0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 27.

Ingyenes alkalmazás az öntözéshez

Egy alkalmazás segítségével kívánja szabályozni a bajor tartományi minisztérium a gazdák vízfelhasználását. Az applikációval a termelők könnyedén tervezhetik az öntözés időpontját és a megfelelő vízmennyiséget.

A mezőgazdasági minisztérium szerint a cél a vízhasználat szabályozása, azaz hogy csak akkor öntözzenek, ha a talajban a növények számára rendelkezésre álló vízkészlet valóban elfogyott, és csak annyi vizet juttassanak ki, ami a növények gyökerei által átszőtt talajtér átnedvesítéséhez elegendő, ezzel is elkerülve a vízpazarlást. A minisztérium közleménye szerint az applikációt a bajorországi mezőgazdasági mérnöki és építési munkacsoport (ALB) fejlesztette a tartományi mezőgazdasági intézet (LfL) segítségével.

Az alkalmazás számításai során figyelembe veszik egyebek mellett 680 meteorológiai állomás mérési adatait, a talaj minőségét, az öntözési módszert és a termesztett növény igényeit.

Így szavatolható a kellő terméshozam és a minőség, ugyanakkor a vízfogyasztás a feltétlenül szükséges mértékre korlátozható. Michaela Kaniber tartományi agrárminiszter szerint az alkalmazás működéséhez alapos növénytermesztési ismeretek szükségesek, éppen ezért a tartományi szőlészeti és kertészeti intézet (LWG) szakértőinek bevonásával fejlesztik tovább. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a szőlőtermesztésben is fejlesztésre van szükség, különös tekintettel a meredek lejtőkön termelő gazdaságokra. A víztakarékosság mellett az optimális öntözés azt is biztosítja, hogy a növények a leghatékonyabban hasznosítsák a műtrágyát, így az értékes tápanyagok a következő heves esőzéskor mélyebb talajrétegekben raktározódhatnak. Az alkalmazás minden felhasználó számára ingyenes, számítógépen és okostelefonon egyaránt futtatható.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/fruchthandel.de

Magazin ajánló: