0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Még van esély megmenteni a lombot – növényvédelmi előrejelzés 37. hét

Késő nyári arcát mutatja az időjárás. Számos károsító aktivitása már lassulni kezd, ugyanakkor még mindig bőven van növényvédelmi tennivaló. Elsősorban a jövő évi termést védhetjük meg néhány most elvégzett, előrelátó intézkedéssel.

Rövidülnek a nappalok, a maximumhőmérséklet általában 23-25 °C, egyes éjszakákon 10 °C közelébe hűl a levegő. Szeptember első napjaiban csak szórványosan esett kevés eső, az is inkább a nyugati és az északkeleti országrészben. A levegő relatív páratartalma magas, reggelenként erős a harmatképződés. Majd minden gyümölcs- és zöldségféle szedhető, ezért

a még támadó betegségek és kártevők elleni védekezést csak az alkalmazott növényvédő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejének szigorú betartásával lehet végezni.

A magas páratartalom és a harmatképződés segíti az almafajták színeződését, de egyúttal kedvez a varasodás és a lisztharmat terjedésének is, bár az alacsonyabb hőmérséklet lassítja a fertőzési folyamatot. A moníliás gyümölcsfertőzés az almatermésűeken, de más gyümölcsféléken (szilva, birs, őszibarack) is károsítja a termést, ezért amennyiben a szüret ideje engedi, érdemes védekezni. Olyan készítményt kell választani, mely egyúttal a tárolási betegségek terjedését is gátolja. A bőségesebb csapadék hatására az idén nagyobbra nőtt az alma termése, és néhány fajtán már most mutatkozik a kalciumhiány.

Még a szüret kezdetéig adagolható a kalcium levéltrágyaként a foltosodás csökkentése érdekében.
Ahol nem védekeznek, akár a teljes lomb lehullhat a blumeriellás levélfoltosodás következtében (Fotó: Aponyi Lajos)

Az almamoly és a levélaknázó molyok már nem repülnek a feromoncsapdákba, de a korábban kikelt hernyók károsítanak, ezért folytatódik a gyümölcshullás.

Azokban a meggy- és cseresznyeültetvényekben, ahol elmaradt a védekezés, helyenként 100%-os a levélhullás a sztigminás és blumeriellás levélfoltosodás következtében. Emiatt erőteljesen lecsökken a jövő évi termést biztosító rügyképződés.

A kevésbé fertőzött fákon kontakt készítményekkel permetezve mérsékelhetjük a lombhullást.

A keleti gyümölcsmoly rajzása minimálisra csökkent, most elsősorban a birs termését veszélyezteti.

A diófajták némelyike már érésközeli állapotban van. A nyugati dióburok-fúrólégy továbbra is aktívan repül, a kikelt lárvák pedig károsítanak a termésburok alatt. A fertőzés jelenleg a termés 25-50%-át érinti. A baktériumos fertőzéssel együtt ez okozza, hogy

a fák alatt sok a megfeketedett termés. Ezek gyors eltávolítása megakadályozza a kártevő talajba vonulását és csökkenti a jövő évi fertőzést.

A szőlőültetvényekben a csapdák már csak az amerikai szőlőkabóca néhány példányát fogják, viszont nőtt az aranyszínű sárgaság fitoplazma fertőzésére utaló beteg tőkék száma, ezek mielőbbi eltávolítása mérsékeli a betegség terjedését. A szőlőperonoszpóra terjedése lelassult és a fiatal hajtásokat érinti, a lisztharmatfertőzés a hőmérséklet csökkenése miatt stagnál. Amíg száraz marad az időjárás, hasonlóan alakul a szürkerothadás is.

Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a www.magyarnovenyorvos.hu internetes oldalon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Magazin ajánló: