0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 24.

A rövid orrú kutyák elesettebben, gyermekszerűbben viselkednek

Egy problémamegoldó feladatban a rövidorrú kutyafajták, mint például az a francia bulldogok, hajlamosabbak gyakrabban gazdájukra nézni, mint közepes orrhosszú társaik.

Egy problémamegoldó feladatban a rövidorrú (úgynevezett brachycephalikus) kutyafajták, mint például az angol vagy a francia bulldogok hajlamosabbak gyakrabban gazdájukra nézni, mint közepes orrhosszú társaik, ami „segítségkérő” viselkedésnek értelmezhető, írta meg az Etológia Tanszék egy rövid tanulmányban, amelyet a Scientific Reports című rangos nemzetközi tudományos folyóirat jelentetett meg a napokban.

A tanulmány összefoglalóját az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának honlapján olvashatjuk. A feladatmegoldás során fellépő nehézségek és a szemkontaktus keresése a gazdákban „csecsemőszerű” viselkedés benyomását keltheti, ami részben magyarázhatja e fajtáknépszerűségét annak ellenére, hogy jól dokumentáltan számos egészségügyi problémával küzdenek – állítják a szerzők. Ujfalussy Dorottya, az MTA-ELTE „Momentum” Társállat Kutatócsoport tagja és kollégái azt vizsgálták, hogyan viselkedik 15 angol bulldog és 15 francia bulldog a 13 mudihoz képest egy feladat során, amelyben a kutyáknak meg kellett próbálniuk egymás után három, táplálékot rejtő dobozt kinyitni.

Mi lehet a „függőség” oka?

A dobozok különböző nyitási technikával voltak nyithatóak, és véletlenszerű sorrendben kerültek a kutyák elé, miután a kísérletvezető a kutya számára jól láthatóan kinyitotta azokat és elhelyezte benne a jutalomfalatot. A kutyának két perc állt rendelkezésre, hogy hozzájusson a falathoz, miközben a kísérletvezető és a gazda is a háta mögött állt.

Mind az angol, mind a francia bulldogok jelentősen kevésbé voltak sikeresek a dobozok kinyitásában, mint a mudik

(93 százalékkal ritkábban sikerült kinyitniuk a dobozt). A mudik gyorsabbak is voltak, mint a sikeres bulldogok; egy perc elteltével, a mudik körülbelül 90 százaléka már kinyitotta a dobozt, míg a bulldogoknak csak körülbelül 50 százaléka. A mudikhoz képest azonban az angol és francia bulldogok jelentősen többször (4.16-szor illetve 4.49-szer nagyobb valószínűséggel) néztek vissza az emberekre, mint a mudik.

A szerzők szerint ezek

az eredmények arra utalnak, hogy a rövid orrú kutyák hajlamosabbak emberi segítséget kérni, ha problémákkal szembesülnek,

ami viszont elősegítheti a gazdik és az említett kutyafajták közötti szociális kapcsolat erősödését az észlelt tehetetlenség, elesettség miatt. Ez a tanulmány azonban nem vizsgálta, hogy a lapos orrú kutyák genetikailag hajlamosak-e arra, hogy jobban függjenek az embertől, mint más kutyák, vagy a tulajdonosok lapos orrú kutyáikhoz való hozzáállása az, ami függő viselkedésre ösztönöz.

Forrás: ELTE Természettudományi Kar