0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

Gombnyomásra a segítség – A precíziós gazdálkodás bevezetése 9.

A gazdálkodással kapcsolatos jelentésekhez, illetve a tervezéshez nyújtanak segítséget az adatok, és az azokat rendszerező úgynevezett farmmenedzsment szoftverek, amilyen például az AgroVir.

Kényelmessé teszi a használatukat, hogy a gazdaság alapadatait, a táblákat, gépeket egyszer kell csak berögzíteni, utána már csak egy listából kell azokat kiválasztani amikor az adatokat felvisszük. Sőt be lehet állítani azt is, hogy mikor kell egy-egy jelentést elküldeni a hatóságoknak – így a program arra is figyelmezteti a gazdát.

A gyűjtött adatokat tudjuk felhasználni a bevallásokhoz, ellenőrzésekhez. Ezek alapján tudunk dönteni abban, hogy később mit és hogyan csinálunk a gazdaságunkban, hogy évről-évre egyre több profitot arathassunk

– hangsúlyozza Molnár Márton, az Agrárközösség Kft. precíziós mezőgazdasági tanácsadója.

Milyen adatokat gyűjthet egy gazda?

Egyébként a mezőgazdaságban szinte végtelen a gyűjthető adatok tárháza, de kezdetnek azt érdemes följegyezni, hogy mi történik a földeken, vagyis a munkaműveleteket és a hozzá tartozó költségeket.

Egyszerű adatokról van szó, mikor, hol, mit, milyen géppel, mekkora területen végeztem, ahhoz milyen inputanyagokat használtam, legyen szó vetőmagról, műtrágyáról vagy üzemanyagról.

Ezek egyébként olyan adatok, amelyeket a kincstár, az adóhatóság, illetve a Nébih is megkövetel a gazdálkodási naplóban, a nitrátjelentésnél vagy épp a támogatások igénylésénél.
Műtrágyaszórás precíziós traktorral
fotó: mmg

Ha a gazdálkodónak valamilyen precíziós gépe van, az automatikusan a telepített szenzorok alapján fog újabb és újabb adatokat gyűjteni. Tehát van az adatoknak egy része, amit a gazdának magának manuálisan kell rögzítenie, és van egy része, amit a modern gépei automatikusan gyűjtenek – hívja fel a figyelmet Molnár Márton.

Az AgroVir

Mindezen kézzel-géppel gyűjtött adatok rendszerezéséhez pedig ott lehet az excel-táblázat, de az abban való bogarászásnál sokkal jobb módszer egy farmmenedzsment szoftver, amelyek közül Molnár Márton az AgroVirt ajánlja a mezőgazdasági vállalkozások figyelmébe.

Az AgroVir rendszerébe egyszer kell felvinnünk a tábláink adatait, utáéna már egy legördülő menüből választhatjuk ki
fotó: mmg
Úgy általánosságban a farmmenedzsment szoftverek és specifikusan az AgroVir, egy gazdálkodók számára kitalált vállalatirányítási rendszer, ahol a mezőgazdasági műveleteket és a gazdasági, illetve könyvelési adatokat együtt rendszerezve látja, illetve később döntéstámogatásban segítséget tud nyújtani.

Itt a gépek kihasználtságát tudja összeállítani, a munkaerő-kapacitást, azoknak a kihasználtságát.

Amellett, hogy a gazda maga gyűjti az adatokat, itt más gazdáknak az adatai is fellelhetők, természetesen anonim formában. Így reprezentatív képet kap a saját gazdaságának a helyzetéről, a viszonyáról, a teljesítőképességéről, és össze tudja hasonlítani a környékbeli vagy a régióban elhelyezkedő gazdák eredményeivel.

Az összehasonlítás kifejezetten fontos eleme a rendszernek, hogy objektíven meg tudja a gazda határozni, hogy milyen terméspotenciált, vagy milyen termelőpotenciált hagyott benne az adott évben a területeiben, vagy mennyivel teljesít jobban, mint a környékbeli gazdálkodók.

Ha az AgroVir-farmmenedzsment szoftvert akarjuk használni, azt könnyen letölthetjük az okostelefonunkra még akkor is, ha nem vagyunk nagy telefonguruk. Az Agrárközösségnél például a gazdák a kezdetektől, a szoftver és telefonos applikáció telepítéstől, a gyakorlati használat minden lépésénél szakértő segítséget kaphatnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: