0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Küzdünk a moníliával, rágnak a hernyók – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Rengeteg a moníliás gyümölcs a fák alatt és a fán is; itt most már maximum a további fertőzések ellen védekezhetünk a rothadt gyümölcs összegyűjtésével. A tárolási betegségek ellen azonban még van értelme pótolni a kalciumot a szüret előtt.

Szeptember második dekádjában is folytatódott a nyugodt, frontoktól mentes időjárás; a nappali maximumok rendszeresen 25-30 °C közelében alakultak, és éjszakára sem süllyedt 15 °C alá a hőmérséklet. A jelenlegi időjárás elsősorban a rovarkártevőknek kedvez, de a gyümölcsfertőző monília szintén jelen van minden érőfélben levő gyümölcskultúrában.

Az almatermésű fák közül a birs még növeszti a gyümölcsét, az alma és a körte viszont folyamatosan érik, bár nehezen színeződik a légköri szárazság miatt, és hiányzik hozzá a rendszeres nagyobb éjszakai lehűlés is.

A folyamatos gyümölcshullás a korábbi molyfertőzés és a szárazság következménye, a lehullott gyümölcsökön, de sok esetben már a fán is tetemes a moníliás fertőzés.

A rothadásnak indult termésen rengeteg a szomjazó hangya és darázs, de felhőben röpködnek a muslicák is.

Tápanyagfelvételi gondok miatt sok a kalciumhiányos, foltos termés, elsősorban a házikertekben. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő szigorú betartásával még van lehetőség a kalcium pótlására, illetve a tárolási betegségeket gátló gombaölő szerek együttes kijuttatására.

A lehullott termés eltávolítása megakadályozza a monília terjedését.

A keleti gyümölcsmoly már alig repked a feromoncsapdákba, így újabb fertőzés már nem sújtja a birs termését.

A szőlő szürete tart, a szárazság miatt a gombák közül csupán a lisztharmat fertőz, elsősorban a levelek újrafertőződése a jellemző. Enyhe peronoszpórafertőzést a másodlagosan fejlődő fiatal hajtásokon láthatunk. A lisztharmat áttelelését biztosító kazmotéciumok (áttelelő képletek) képződése felgyorsult, így

szüret után főként az érzékeny fajtákban időszerű lesz a lemosópermetezés.

Az aranyszínű sárgaság fitoplazma tüneteit mutató tőkéket minél előbb távolítsuk el az ültetvényből, vagy legalább jelöljük meg a későbbi eltávolítás érdekében.

A dióburok felrepedése jelzi a termés érését. Most elsősorban a nyugati dióburok-fúróléggyel fertőzöttek hullanak le. A termést megfertőzte a baktériumos rothadás is, így sok feketéllő diót látunk a fák alatt. A légy csökkenő intenzitással, de még rajzik, mindenesetre az idei fertőzés valamivel kisebbnek tűnik a korábbi években tapasztaltaknál.

Káposztalepke-hernyók (Fotó: Dr. Aponyi Lajos)

A káposztafélék környezetében nagy tömegben repked a káposztalepke.

A korábbi fertőzésből származó hernyók csoportosan rágják a leveleket, de más bagolylepkék is károsítják a lombot.

Folyamatos védelmet igényelnek a növények, mert a károsítás még eltart a hidegebb napokig. Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Magazin ajánló: