Az Agaricus, másnéven csiperke gombák különleges hatással vannak a vércukorszintre és a zsírtartalomra magas tápanyagtartalmuknak köszönhetően, beleértve a rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és bioaktív vegyületeket – írja a healthnews.com. Miközben ezeknek a gombáknak magas a tápanyagtartalma, kalória-, szénhidrát- és zsírtartalmuk alacsony. Nézzük meg a cukorbetegségre és a koleszterinszintre gyakorolt hatásukat.
Cukorbetegség és magas koleszterinszint
A cukorbetegség és a magas koleszterinszint fontos népegészségügyi kérdés. Ez a két egészségügyi probléma széles körben elterjedt, és jelentős hatással van az emberekre az egészségügy, a gazdaság, sőt a szociális szempontok szemszögéből is. Mint ismeretes,
Hasonlóképpen, a magas vérkoleszterin- és vérzsírszint növeli az érműködés károsodásának kockázatát, ami súlyos egészségügyi szövődményekhez vezethet, különösen a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban, amelyek világszerte továbbra is a halálozás egyik fő oka.
Az életmóddal kapcsolatos kockázati tényezők jelentős szerepet játszanak a cukorbetegség és a magas koleszterinszint kialakulásában és kezelésében. E kockázati tényezők közegészségügyi kezdeményezésekkel történő kezelése segíthet e betegségek megelőzésében és kezelésében, végső soron javítva az egyének életminőségét és csökkentve az egészségügyi erőforrások terhelését.
Mi az az Agaricus bisporus?
Az Agaricus bisporus, közismert nevén a kétspórás csiperke, az ehető gombák egyik faja. Nagy mennyiségű élelmi rostot és antioxidánsokat, köztük C-, D- és B12-vitamint, folsavakat és polifenolokat tartalmaz.
Egy nemrégiben készült tanulmány kiemelte a fehér gombák gazdag beltartalmát. Sok más ehető gombához hasonlóan jó minőségű fehérjét, magas rosttartalmat, nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagot, valamint bioaktív molekulákat, például lektineket és poliszacharid-komplexeket tartalmaz.
Egyes kutatók ezeket a gombákat jó vitaminforrásnak tartják. A fehér gombát a B-csoportba tartozó vitaminok (B1, B2, B3, niacin, folsav, B12), a D2-vitamin és az ergoszterin jó forrásaként jelölik meg. Az ergoszterinről talán még nem hallott, mivel nem túl gyakori. Ez a szterol egy speciális formája, amelyet a gombák tartalmaznak a sejtfalukban, hasonlóan az emberi sejtekhez, amelyek falán koleszterin található.
Tápanyag adatok
Az alábbi táblázatban a nyers fehér gombák tápértékadatait láthatja. A %-os értékek azt mutatják, hogy 100 gramm csiperke mennyivel járul hozzá a napi ajánlott vitamin- és ásványianyag-bevitelhez. (vitaminok és ásványi anyagok esetében)
Tápanyag |
Tápérték 100 g-ra vetítve |
a napi ajánlott bevitel %-os értékei |
Kalória | 22 kcal | N/A |
Összes szénhidrát | 3,26 g | N/A |
Cukrok | 1,98 g | N/A |
Élelmi rost | 1 g | N/A |
Összes zsír | 0,34 g | N/A |
Összes fehérje | 3,09 g | N/A |
Vitaminok: |
||
Tiamin (B1) | 0,081 mg | 7% |
Riboflavin (B2) | 0,402 mg | 34% |
Niacin (B3) | 3,607 mg | 24% |
Pantoténsav (B5) | 1,497 mg | 30% |
B6-vitamin | 0,104 mg | 8% |
Folsav (B9) | 17 µg | 4% |
B12-vitamin | 0,04 µg | 2% |
C-vitamin | 2,1 mg | 3% |
D-vitamin | 0,2 µg | 1% |
Ásványi anyagok: |
||
Vas | 0,5 mg | 4% |
Magnézium | 9 mg | 3% |
Kálium | 318 mg | 7% |
Foszfor | 86 mg | 12% |
Cink | 0,52 mg | 0,50% |
Mit mondanak a kutatások?
Mint látható, a csiperke kalória- és szénhidrátmennyisége nagyon alacsony, így könnyen tolerálható a cukorbetegek számára. A magas rosttartalom szintén szerepet játszik a vércukorszint csökkentésében.
Egy 37 résztvevővel végzett vizsgálatban, akik napi 100 g csiperkét fogyasztottak 16 héten keresztül, a megvizsgálták a szérum diabéteszes kockázati tényezőket, gyulladásos markereket és oxidatív stressz markereket. A beavatkozás hatására megnövekedtek az antioxidáns markerek, például az ORAC-pontszám, valamint a gyulladáscsökkentő hormon, az adiponektin és számos oxidatív stresszmarker a vérben.
Ahogy a fenti táblázatban is említettük, a fehér gombának nagyon alacsony a zsírtartalma, így a magas koleszterinszintű betegek számára előnyös ételválasztás. Ezeknek a gombáknak antikoleszterinémiás hatásuk lehet, ami hozzájárulhat a vér rossz koleszterinszintjének csökkentéséhez. Ez jótékony hatással lehet a szív- és érrendszeri egészségre, és segíthet megelőzni az olyan állapotokat, mint az érelmeszesedés.
A kutatók két patkánycsoporton végeztek kísérleteket: az egyik csoportot magas koleszterinszintű étrenddel etették, a másik csoportnál pedig 2-es típusú cukorbetegséget idéztek elő. A patkányokat csiperkéből készült porral etették.
Az indukált 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő patkányok csoportjában a csiperkepor fogyasztása a vércukor-, vérzsír- és koleszterinszint jelentős csökkenését eredményezte. A patkányoknál csökkent máj enzimaktivitás, különösen az alanin-aminotranszferáz és az aszpartát-aminotranszferáz, valamint a májtömeg is csökkent. Ezek a markerek a máj jobb egészségére utalnak.
Ezek a gombák gazdag tápanyagtartalmuknak köszönhetően mind hipoglikémiás (vércukorszint-csökkentő), mind hipolipidémiás (lipidcsökkentő) hatást mutatnak. Tápláló összetételük mellett a fehér gombának nagyon alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma, így az egészséges étrendet követők számára előnyös választás. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a csiperkének potenciális egészségügyi előnyei lehetnek a cukorbetegséggel és a szív- és érrendszeri egészséggel kapcsolatos állapotok kezelésében.