0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. november 28.

Acélszerkezetek mezőgazdasági hasznosításra

Első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy az Electraplan Kft. gyerekjátékokat állított ki a Bábolnai Gazdanapokon. Pedig ezek a 3D nyomtatással készült „játékok” tulajdonképpen egy mezőgazdasági üzemek számára is hasznos kocsiszínnek a makettjei.


Ráadásul a kocsiszínek teteje nem más, mint egy napelemes erőmű.

Az Electraplan Termelő Kft. elsősorban fémtermékek gyártásával foglalkozik. Gondolok itt napelemes tartószerkezetekre, napelemes autóbeállókra, illetve különféle profilokra, alkatrészekre, amit a kereskedelemben és csarnokok, stadionok építéséhez használnak ­ – mondta el  Kincses Ármin, a cég ügyvezetője.

Napelemes kocsiszín makettje
fotó: mmg
Vagyis az acélprofilokból olyan parkolófedéseket, vagy a traktorok, kombájnok tárolásához olyan kocsiszíneket építenek, amelyeknek a teteje áramot termel. Az ország számos pontján találkozhatunk már a megoldással: például Jászberényben és Vésztőn üzemek, Budapest 4. kerületében egy szálloda, Nagykőrösön a rendőrség épülete, Zircen és Budapest 14. kerületében pedig kórházak számára biztosít esőmentes parkolást és áramot a napelemes kocsibeálló.

De persze a cég munkatársai abban is gondolkodnak, hogy az oszlopok közé falak is építhetők, akkor pedig már terménytároló, istálló vagy akár egy feldolgozó üzemcsarnok készül, amely ráadásul áramból önellátó lehet.

Kincses Ármin, ügyvezető szerint családi vállalkozásuk elkötelezett a magyar agrárium iránt
fotó: mmg

„Alapvetően a célközönségünk, a partnereink nem a mezőgazdaság területéről származnak, azonban mi egy nagy lehetőséget látunk erre, ezért vagyunk itt a kiállításon, és ezért nyitunk efelé a szegmens felé.”

Céljaikról az ügyvezető elmondta:

a mezőgazdaság, mezőgazdasági vállalatok számára a napelemes autóbeálló megoldásaink érdekesek lehetnek, illetve fejlesztünk agrofotovoltaikus rendszereket is. A törvényalkotónak célkitűzése, hogy a földterületeket úgy hasznosítsuk, hogy párhuzamosan megy a mezőgazdaság is és a napelemes termelés is rajta. Bár még nem elterjedt Magyarországon, de a nyugat-európai trendeket nézve ez jönni fog, úgyhogy erre is készülünk.

Amellett pedig, hogy az agráriumban üzletet látnak, a családi vállalkozás missziójának tekinti, hogy részt vegyen a hazai gazdaság, azon belül az agrárium, az élelmiszergazdaság fejlesztésében.

Az Electraplan Kft. standja a 36. Bábolnai Gazdanapokon
fotó: mmg

– Édesapám is a Gödöllői Egyetemen tanult, mint mérnök, tehát a család és a cég is elkötelezett, mind a magyar termékek, mind a magyar mezőgazdaság iránt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: