. A vírus továbbra is rohamosan terjed a balkáni államokban, főként a háztáji állományokban – írja a feedstrategy.com.

Jelenleg azonban nincs nemzetközileg jóváhagyott kezelés vagy vakcinázási eljárás az ASP ellen.

A betegség tudományos megértése terén azonban jelentős lépést tettek előre egy nemzetközi kutatási együttműködésben.

A skóciai Edinburghi Egyetem Roslin Intézete és a német Friedrich Loffler Intézet kutatói azonosították a sertés DNS-ében az ASP-vírus replikációjához szükséges kulcsgént.

Azonosították a sertés DNS-ében az ASP-vírus replikációjához szükséges kulcsgént
fotó: pixabay.com
A kutatók szerint a sertés immunrendszerének részét képező gén felfedezése, lehetővé teszi a betegség kezelését, valamint célpontja lehet az ASP-re rezisztens sertések tenyésztésére irányuló génszerkesztésnek is.

Mint ismert, egyelőre a Vietnam a világon az első olyan ország, amely engedélyezte az ASP elleni védőoltást, bár több más vakcinával is folynak kísérletek. Európai is egyelőre a kutatási-kísérleti fázisnál tart.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/feedstrategy.com

Magazin ajánló: