Az eset is rámutatott arra, hogy megéri a magyar termékeket választani a boltokban, hiszen a hazai beszállítóktól származó áruk szigorú élelmiszer-biztonsági ellenőrzésen esnek át, ráadásul a gyártást követően rövid időn belül a vásárlók kosarába kerülhetnek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Húsiparosok Szövetsége bízik abban, hogy egyszeri esetről van szó, a kiskereskedelmi láncok pedig a jövőben az alacsony beszerzési árú kétes minőségű külföldi termékek helyett a megbízható magyar beszállítói kapcsolataikra hagyatkozva, biztonságos hazai termékekkel töltik fel a polcaikat.

Az esetre akkor derült fény, amikor a Nébih szakemberei mikrobiológiai vizsgálat céljából mintát vettek a boltokban kapható, friss sertés darált hús termékekből. Mivel a termék vélhetően már nincs a boltokban – a rövid szavatosság miatt gyorsan túladhatott rajta az áruházlánc – a termékvisszahívásra ezért nincs lehetőség.
Bár a vásárlók részéről túlzott aggodalomra nem ad okot az ügy, a szalmonella baktérium ugyanis alapos hőkezelés után eltűnik a termékekből, egy dologra viszont nagyon jól rávilágít az eset. Ahogyan arra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Magyar Húsiparosok Szövetsége is számtalan esetben felhívta a figyelmet, a friss áruk esetében kiemelt jelentősége van a termékek származásának. A magyar élelmiszerek Európa legszigorúbb élelmiszer-biztonsági ellenőrzésén esnek át, ráadásul a külföldi országokból behozott árukkal ellentétben a szállítási folyamat is lényegesen rövidebb, ami nem csak a termékek minőségét, hanem az áruk frissességét is garantálja.
Ugyanakkor az üzletláncoknak sem lehet érdekük, hogy silány minőségű áruval szolgálják ki a vevőiket. Bízunk abban, hogy egyszeri esetről van szó, a kiskereskedelmi láncok pedig a jövőben az alacsony beszerzési árú kétes minőségű külföldi termékek helyett a megbízható magyar beszállítói kapcsolataikra hagyatkozva, biztonságos hazai termékekkel töltik fel a polcaikat.