0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 1.

Román kikötőfejlesztés az ukrán export érdekében

A román kormány szeptember elején hagyta jóvá a konstancai kikötőt kiszolgáló közúti hálózat fejlesztésének tervét, ami egy szélesebb körű, minél több ukrán gabona szállítmányozását lehetővé tevő kikötőfejlesztési terv része.

Ukrajna legnagyobb tömegű árut megmozgató alternatív exportútvonala Konstancán keresztül vezet, ahová közúton, vonaton és dunai bárkákon juttatják el a gabonát.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre. A román kormány úgy döntött, az ukrán gabona romáiai tranzitkapacitását az eddigi kétszeresére, 4 millió tonnára bővítik néhány hónap alatt.

Mostanra több tucat Ukrajnába vezető vasúti pályát felújítottak az országban, és a Duna medrét is kotorják, hogy minél több gabonaszállító tudjon haladni rajta. Azonkívül egyre több révkalauzt vesznek fel, és lehetővé tették az éjszakai hajózást is.

Konstanca kikötői infrastruktúráját európai uniós alapok bevonásával fejlesztik, azonkívül új utakat, rakodórámpákat, körforgalmakat építenek, és digitalizálják a forgalomirányítási rendszert, közölte a roman közlekedési minisztérium.

Forrás: Reuters

Magazin ajánló: