0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 1.

Miért bámulják a macskák időnként az üres falat?

Sok macskatartó csodálkozik rá időről időre, hogy kiskedvence a fal előtt ülve mereven bámulja azt. Vajon szellemet lát?

A spirituálisabb beállítottságúak rögtön arra gondolnak, hogy az egyébként is sokszor a mágiához és boszorkányokhoz társított macskák képesek látni a túlvilági lényeket. Azonban a magyarázat ennél jóval földhözragadtabb lehet. A The Discerning Cat macskás portál hat magyarázatot szedett össze arra, miért bámulja kis kedvencünk a látszólag üres falat.

1. Olyan dolgot hall, amit mi nem

A macskák hallása sokkal kifinomultabb a miénknél, így olyan neszeket is észrevesznek, amit a mi fülünk nem is érzékel. Előfordult már, hogy a gazdik rágcsálófészket találtak a falban azon a helyen, amit korábban sokszor bámult a macskájuk… persze nem kell rögtön kártevőkre gyanakodni, ha a cicus meredten bámul egy pontot.

A macska számára az idegen hangok mindig érdekesek, és igyekeznek kideríteni, mi lehet az, ezért sokáig abba az irányba figyelnek. A zajok forrása azonban lehet jóval a falon túl is, például az éppen hazaérő családtag autója a kocsifeljárón.

2. Sokkal jobb a látásuk, mint a miénk

Az ember 180 fokot lát be, míg a macskák látótere 200 fok, nem beszélve arra, hogy képesek az ultraibolya- és más hullámhosszúságú fény érzékelésére is. Ráadásul több pálcika található a szemükben, mint a miénkben, aminek köszönhetően éjszaka is jobban látnak (a szemben kétféle fotoreceptor található, a pálcikák és a csapok). Ezért könnyen lehet, hogy a számunkra üresnek tűnő falon ők valami apró rovart vettek észre, vagy épp az előtte táncoló porszemeket figyelik.

3. Épp csak elbambultak

A cicák agya máshogy működik, mint a miénk. Időnként „újraindítják” magukat, ilyenkor láthatjuk is, hogy valamilyen cselekvés közben lefagynak, és mintha azon gondolkodnának, hogyan folytassák tovább a napjukat. Ezek a pillanatok általában nem tartanak sokáig, és gyorsan tovább is lépnek kis kedvenceink, mintha mi sem történt volna.

4. Öregszenek

Az idősödő macskáknál is előfordul, hogy kognitív képességeik hanyatlani kezdenek, akárcsak az embereknél.

Előfordulhat, hogy a nyugdíjas korú cicus egyszer csak összezavarodik, amitől lefagy és csak bámul a semmibe.

Ilyen esetben érdemes felkeresni az állatorvost hogy biztosak legyünk benne, az öregedő macskánk még mindig jól érzi magát, és nincs komolyabb egészségügyi problémája, ami az életminőség rovására van.

5. Hiperesztézia szindrómában szenved

Ez egy olyan állapot, amikor a bőr egy része érzékennyé válik, ami kényelmetlenséget és szorongást válthat ki az állatból, emiatt pedig a semmibe bámul. Egyelőre az állatorvosok sem biztosak benne, hogy mi váltja ki ezt a betegséget, ezért igyekeznek minden más lehetőséget kizárni a diagnózis felállítása előtt.

Egyelőre az a nézet, hogy a hiperszetézia szindrómán segít, ha a macska szorongását csökkentjük azzal, hogy napi rutint alakítunk ki, valamint elkerüljük a túlzott izgalmat okozó tevékenységeket.

6. Ha a fejét is a falnak nyomja, súlyos beteg lehet

Ha nem csak távolról bámulja a falat, hanem meg is közelíti és nekinyomja a homlokát, majd nem mozdul, az intő jel lehet, amit egy sor probléma okozhat: agytumor, mérgezés, anyagcserezavar vagy fertőző betegség. Azonban ha ez a helyzet, más tünetet is tapasztalni fogunk: rohamokat, dezorientáltságot, kényszeres körözést, vagy szokatlan sok hangadást. Eben az esetben haladéktalanul állatorvoshoz kell vinni kedvencünket.

Mi a teendő, ha a macskánk sokat bámulja a falat?

Ahogy a fenti összeállításból is látszik: általában semmi teendőnk nincs vele, ez teljesen normális viselkedés náluk. Esetleg annak a jele lehet, hogy unatkozik, és több ingerre van szüksége. Néhány játék, vagy az ablakban elhelyezett madár-figyelő kuckó sokat dobhat a cica közérzetén, és csökkentheti ezt a szokatlan, ámde normális jelenséget.

Ha azonban a szokásosnál többet kezdi bámulni a falat, akkor érdemes megfigyelni, van-e még egyéb tünet, ami valamilyen betegséget jelezhet. Különösen akkor, ha ez a bámulás átmegy a homlok falnak préselésébe.

Bármilyen problémás viselkedés esetén érdemes felkeresni az állatorvost, aki vagy megtalálja a probléma gyökerét, vagy megerősíti, hogy a macska teljesen egészséges, csak fura szokásai vannak.

Forrás: The Discerning Cat

Magazin ajánló: