0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Mitől foltos a fagyal levele?

A fagyal népszerű növény, gyakran ültetik sövénynek, de önállóan is, hiszen lombozata mellett a virága is mutatós. Télizöld növény, jól tűri a metszést, ezért könnyű tömör sövényt nevelni belőle. Tarkalevelű fajtái is vannak.
Sűrű sövényt könnyebben fertőznek a betegségek

A Kerti Kalendárium olvasói a 2019-es év áprilisi számában Ördög Gizella cikkéből sok mindent megtudhattak a fagyal növényvédelemről. A téma jelentősége miatt én is közreadok e területről szóló ismereteimből néhány dolgot. Sajnos ő már nem olvashatja az én írásomat.

A fagyal népszerű növény, gyakran ültetik sövénynek, de önállóan is, hiszen lombozata mellett a virága is mutatós. Télizöld növény, jól tűri a metszést, ezért könnyű tömör sövényt nevelni belőle. Tarkalevelű fajtái is vannak.

A Ligustrum nemzetség egyetlen faja; a közönséges fagyal (Ligustrum vulgare) őshonos Európában. Mint minden növénynek, így a fagyalnak is több károsítója van. A vírusok és gombabetegségek fertőzik, állati kártevők is szívesen látogatják.
Jellegzetes foltok alakulnak ki a levél színén a cerkospórás levélfoltosság betegség következtében

Gombabetegségek alakulhatnak ki a vastagabb ágakon (törzsön) és a leveleken. A fagyal levelén megjelenő foltokat különböző nemzetségből származó gombák okozhatják, a foltok alakja, mérete, színe a gombafajtól függően eltérő. Lehet szabálytalan, kör alakú, ovális, a foltok átmérője is ingadozik: az egyedülállók mérete 2-5 mm, de gyakran összeolvadnak. A foltok színe lehet sárga, barna, vagy akár szürke is.

A gombabetegségek közül a fagyalleveleken a lisztharmaton kívül legnagyobb gondot a cerkospórás levélfoltosság (Cercospora ligustri) betegség okozza.

A tüneteket a levél színén és fonákán is megtaláljuk, a foltokat sötét udvar veszi körül. A levélszegély színe a levél fonákán lévő folton vörösesbarna. A gomba a termőtestekkel telel át a leveleken, ahol a fonákon alakulnak ki termőtestek. A belőlük kiszabaduló szaporítóképletek (konídiumok) terjesztik a cerkospórás levélfoltosságot.

A kórokozó gomba megfelelő időjárás esetén szél és víz segítségével tovább fertőzi a leveleket. Különösen nedves időjárásnál terjed gyorsan, és a betegség elcsúfítja a növényt.

Cerkospórás levélfoltosság tünetei tavasszal

Az idősebb részeket a beteg levelekkel együtt radikálisan el kell távolítani, mert a fertőzés tavasszal onnan indul ki. Ősszel a talajon lévő lehullott leveleket össze kell gyűjteni, a növényen lévő fertőzött leveleket pedig el kell távolítani és mindkettőt megsemmisíteni. Rendszeres nyírással levegős lombozatot kell kialakítani.

Kerüljük a tartósan árnyékos helyet. Egyszerre kis mennyiséggel, de gyakran öntözzük a fagyalt, és tegyük lehetővé, hogy öntözés után a lombozat gyorsan felszáradjon. Szükség esetén gombaölő szerrel védekezzünk.

Az állati kártevők közül a – levéltetveken kívül – a hazánkban nagyon elterjedt fagyaltripsznek van a legnagyobb jelentősége. Nyírott növényeken nagyon gyorsan felszaporodik, különösen száraz körülmények között. A kifejlett egyed a lárvákkal együtt szívogatja a leveleket. A szívogatás eredményeként a levél színét és fonákát ezüstös foltok borítják. A károsodott levelek torzulnak, kisebbek maradnak, idő előtt lehullanak. Az imágó telel kéregrepedésekben, mohában. Csak többszöri permetezéssel szabadulhatunk meg tőlük.

Fagyaltripsz kártétele a leveleken

A fagyaltripszen kívül megfigyelhetjük még a fagyalon a fürgetetűt. Bár nagyon sok faja van a régóta ismert fürgetetűnek (295 millió évvel ezelőtt jelentek meg), nagy kárt nem tesznek, nem szükséges ellenük védekezni.

Fürgetetű okozta kárkép

A rózsa-szabóméhet is csak mint érdekességet említem meg, mert nem tesz nagy kárt a fagyalbokron. Viráglátogató és beporzó rovar, ezért hasznosnak kell tekintenünk, annak ellenére, hogy a fagyal levelének egy részét ivadékainak elhelyezésére, fészeksejtek készítéséhez használja fel.

A levéldarabokat a levéllemez élére telepedve erős, jól fejlett rágójával metszi ki. A kivágott darabokkal kiválasztott rejtekhelyére repül, majd gyűszűszerű fészeksejteket épít. Egy-egy sejtbe virágport, nektárt hord, ráhelyezi a petéit és újabb levéldarabkával lefedi a sejtet. A fedél egyben a következő sejt alapja, általában 6-8 sejt épül egymásra.

A kifejlett rovarok májustól szeptemberig aktívak. Európában, így hazánkban is gyakori és általánosan előforduló faj. Védekezni nem kell ellene, inkább csodáljuk tevékenységét.

A rózsa-szabóméh a fagyal levelét is felhasználja fészeképítésre
Fagyalbokor

A fagyal védelmével kapcsolatban szeretném hangsúlyozni, hogy beteg sövény nyírása előtt célszerű eltávolítani a fertőzött részeket, mert a nyírással továbbvihetjük a betegséget az egészséges növényekre.

A vírusos növényt legjobb megsemmisíteni
Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: