0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Uborka hajtatás télen: lehet még olcsóbban

A téli termesztés gazdaságosságát rendkívüli mértékben befolyásolja a felhasznált energiamennyiség.

A téli termesztés gazdaságosságát rendkívüli mértékben befolyásolja a felhasznált energiamennyiség. Holland kutatók bizonyították, hogy nem lehetetlen igen alacsony energiaráfordítással jó minőségű uborkát hajtatni a magas huzalos (high-wire), hazánkban inkább főszárasként ismert technológiával. Az eddig általános termesztői gyakorlat megváltoztatásával rendkívüli eredmények születhetnek, derült ki a Botany Group kutatóintézet kísérleteiből.

A jócskán megugrott energiaárak miatt keresték a holland kutatók azt a megoldást, amivel a főszáras technológiát alkalmazó kertészek a téli hónapokban jelentősen csökkenteni tudják a felhasznált gáz mennyiségét.
A 2022 októberétől 2023 márciusáig tartó kísérletet egy 260 négyzetméteres üvegházban végezték több uborkafajtával, és hozzá az ettől a kísérlettől független, korábbi, LED-megvilágítással kapcsolatos uborkahajtatási tesztek eredményeként optimálisnak tartott 74% vörös, 8% kék, 9% zöld és 9% távoli vörös fényösszetételt alkalmazták.

A kutatók elmondták, hogy hollandiai körülmények között a főszáras (magas huzalos, high-wire) uborkahajtatás során a termesztők négyzetméterenkénti gázfogyasztása a téli hónapokban eléri a 25 köbmétert. Elméleti számításokra alapozva azt tűzték célul, hogy ezt a mennyiséget drasztikusan leszorítsák, mégpedig 10 köbméterre, 100 kW/m2 villamosenergia-felhasználás mellett. Ennek eléréséhez az üvegházban elhelyezett dupla energiaernyőt az általános ter­mesztői gyakorlattól eltérően használták, csakis akkor nyitották ki a tenyész­időszakban, amikor a beérkező sugárzó hő mennyisége meghaladta a nyitással járó hőveszteséget.

Azt is folyamatosan mérték, hogy mennyivel több fény érkezik be, amikor az ernyők nyitva vannak. Ezekben az időszakokban valóban magasabb volt az asszimiláció mértéke a növényekben, de néha annyira sok energiafelhasználásra volt szükség a külső fény kiaknázásához, hogy nem érte meg nyitva tartani az ernyőket. Ennek az aránynak a folyamatos monitorozása elengedhetetlen volt a féléves kísérlet során.

A hő- és villamosenergia-felhasználás csökkentése érdekében tehát a jelenlegi téli uborkahajtatási gyakorlattól eltérően lényegesen többször tartották zárva az ernyőket. A kísérletet megtekintő termelők gyakran nem is értették, hogy miért nem húzzák ki az ernyőket, ha süt a nap. Csak a mért adatokkal tudták meggyőzni őket. Az ernyők zárva tartása miatt természetesen gondoskodniuk kellett az üvegházi pára elvezetéséről, ezt az erre a célra beszerelt klímaberendezéssel oldották meg.

Forrás: Onderglas

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: