0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 20.

Mit esznek az űrhajósok útban a Mars felé?

A NASA versenyre hívta az élelmiszergyártókat, a feladat az űrhajósok étkeztetésének a megoldása. Nyolc cég jutott a döntőbe, amelyek valóban sci-fiben illő ötletekkel álltak elő.

Az űrhajósoknak szánt élelmiszerek mindig is feladták a leckét és drágák voltak. Most azonban még nehezebb lesz, ha a Marsra repülés szemszögéből nézzük a helyzetet. Vannak azonban olyan cégek, amelyek olyan újgenerációs ételek kifejlesztésén dolgoznak, amelyeket a legénység a küldetés során maga is el tud készíteni, anélkül, hogy állandó utánpótlásra lenne szükség a Földről. A verseny döntőjében nyolc cég  bizonyíthat.

A NASA és a Kanadai Űrügynökség az űrben történő ételszállítás és -készítés problémájának megoldására hozta létre a Deep Space Food Challenge elnevezésű verseny, amelynek célja az űr távoli régióiba utazó küldetések résztvevői számára ételek tervezése.

Egy májusi New York-i rendezvényen jelentették be azt a nyolc csapatot, amelyek továbbjutottak a verseny végső szakaszába, ahol a  győztesre 750 000 dolláros nyeremény vár.

A verseny résztvevőinek több kulcsfontosságú problémát kell megoldaniuk. Először is, minden űrételnek a lehető legkevesebb összetevőt kell tartalmaznia, és a lehető legkevesebb hulladékot kell termelnie. Az ételeknek táplálónak és ízletesnek is kell lenniük. Az elkészítésnek viszont a lehető legegyszerűbbnek kell lennie, hogy az űrhajósok ne töltsenek vele túl sok időt.

Az egyik döntőbe jutott cégek elképesztő ötletekkel állnak elő. Az egyikük, az Air Company – azt javasolja, hogy víz és szén-dioxid felhasználásával termesszenek ehető élesztőt. Egy olyan rendszert fejlesztett ki, amelynek lényege, hogy az űrhajósok lélegzetéből szén-dioxidot vesznek fel, majd elektromosság segítségével a vizet hidrogénre és oxigénre bontják. A növények ezeket az összetevőket a fotoszintézis során cukor előállítására használják, de az Air Company rendszere alkoholt állít elő belőlük. A mérnökök ezt az alkoholt aztán élesztővel táplálják, amely viszont addig szaporodik, amíg táplálkozási élesztőt nem képez, ami nem sokban különbözik egy fehérjekoktéltól. Ezt lehet pépesíteni is, és tésztát lehet belőlük készíteni.

Teljesen más megközelítést képvisel a floridai Interstellar nevű cég. Ők olyan kockákat gyártanak, amelyek üvegházakra hasonlítanak. Ezekben különféle élelmiszer-alapanyagokat termeszthetnek az űrben, a gombától kezdve a zöldsalátán át a fehérjét adó rovarokig.

A versenyben továbbjutott cégek között van két olyan is, amelyik a gombákban látja az űrbeli étkezés jövőjét. A floridai Kernel Deltech és a svéd Mycorena olyan technológiát mutatott be, amellyel ehető gombafehérjét lehet előállítani.

A NASA, valamint a versenyben részt vevő cégek nem akarnak megállni az űrutazásnál, hanem termékeikkel a Földre is vissza akarnak térni.

Remélik, hogy az általuk kifejlesztett rendszerek és ételek segítenek majd leküzdeni az élelmiszerhiányt a Földön, különösen azokban a régiókban, ahol nehéz növényeket termeszteni. Azáltal, hogy az űrben kevés erőforrásra terveznek, minden innováció várhatóan alacsony környezeti hatással jár majd és jól jön a Földön élőknek is.

Forrás: well.pl

Magazin ajánló: