Szerintem a kutatók még adósok a hazai sötétlila húsú burgonyával, bár a Bábolnai Gazdanapokon kiállított Démon fajtát ők elég sötétnek ítélik. Abból indulnak ki, hogy a saját családjaik próbából sem merték megenni a lilát. Persze ők nem élnek együtt halloween- és zombirajongó tizenévesekkel, akik rajonganak mindenért, ami narancsszín, vagy sötét és félelmetes.
A MATE standján kiállított burgonyák közül még a Basát emelnénk ki, amiről az egyik grillrajongó ismerősöm elmondta, hogy megfőzi és úgy dobja a grillre: „hú, az nagyon finom!”
A stand egyik vendéglátója, dr. Simon Brigitta egyetemi adjunktus, a Növénytermesztéstudományi Intézet munkatársa elmondta, hogy a keszthelyi vetőkrumpli nagy érték, mert klónozott technológiával állítják elő, így vírusmentes, vagyis a háziasszonynak nem kell a fekete „fájásos” gumókkal megküzdeniük.
Aki tehát egészséges magyar fajtákat nevelne, keresse a mini gumókat tartalmazó hálókat, mert ezekből csodás nagy, és jó krumplit nevelő növényeket kap.