0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Nem hosszabbította meg az ukrán importtilalmat az Európai Bizottság

Nem hosszabbította meg az Európai Bizottság az Ukrajnából érkező gabonára és olajos magvakra korábban bevezetett korlátozó intézkedéseket. A NAK és a MAGOSZ sem ért egyet a döntéssel, mely tovább súlyosbíthatja a gabonapiacon kialakult válságot.

Nem hosszabbította meg az Európai Bizottság az Ukrajnából érkező gabonára és olajos magvakra korábban bevezetett korlátozó intézkedéseket. A brüsszeli döntéssel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége sem ért egyet, az importtilalom feloldása ugyanis tovább súlyosbíthatja a gabonapiacon kialakult válságot.

Az Európai Bizottság (EB) pénteken kiadott közleménye szerint a testület elemezte az egyes ukrán mezőgazdasági termékek – búza, kukorica, napraforgó- és repcemag – uniós piacra gyakorolt hatását. A bizottság ezt követően arra a következtetésre jutott, hogy a koordinációs platform munkájának és a 2023. május 2-án bevezetett ideiglenes importkorlátozásnak köszönhetően az Ukrajnával határos 5 tagállamban megszűntek a piaci torzulások.

Az EB közleménye szerint sikerült megoldani az ukrán import okozta problémákat és elérni, hogy beinduljon az Ukrajnából származó gabona és olajos magvak EU-n kívüli harmadik országokba irányuló exportja. Ennek eredményeként megállapodás született arról, hogy a szeptember 15-ig érvényben lévő ideiglenes intézkedések hatályukat vesztik.

Ukrajna beleegyezett, hogy 30 napon belül olyan jogi intézkedéseket vezet be – köztük egy exportengedélyezési rendszert –, amelyek segítenek elkerülni a gabona feltorlódását a piacon. Annak érdekében pedig, hogy a szomszédos országok gabonapiacán megelőzhető legyen az ukrán termények okozta piactorzulás, Ukrajna 2023. szeptember 16-tól négy árucsoport kivitele kapcsán hatékony intézkedéseket vezet be.

Az Európai Bizottság közlése alapján Ukrajna legkésőbb szeptember 18-án, hétfőn cselekvési tervet nyújt be az EB koordinációs testületének.

Az Európai Bizottság és Ukrajna a platformon keresztül figyelemmel fogja kísérni a helyzetet, a korlátozások bevezetésétől ugyanakkor az EB mindaddig tartózkodni fog, amíg az Ukrajna által hozott intézkedések hatékonynak bizonyulnak.

A brüsszeli döntéssel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége sem ért egyet, az importtilalom feloldása ugyanis tovább súlyosbíthatja a gabonapicon kialakult válságot.

Mindkét érdekképviselet üdvözli, hogy a magyar kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat.

A magyar gazdák határozott fellépést várnak az Európai Bizottságtól. Elégedetlenségüknek szeptember 17-én, vasárnap délelőtt a záhonyi határátkelőnél tartandó gazdatüntetésen is hangot adnak majd.

Forrás: NAK közlemény

Magazin ajánló: