0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 4.

A kanadai kormány nyomást gyakorol a szupermarketekre

Augusztusban 4%-ra emelkedett az infláció Kanadában, ezért a kormány a szupermarketeket vonja felelősségre és az élelmiszer árakat stabilizálását célzó intézkedéseket tervez.

A kanadai kormány együttműködésre akarja kényszeríteni a szupermarketeket az élelmiszerárak stabilizálása érdekében. A láncoknak három hetük van a döntésre. Kedden a statisztikusok arról számoltak be, hogy augusztusban 4 százalékra emelkedett az infláció.
Kanada öt legnagyobb szupermarketlánca adja el az élelmiszerek mintegy 75 százalékát.

A napokban találkozott François-Philippe Champagne ipari miniszter az élelmiszerláncok vezérigazgatóival, akik ígéretet tettek arra, hogy közösen dolgoznak az élelmiszerárak stabilizálása érdekében.

Az áremelkedés a kanadaiak egyik legfontosabb problémája, a statisztikai hivatal kedden jelentette, hogy a júliusi 3,3 százalékos emelkedés után augusztusban 4 százalékra nőtt az infláció.

Justin Trudeau miniszterelnök a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy a szupermarketeknek megoldást kell találniuk, és erre a kanadai hálaadás ünnepéig, azaz október 9-ig van idejük. -Ha tervük nem hoz valódi könnyítést a fogyasztók számára, akkor  további lépéseket tervezünk, nem zárunk ki semmit, beleértve – adóügyi megoldásokat -mondta Trudeau.

Bejelentette a versenytörvény módosítását is. A változtatások célja, hogy a versenyhivatal felhatalmazást kapjon arra, hogy részletes adatokat kérjen a szupermarketektől, korlátozza a láncok fúzióját, és tegyen az ellen, hogy a nagy szupermarketek ne akadályozzák a független boltok működését.

Nem ez az első eset, hogy az ottawai politikusok magyarázatot követelnek a legnagyobb szupermarketek vezetőitől. Tavaly az élelmiszerár-emelkedés mértéke 40 éve a legmagasabb volt, ugyanakkor  a Loblaw, a Metro, az Empire/Sobeys és az amerikai Costco és Walmart kanadai csoportjai egymás után magas nyereségről számolt be. A parlamenti képviselők március elején az első három lánc vezetőit egy élelmiszerár-elemzéseket végző bizottsági ülésre hívták be. A vezérigazgatók azzal érveltek, hogy a magas árak nem a szupermarketek hibája, mert szerintük az áruházláncok árubeszerzési és eladási ára közötti különbség minimális.

Idén júniusban a Versenyhivatal jelentést tett közzé a szupermarketekről, amely kiemelte, hogy túl kevés a verseny, és ez megnehezíti az árak csökkentését.

A jelentés azt tanácsolta a kormánynak, hogy könnyítse meg az új független szereplők és a külföldi láncok mielőbbi piacra lépését, könnyítse meg az ingatlanok használatát az üzletek számára. A mostani találkozót követően  úgy tűnik, hogy a kereskedelmi láncok együtt fognak működni a kormánnyal.

Forrás: farmer.pl

Magazin ajánló: