Szeptember 13-14-én 17. alkalommal indul útjára a Coop Rally, mely ezúttal Nyugat-Magyarország térségeinek magyar élelmiszert előállító üzemeibe és a magyar termékeket árusító CO-OP Hungary Zrt. boltjaiba vezeti azt a több mint 100 cég mintegy 300 résztvevőjét, akik 8 állomáson áthaladva próbálnak elsőként a célba érni.
Azonban az igazi cél ezúttal is a magyar élelmiszerek és azokat előállító magyar vállalatok népszerűsítése, amelyek napjaink válsághelyzetében még hangsúlyosabb szerepet kapnak a hazai élelmiszer-előállításban és biztosításában.
A szeptember 12-én az Agrárminisztériumban megrendezett Coop Rally-sajtóeseményen Pekó László, a CO-OP elnöke elmondta, a háborús helyzet miatt a hazai élelmiszerek előállítása kulcsfontosságú, a hazai termékek megvásárlásával pedig az élelmezés-biztonságot támogatják a magyar fogyasztók.
Az elnök a CO-OP társadalmi felelősségvállalására is kitért. Ezek közül az egyik Coop Rally – a minőségi magyar termékekért. Ezen túlmenően az üzletlánc 1996 óta támogatja a Magyar Olimpiai Bizottságot, 2021-től stratégiai partnerként, amelynek keretében segíti a Magyar Olimpiai Csapat felkészülését, népszerűsíti az olimpiai eszmét. A Coop Segéd Alapítványával 2010 óta több mint 150 millió forint értékű, csaknem 400 tonna élelmiszer-adománnyal segítette az önhibájukon kívül bajba jutott embereket. Negyedik pillérként pedig a 12 éve működő Bartolák Mihály Alapítvány segíti a cégcsoport körében dolgozó szülők, nagyszülők tehetséges gyermekeit, unokáit tanulmányaikban.
Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára az eseményen megkérte a CO-OP elnökét, hogy ahogyan eddig is, őrizze meg az üzletlánc kontraktusában lévő magyar élelmiszer-előállítókat, segítve ezzel a magyar élelmiszeripart – akár a Coop Rally-n keresztül is. Hozzátette, ez az év az inflációról szól, és a legfontosabb feladat, hogy az év végére az infláció mértéke egy számjegyűre csökkenjen.
Az idei Coop Rally a budapesti Törley Pezsgőpincészetből indul, majd a versenyzők Gyermely felé veszik az irányt, hogy megtekintsék a Gyermelyi Zrt. üzemét. A következő állomás Sárvár, ahol a Sága Foods Zrt. húsüzemében lehet végigtekinteni az előállítási folyamatokat, végül pedig a marcali Sole-Mizo Zrt.-nél zárják a versenyzők az első napot.
Másnap az első állomás Székesfehérvár, ahol az Alföldi Tej Kft. mindennapjaiba lehet bepillantani, majd a várpalotai CO-OP Start Zrt. Szuper Plus üzletébe látogatnak a résztvevők, ezután a Mecsek – Füszért Zrt. veszprémi logisztikai központjába, végül pedig a Polus Sütő Kft. ajkai üzemébe érkeznek a pilóták.
A záró ceremónia és az eredményhirdetés a zalakarosi Park Inn By Radissonban lesz megtartva, ahonnét friss beszámolóval jelentkezünk majd az eredményekről.