0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Uborka hajtatás télen: lehet még olcsóbban

A téli termesztés gazdaságosságát rendkívüli mértékben befolyásolja a felhasznált energiamennyiség.
A villamosenergia-felhasználás mérséklése érdekében a gyakorlatban szokásos 240 helyett 180 mikromol/m2-es fénymennyiséggel világítottak, ami a korábbi, high-wire uborkahajtatásban végzett kísérletsorozatban a legmegfelelőbbnek bizonyult.

Szabályozható LED-es lámpatesteket alkalmaztak és folyamatosan vizsgálták, hogy adott időpontokban mennyi és milyen spektrumokra van szükség, kiemelt figyelmet fordítva a távoli vörös fényre. Folyamatosan előrejelzéseket készítettek a külső fény mennyiségére vonatkozóan és ehhez mérten szabályozták az asszimilációs megvilágítást. Napsütéses napokon a pótmegvilágítást teljes mértékben kikapcsolták.

A távoli vörös fény használatára azért összpontosítottak jobban a kutatók, mert úgy vélik, hogy az kevésbé energiahatékony. Januártól lassan lecsökkentették a távoli vörös fény mennyiségét, hogy energiát takarítsanak meg, azonban ez mégsem tűnt jó döntésnek, mert a növényekre kedvezőtlenül hatott, a kísérletbe beállított összes fajta esetében lankadni kezdtek a levelek.

Arra a következtetésre jutottak tehát, hogy holland körülmények között a távoli vörös fény adagolására bizonyítottan szükség van decemberben, januárban és február első felében.

Így tehát ebben az időszakban a kísérleti körülmények közt nem tudták csökkenteni a megvilágításra fordított villamos energia mennyiségét.

A kísérlet rávilágított arra, hogy az energiaernyők nyitásának, illetve zárásának folyamatos monitorozásával és az ezzel párhuzamosan végzett páramentesítéssel elért energiamegtakarítás ugyan csökkentette a termésátlagot, az uborka minősége és eltarthatósága azonban megfelelő volt. Gyakorlott termelőket is meglepett, hogy a betegségek nyomása sem nőtt ilyen körülmények között.

A kutatók szerint akár 7 köbméterre is lehetne csökkenteni a négyzetméterenkénti gázfogyasztást azáltal, hogy a párolgás mértékét csökkentenék alacsonyabb tőszámmal és egy harmadik energiaernyőt is alkalmaznának, így viszont már kétséges, hogy ez megéri-e. Várhatóan az ideális módszer termelőnként más lesz, de két irány valószínűsíthető. Lesznek termelők, akik hajlandók lesznek beruházni a termesztés automatizált monitorozásába és ennek a kísérletnek az elveit követő ter­mesztéstechnológiába annak érdekében, hogy télen is tudjanak főszáras technológiával jövedelmezően uborkát termeszteni. Mások viszont csak februártól novemberig fognak termelni, és a téli energiaigényes időszakot kihagyják.

Ennek a korszerű termesztéstechnológiának az életképessége természetesen alapvetően attól függ, hogy a vásárlók hajlandók lesznek-e megfizetni a holland uborkát a téli hónapokban.

A kutatók szerint a kísérlet akkor sem volt hiábavaló, ha a gyakorlatban ez az új technológia mégsem válik népszerűvé, hiszen bebizonyosodott, hogy minimális energiafelhasználással is lehet télen uborkát hajtatni.

Forrás: Onderglas

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: