0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Csiperkével a cukorbetegség és koleszterin ellen

Az ehető gombák több szempontból is hozzájárulnak az emberi egészséghez.

Az Agaricus, másnéven csiperke gombák különleges hatással vannak a vércukorszintre és a zsírtartalomra magas tápanyagtartalmuknak köszönhetően, beleértve a rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és bioaktív vegyületeket – írja a healthnews.com. Miközben ezeknek a gombáknak magas a tápanyagtartalma, kalória-, szénhidrát- és zsírtartalmuk alacsony. Nézzük meg a cukorbetegségre és a koleszterinszintre gyakorolt hatásukat.

Cukorbetegség és magas koleszterinszint

A cukorbetegség és a magas koleszterinszint fontos népegészségügyi kérdés. Ez a két egészségügyi probléma széles körben elterjedt, és jelentős hatással van az emberekre az egészségügy, a gazdaság, sőt a szociális szempontok szemszögéből is. Mint ismeretes,

a cukorbetegség az inzulin működési zavarai által okozott vércukorszint-szabályozási zavarok miatt kialakuló betegség, a magas vércukorszint pedig károsíthatja az érfalakat és a sejteket.

Hasonlóképpen, a magas vérkoleszterin- és vérzsírszint növeli az érműködés károsodásának kockázatát, ami súlyos egészségügyi szövődményekhez vezethet, különösen a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban, amelyek világszerte továbbra is a halálozás egyik fő oka.

Az életmóddal kapcsolatos kockázati tényezők jelentős szerepet játszanak a cukorbetegség és a magas koleszterinszint kialakulásában és kezelésében. E kockázati tényezők közegészségügyi kezdeményezésekkel történő kezelése segíthet e betegségek megelőzésében és kezelésében, végső soron javítva az egyének életminőségét és csökkentve az egészségügyi erőforrások terhelését.

Mi az az Agaricus bisporus?

Az Agaricus bisporus, közismert nevén a kétspórás csiperke, az ehető gombák egyik faja. Nagy mennyiségű élelmi rostot és antioxidánsokat, köztük C-, D- és B12-vitamint, folsavakat és polifenolokat tartalmaz.

Egy nemrégiben készült tanulmány kiemelte a fehér gombák gazdag beltartalmát. Sok más ehető gombához hasonlóan jó minőségű fehérjét, magas rosttartalmat, nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagot, valamint bioaktív molekulákat, például lektineket és poliszacharid-komplexeket tartalmaz.

Ezek a bioaktív molekulák nagyon jótékony antioxidáns vegyületek is lehetnek, mint például a β-glükánok és a polifenolok.

Egyes kutatók ezeket a gombákat jó vitaminforrásnak tartják. A fehér gombát a B-csoportba tartozó vitaminok (B1, B2, B3, niacin, folsav, B12), a D2-vitamin és az ergoszterin jó forrásaként jelölik meg. Az ergoszterinről talán még nem hallott, mivel nem túl gyakori. Ez a szterol egy speciális formája, amelyet a gombák tartalmaznak a sejtfalukban, hasonlóan az emberi sejtekhez, amelyek falán koleszterin található.

Bár az ehető gombák antioxidáns tartalma kisebb mennyiségben van jelen (2-5%), mégis elegendő ahhoz, hogy egészségügyi hatásokat biztosítson.

Tápanyag adatok

Az alábbi táblázatban a nyers fehér gombák tápértékadatait láthatja. A %-os értékek azt mutatják, hogy 100 gramm csiperke mennyivel járul hozzá a napi ajánlott vitamin- és ásványianyag-bevitelhez. (vitaminok és ásványi anyagok esetében)

Tápanyag

Tápérték 100 g-ra vetítve

a napi ajánlott bevitel %-os értékei

Kalória 22 kcal N/A
Összes szénhidrát 3,26 g N/A
Cukrok 1,98 g N/A
Élelmi rost 1 g N/A
Összes zsír 0,34 g N/A
Összes fehérje 3,09 g N/A

Vitaminok:

Tiamin (B1) 0,081 mg 7%
Riboflavin (B2) 0,402 mg 34%
Niacin (B3) 3,607 mg 24%
Pantoténsav (B5) 1,497 mg 30%
B6-vitamin 0,104 mg 8%
Folsav (B9) 17 µg 4%
B12-vitamin 0,04 µg 2%
C-vitamin 2,1 mg 3%
D-vitamin 0,2 µg 1%

Ásványi anyagok:

Vas 0,5 mg 4%
Magnézium 9 mg 3%
Kálium 318 mg 7%
Foszfor 86 mg 12%
Cink 0,52 mg 0,50%

 

Mit mondanak a kutatások?

Mint látható, a csiperke kalória- és szénhidrátmennyisége nagyon alacsony, így könnyen tolerálható a cukorbetegek számára. A magas rosttartalom szintén szerepet játszik a vércukorszint csökkentésében.

Egy 37 résztvevővel végzett vizsgálatban, akik napi 100 g csiperkét fogyasztottak 16 héten keresztül, a megvizsgálták a szérum diabéteszes kockázati tényezőket, gyulladásos markereket és oxidatív stressz markereket. A beavatkozás hatására megnövekedtek az antioxidáns markerek, például az ORAC-pontszám, valamint a gyulladáscsökkentő hormon, az adiponektin és számos oxidatív stresszmarker a vérben.

Ezek a potenciális gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatások hozzájárulnak a cukorbetegség szabályozásához.

Ahogy a fenti táblázatban is említettük, a fehér gombának nagyon alacsony a zsírtartalma, így a magas koleszterinszintű betegek számára előnyös ételválasztás. Ezeknek a gombáknak antikoleszterinémiás hatásuk lehet, ami hozzájárulhat a vér rossz koleszterinszintjének csökkentéséhez. Ez jótékony hatással lehet a szív- és érrendszeri egészségre, és segíthet megelőzni az olyan állapotokat, mint az érelmeszesedés.

A kutatók két patkánycsoporton végeztek kísérleteket: az egyik csoportot magas koleszterinszintű étrenddel etették, a másik csoportnál pedig 2-es típusú cukorbetegséget idéztek elő. A patkányokat csiperkéből készült porral etették.

Az indukált 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő patkányok csoportjában a csiperkepor fogyasztása a vércukor-, vérzsír- és koleszterinszint jelentős csökkenését eredményezte. A patkányoknál csökkent máj enzimaktivitás, különösen az alanin-aminotranszferáz és az aszpartát-aminotranszferáz, valamint a májtömeg is csökkent. Ezek a markerek a máj jobb egészségére utalnak.

A tanulmány szerint az Agaricus bisporus, vagyis a csiperke gombák fogyasztása pozitív hatással van a vércukorszint és a koleszterinszint szabályozására.

Ezek a gombák gazdag tápanyagtartalmuknak köszönhetően mind hipoglikémiás (vércukorszint-csökkentő), mind hipolipidémiás (lipidcsökkentő) hatást mutatnak. Tápláló összetételük mellett a fehér gombának nagyon alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma, így az egészséges étrendet követők számára előnyös választás. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a csiperkének potenciális egészségügyi előnyei lehetnek a cukorbetegséggel és a szív- és érrendszeri egészséggel kapcsolatos állapotok kezelésében.

Forrás: healthnews.com