0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 8.

Átadták a HAGE Zrt. új sertéstelepét

Az istállók betelepítése már korábban megkezdődött, hivatalosan viszont szeptember 20-án adták át a NAGISZ Csoporthoz tartozó HAGE Zrt. békéscsabai sertéstelepét.

A négy új istállóban a tervek szerint 760-as átlagos kocalétszám mellett évi 25 000 vágósertést állítanak elő. A sertést átlagosan 115 kg-os élősúlyban az Alföldi Sertés Értékesítő és Beszerző Mezőgazdasági Szövetkezeten keresztül értékesítik.

Az évente mintegy 2900 tonna sertéshús elsősorban a belpiacra kerül.

Beruházás

Az állattartó telepek fejlesztése pályázat keretében az 5,9 milliárd forintos beruházáshoz 2,166 milliárd forint állami támogatást nyer a cég.

A sertést átlagosan 115 kg-os élősúlyban az Alföldi Sertés Értékesítő és Beszerző Mezőgazdasági Szövetkezeten keresztül értékesítik
fotó: NAGISZ Zrt.

A 60-as években épült pavilonos rendszerszerű korábbi istállókat 2022-ben lebontották, és 4 új, összesen 14 ezer négyzetméter alapterületű istállót építettek fel.

A tenyésztési épületben 456 csoportos kocaférőhelyet, úgynevezett vemhesszállót, 258 tenyészkoca egyedi állást (termékenyítő állás) és 64 tenyészkocasüldő férőhelyet alakítottak ki. A telepre érkező kocasüldőknek további 8 kutrica áll rendelkezésre 64 állat fogadásához és 4 keresőkannak is van helye a telepen. A hat fiaztató teremben egyenként 36 férőhely, 6,24 m2 alapterületű szabadtartású fiaztatókutricát alakítottak ki. Valamint 6 darab, termenként 16 kutricából álló, összesen 2976 férőhelyes utónevelőt, és 2 épületben összesen 8640 férőhelyes hizlaldai termeket építettek.

A békéscsabai istállók szellőzőrendszerének vezérlőegysége
fotó: NAGISZ Zrt.

Műszaki megoldások

Az istállók a legkorszerűbb szenzoros mérések és az állatok életkora alapján üzemelő automata szellőzőrendszert kaptak, a lagúnás istállókban keletkező hígtrágyát a mintegy 20 ezer köbméternyi trágyatárolóban helyezik el, amelyet a környékbeli növénytermesztő gazdaságok földjeire helyeznek ki.

A telepen, amelynek saját vízműhálózata is van, 12 munkavállalót foglalkoztatnak.

Állatjólét

Az istállók kialakításánál az állatjólét kiemelt figyelmet kapott.

„A gazdasági céllal tartott állatok akkor termelnek a genetikai potenciáljuknak megfelelően, gazdaságosan, ha a jólétük biztosított. Ezt a korszerű telep maradéktalanul biztosítani tudja.

De meg kell említenem, hogy a régi telepen igen nehéz volt azokat a járványvédelmi normákat biztosítani, amikkel az állományt megvédhettük a betegségektől, elsősorban az afrikai sertéspestistől. Az új telepen viszont az állatok egészsége jobban megőrizhető, ezáltal könnyebben megvalósítható a gyógyszermentes felnevelés, állattartás – mondta a Magyar Mezőgazdaságnak Pecze László a termelési igazgató.

Összesen 8640 férőhelyes hizlaldai termeket építettek
fotó: NAGISZ Zrt.

Járványvédelem

A telep 4 épülete „zárt rendszert” alkot, amit egy központi folyosó köt össze, ahol egyirányú a közlekedés. A folyosó egyik végén bejönnek a kocasüldők, a másik végén pedig kimennek a vágósertések. Visszafelé nincs közlekedés.

A telepen 3 hetes termelési ritmusban dolgozunk, ez munkaszervezési és járványvédelmi szempontból is kedvező, ugyanis kevesebb különböző korosztály van a telepen. A fiaztatóban például csak két korosztályt tartunk

– magyarázza Lapos László ágazatvezető.

A telep járványvédelmi okból fekete-szürke-fehér terekre tagozódik.

Tenyésztés, takarmányozás

A takarmány a NAGISZ központi telepéről érkezik, Békéscsabán tárolókapacitást építettek ki, valamint egy úgynevezett főkonyhát, ahol a hígtakarmányt állítják elő a hizlaldába.

Topigs Norsvin hibridet tenyésztenek, TN70 kocáikhoz Talent vonalú befejező kanokat használnak. Az itt tenyésztett állatok átlagos fajlagos takarmányfelhasználása 2,6 kilogramm.

Békéscsabán Topigs Norsvin hibridet tenyésztenek
fotó: NAGISZ Zrt.

A cégcsoport

A beruházással a NAGISZ cégcsoport sertésállománya éves szinten 13 ezer egyedre nő; 2024-től háromszázezer vágósertést kívánnak értékesíteni. A 2020-ban elindított ágazati fejlesztések során Nádudvaron 1500 kocaférőhelyes sertésszaporító telep, Hajdúszoboszlón pedig hízó- és malacnevelő férőhelyek létesültek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: