0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. szeptember 26.

Megéri a hazai terméket választani

Szalmonellával fertőzött német sertéshús miatt indított eljárást az egyik hazánkban is jelen lévő külföldi üzletlánc ellen a Nébih.

Az eset is rámutatott arra, hogy megéri a magyar termékeket választani a boltokban, hiszen a hazai beszállítóktól származó áruk szigorú élelmiszer-biztonsági ellenőrzésen esnek át, ráadásul a gyártást követően rövid időn belül a vásárlók kosarába kerülhetnek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Húsiparosok Szövetsége bízik abban, hogy egyszeri esetről van szó, a kiskereskedelmi láncok pedig a jövőben az alacsony beszerzési árú kétes minőségű külföldi termékek helyett a megbízható magyar beszállítói kapcsolataikra hagyatkozva, biztonságos hazai termékekkel töltik fel a polcaikat.

Illusztráció
Élelmiszer-biztonsági előírások megsértésének gyanúja miatt eljárást indított az egyik hazánkban is kiterjedt bolthálózattal rendelkező kiskereskedelmi lánccal szemben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a hatóság szakemberei szalmonella baktérium jelenlétét mutatták ki egy Németországból származó, előre csomagol darált sertéshústermékben.

Az esetre akkor derült fény, amikor a Nébih szakemberei mikrobiológiai vizsgálat céljából mintát vettek a boltokban kapható, friss sertés darált hús termékekből. Mivel a termék vélhetően már nincs a boltokban – a rövid szavatosság miatt gyorsan túladhatott rajta az áruházlánc – a termékvisszahívásra ezért nincs lehetőség.

Bár a vásárlók részéről túlzott aggodalomra nem ad okot az ügy, a szalmonella baktérium ugyanis alapos hőkezelés után eltűnik a termékekből, egy dologra viszont nagyon jól rávilágít az eset. Ahogyan arra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Magyar Húsiparosok Szövetsége is számtalan esetben felhívta a figyelmet, a friss áruk esetében kiemelt jelentősége van a termékek származásának. A magyar élelmiszerek Európa legszigorúbb élelmiszer-biztonsági ellenőrzésén esnek át, ráadásul a külföldi országokból behozott árukkal ellentétben a szállítási folyamat is lényegesen rövidebb, ami nem csak a termékek minőségét, hanem az áruk frissességét is garantálja.

Továbbra is szeretnék arra ösztönözni a fogyasztókat, hogy a vásárlás során minden alkalommal tudatosan válasszanak az áruházak kínálatából. Egy jelentős akció esetében is mérlegeljék, valóban megéri-e az olcsóbb külföldi terméket választani a garantáltan jó minőségű magyar áru helyett.

Ugyanakkor az üzletláncoknak sem lehet érdekük, hogy silány minőségű áruval szolgálják ki a vevőiket. Bízunk abban, hogy egyszeri esetről van szó, a kiskereskedelmi láncok pedig a jövőben az alacsony beszerzési árú kétes minőségű külföldi termékek helyett a megbízható magyar beszállítói kapcsolataikra hagyatkozva, biztonságos hazai termékekkel töltik fel a polcaikat.

Forrás: NAK közlemény

Magazin ajánló: