0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Visszaeső „bűnöző”

Inkább kutyatanfolyam, mint állatorvos...

A mindennapos rutinvizsgálatok során, illetve oltásra érkező kutyáknál rendszeresen elbeszélgetünk a gazdikkal a kutyusaikról. Sok kedves történetet hallunk kedvenceikről, és ilyenkor van idő kitérni  az elenyészőnek tűnő, de későbbiekben annál több gondot okozó viselkedésbeli problémákra is. Mint amilyen a következő is…

Fotó: dogster.com

Ha a kölyökkutyát kiskora óta mi oltjuk, mindig jelezzük a tulajdonosnak, hogy melyik oltás után viheti kutyaközösségbe kis kedvencét, és nyomatékosan javasoljuk is a kutyaiskolába való járást, kutyaóvodában történő korai szocializációt, illetve később engedelmességi tanfolyamokon való részvételt is.

Ez nemcsak a kutyának hasznos időtöltés, hanem építi a gazdi-kutya kapcsolatot, hasznos és kellemes együtt töltött közös idő. A tanfolyamon lényegében a gazdát tanítják, hogyan is kell bánni a kutyájával.

Ezeken a foglalkozásokon számos kérdés fogalmazódik meg a gazdának kutyájával kapcsolatosan, amit meg tud beszélni a trénerrel. Idejekorán felszínre kerülnek az esetleges viselkedésbeli problémák, amik, ha nincsenek idejében kezelve, súlyos következményekkel járhatnak.

Gondolok például a fajtán belüli agresszióra, a gazda feletti dominanciára, szeparációs szorongásra, vagy más viselkedésbeli gondokra, amelyek megkeserítik mind a gazda, mind a kutya életét. Ha ezek nincsenek kezelve, akkor ellehetetlenítődhet kettejük kapcsolata.

Sokszor ott kezdődnek a gondok, hogy nem tájékozódik a gazda, milyen fajtát vesz magához, milyen habitusú, temperamentumú, mozgásigényű kutyát választ magának.

Legnagyobb gond a munkavérvonalú fajtákkal van, amikor nincs elég ideje a gazdának lemozgatni kutyáját, pedig neki hatalmas igénye lenne rá. Egy unatkozó, tele energiával rendelkező kutya valahogyan megpróbálja levezetni fölös energiáit, ilyenkor vagy elkezd szökni, vagy folyamatosan ugat, idegen tárgyakat vesz a szájába, rágcsálja, és ha szerencsénk van, akkor nem nyeli le. Ha nincs szerencsénk, akkor kezdődnek a gondok. Egy ilyen kiskutya esetét mutatom most be.

Kertben tartott két tacskóval történt egyszer, hogy az egyikük egyik napról a másikra hirtelen rosszul lett. Bágyadttá vált, csökkent az étvágya, nem játszott a társával, és mikor a gazdi a hasához ért, fájdalmat jelzett. Gyakran a farka tövéhez kapott, kifli alakban tartotta törzsét, fájdalmasan nézett.

A vizsgálatok során a has áttapintásakor a kutya fájdalmat jelzett, felnyögött, hasfalát megfeszítette. A hasi fájdalom jelzése maga után vonta a többi kiegészítő vizsgálatot. Néztük, hogy van-e bélsár a végbélben, de sajnos nem találtunk. Hasi ultrahang során, a vékonybél egy szakaszában a tartalom ingamozgását lehetett látni, és ezen bélszakasz a többihez képest kissé ki volt tágulva. Ezek után következett a RTG-vizsgálat, amely minden kérdésre választ adott.

Egy nagyobb méretű követ nyelt le a kiskutya, amely a vékonybélben elakadt, és bélelzáródást okozott. Ilyen esetekben nincs mit tenni, az elakadást okozó követ el kell távolítani. A műtétet elvégeztük, bélmetszéssel az idegen testet eltávolítottuk, és a kiskutya a gyógyulás útjára lépett.

Műtét utáni rehabilitáció során nemcsak a fájdalomcsillapítás, hanem a speciális diéta is fontos, hogy a metszett bélszakasz megfelelően tudjon gyógyulni. Mivel idejekorán felismertük a bajt, a rehabilitáció is gyorsan lezajlott.

Igen ám, de miért evett követ a kutya? Maga a kőevés csak egy tünet, de ha gyógyítani szeretnénk, az okot kell megszüntetni. Sajnos a tulajdonosnak nem sikerült rájönni, hogy mi volt a kiváltó ok. Bár próbálták kőmentesíteni azt a területet, ahol a kutyák élték mindennapjaikat, de egy év múlva ismét jelentkeztek ugyanolyan tünetek, mint korábban. Ismét követ találtunk, ismét megműtöttük. Megértette a tulajdonos, hogy végtelenségig nem lehet műteni az állatot. Meg kell találni az okot és meg kell szüntetni! De sajnos ismét sikertelennek bizonyultak az óvintézkedések, és a legutolsó műtéthez képest két hónapra ismét meglátogattak minket a szokásos tünetekkel.

A RTG-felvételen ismét egy követ lehetett látni a hasüregben, de ez most kisebb volt, és elhelyeződése alapján is kedvezőbb. Ret­rograd kontrasztos felvételen kivehető volt, hogy a kő a vékony- és vastagbél határán mozog. A többszöri felvételen jól látszott, hogy a kő halad.

A műtétet aznap elhalasztottuk és vártunk, tud-e távozni magától az idegen test. Másnap reggel a tulajdonos nagy boldogan érkezett kezében egy zacskóval, amiben a kő volt.

Nagy örömükre a kutya meg­menekült a harmadik műtéttől. Ahogyan a kő távozott a kutya szervezetéből, úgy javult a közérzete is. Ismét átbeszéltük a tulajdonossal, hogy a viselkedészavar okát kellene kideríteni és azt orvosolni. Egy nap múlva hívott minket a gazdi, hogy ismét látták követ enni kutyájukat. Várnak, hátha ismét szerencséjük lesz…

A röntgenfelvételen jól látszik az elakadt kő

Miért eszik követ a kutya, és hogyan lehet megállítani?

A kutyák kőevése szakemberek szerint az ürülékevéshez hasonló tevékenység. Sokszor utal hiánybetegségre, de az sem kizárt, hogy több mozgásra vagy csak a gazdi figyelmére van szükségük. A következőkben felsoroljuk a kőevés további lehetséges okait:
• Tápanyaghiány (kalcium, magnézium, vitaminok és más ás- ványi anyagok).
• Kutyacsábító dolgok, például zsír vagy vér van a kövön.
• Az általános szorongás, a szeparációs szorongás vagy a más kényszeres rendellenességek (a kényszeres és szorongásos rendellenességeknek általában más tünetei is vannak, pél- dául a magára hagyott kutya bármely rendelkezésre álló tárgyat megrág, de ilyen az öncsonkítás, a farokkergetés,
tárgyak megsemmisítése, a túlzott ugatás).
• Kölyökkutyánál fogzást jelenthet – így próbálja enyhíteni az
ínyfájdalmakat.
• Unalom (pl. szánhúzó kutyák edzési szezonon kívül hajla- mosak követ enni).
Hogyan akadályozható meg?
• A lakáson kívül olyan szájkosarat adjunk az állatra, amiben a
kutya lihegni és vizet inni tud, de nem tud követ enni!
• Adjunk biztonságos rágnivalót az ebnek: botokat, fográgókat, fagyasztott, zsírmentes natúr joghurtot, vagy csak egy nagy
fagyasztott jégtömböt (melegben ez kifejezetten jó ötlet)!
• Gazdagítsuk a kutya mindennapi tevékenységeit gyakorla-
tokkal, edzéssel és mentális stimulációval!
• Vigyük el az ebet állatorvoshoz, hogy kizárja a tápanyaghi-
ányt!
• Figyeljük a kutyát a szabadban, ahol kövek is vannak, és
amennyire csak lehetséges, korlátozzuk ezek elérését!
Forrás: dogmine.com, dogster.com

 

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: